Annons
Experter > xavslut > Svar
Fråga från HÄRJEDALEN:

Höga berg o djupa dalar

Jag bor i HÄRJEDALEN o kan inte hålla mig inomhus med kameran. ;-)

Men jag ser på mina bilder jag tog förra hösten att trots filter och komponering så tycker jag inte ens att nåt är att lägga upp här exempelvis...

För att komponera fjällvärld med 135mm så krävs det teknik förstår jag o tekniken kanske du har.

Jag provar med linjer, hög horisont låg horisont.

Det mesta har jag läst mig till genom fotoböcker fast där så kör uteslutande "alla" med mellan eller storformat.
Är det så att det krävs mer av fotografen pm man bara har med sig småbild?

Har du tips inför vår/sommar som jag kan ta i akt under min tid högt upp i Sveriges fjällvärld?

Det jag vill få fram är linjer i landskap och avstånd. Storslagna vyer etc. Jag har ett 28-100mm, 100-300mm alltid stativ oavsett. numera bara DIA o då Velvia 50 eller 100F

Tack på förhand!
Förstora
Svar:

Det var många frågor Mats... Och jag förstår egentligen inte vad som är ditt problem, vad som blir fel i dina bilder. Du provar med linjer, hög horisont och låg horisont. Det visar mig att du tänker i utsnitt och komposition. Du skriver inte något om ljuset. Ljuset är A och O, och då tänker jag inte i första hand på vacker morgon- eller kvällsljus.

I landskapsfoto är det i följande moment som du särskilt ska ha i åtanke: LJUSET, PERSPEKTIVET, KOMPOSITIONEN och VISUALISERINGEN. Särskilt din förmåga att visualisera det du ser och upplever är det i särklass viktigaste. Och det är just där de flesta går bet.

Din utrustning är det inget fel på. Med zoomobjektiv som täcker allt mellan 28mm och 300mm då når du det mesta. Stativet finns självklart också där. Ditt filmval kan jag inte heller protestera mot.

Titta mycket på landskapsbilder i stort - och studera bilderna noggrannt. Titta på hur fotografen arbetat med och valt LJUSET. Studera hur fotografen arbetat med perspektivet; förgrund, mellanparti och bakgrund. Storleksskillnaderna och placeringen. Titta på kompositionen och utsnittet. Och sist men inte minst: hur har fotografen visualiserat motivet till en bild. Titta i min bildkritiksalbum här på FS. Överst har jag skrivit upp namnen på ett antal fotografer som jag tycker tillhör de bästa - leta reda på böcker av dessa och titta på deras bilder. Många av dessa är också landskapsfotografer - som precis är ditt område. Kolla gärna också på nätet, du kanske hittar flera bilder av dessa att titta på.

Mellanformat, storformat eller småbild har inget betydelse - bra bilder kan du göra oavsett filmformat!

Bilden under är från fjällområdena i Connemara på västra Irland. Brännvidden var 270mm och jag använde avtonat gråfilter över himlen. Landskapet tonade bort i regndimma. Det finns en slogan bland landskapsfotograferna: "När det är trevligt att vara ute, är det trevligt att enbart vara ute. När det är otrevligt att vara ute, då finns kameran med!"


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS