Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Calle S > Svar
Fråga från @lkerdun:

Att bli anlitad som porträtt/press/dokumentär-fotograf?

Du har fått en liknande fråga av någon annan tidigare, men jag fick inte något direkt givande svar genom det.

Om du skulle, får ett ögonblick, stirra in dig på min profil som fotograf och vad jag gör och svara/rådgiva mig om hur jag bäst kunde börja för att få foto-uppdrag, typ proträtt-fotografering i hemma-miljö, anlitad som ren press-fotograf (förmodligen bland de tuffare målen) samt att dokumentär-plåta aktiviteter vad det än må vara.

Jag plåtar idag med negativ film och framkallar hos Crimson som jag tycker borde ha sin seriösa framtoning. Jag kan allatså erbjuda en kund att i lugn och ro titta på och välja ut de bilder man kan tänkas vilja köpa ex av mig.
Jag tänker inte ge mig på att kunna leva på det än på ett tag, kanske att om något år litet sakta börja få in till hyran i alla fall. Jag vet att beror på vilka jobb man får som avgör vilka summor man drar in/månad.

Har du något bra att säga mig?

För att lättare få en uppfattning om mina bilder, kolla här:

www.mangea.se/FotografMagnusAlkerdun
Förstora
Svar:

Vet inte var du har sett samma fråga, men jag ger, tror jag, samma svar.

Det är bara att plåta, plåta, plåta och ha bra bilder att visa upp.

Gällande porträtt i hemma-miljö vet jag inte riktigt hur man bäst marknadsför sig, inte mitt område. Men en lapp hos frisören? Anslag på jobbet, snacka med vänner, bekanta, börja plåta. I guess.

Var försiktig med bröllop bara tills du känner dig helt säker. Ett studioporträtt är ganska enkelt att ta om, men att misslyckas med plåtningen på för många den viktigaste dagen i deras liv kan bli plågsamt.

Press är annorlunda, där ställs det krav på att vara både snabb och duktig. Det är en annan typ av fotografi och en helt annan marknad. Portättfotografen jobbar oftast mot privatpersoner, pressplåtisen mot tidning/bildbyrå. Du håller till i Stockholm ser jag, där finns det många duktiga plåtisar. Konkurrensen är hård.

"samt att dokumentär-plåta aktiviteter vad det än må vara." skriver du. Tja, jag kan nog inte svara på det, känns lite otydligt. Vad vill du göra med de bilderna, sälja, hitta en marknad?


Att du kör på negativ färgfilm och framkallar hos den och den har ingen betydelse.

Du måste nog bestämma dig lite närmare för vad du vill göra för att jag ska kunna veta mera. Att plåta lite och sälja en bild då och då är det inget fel på, men det betalar ingen hyra, tyvärr.


Förstora
ANNONS