Annons
Experter > xavslut > Svar
Fråga från Staffan Peter Öström:

Handhållen exponeringsmätare

Hej Terje

Jag har inte sett dig som en användare av sådan. Men jag funderar på om det inte kan vara praktiskt att med kameran inrattad och fokuserad på stativ i lugn och ro kunna mäta med en handspotmätare och få stöd för t.ex zonsystem, exponeringsomfång och motivets kontrastomfång. En specialtillverkad mätare borde ju rimligen vara minst något bättre än den som sitter i kameran. Eller räcker kameran kompletterad med en god ryggmärg? Jag är nyfiken eftersom jag vill utveckla min förmåga att exponera kontrollerat utan att behöva ta för många alternativexponeringar.

Hälsningar

Staffan Öström
Förstora
Svar:

Jag har en Pentax Spotmeter V som jag använder när jag är ute. Den köpte jag redan 1985, innan jag hade en kamera med spotmätningsfunktioner. Jag köpte den dels för att få tillgång till spotmätning, men också för att friare kunna gå runt och mäta ljuset. Om kameran är fixerad på stativ och utsnitt, är det lättare att fritt gå runt och mäta ljuset där jag vill.

Vid nattfoto när kameran står och exponerar, är en lös ljusmätare ett stort hjälpmedel - jag kan kontrollmäta ljuset och beaka eventuella ljusförändringar som kan påverka slutartiden. Sedan kan jag förlänga eller förkorta den exponeringen som sker i kameran.

Det gäller dock att se till att du har en ljusmätare med tillräckligt lågt EV-värde. Ju lägre EV-värde desto mörkare ljus kan du mäta. Helst kan du ju då se till att ljusmätaren har lägre Ev-värde än kamerans ljusmätare. En nackdel dock: ju lägre EV-kapacitet ljusmätaren har desto dyrare är den...

Sedan jag köpte min Pentax-mätare (EV 1) har jag anförskaffat kameror som har såpass låga EV-värden att jag inte använder den lika ofta som tidigare. Nikon F4 har EV -8!!! Men den finns med i kameraryggsäcken hela tiden i allafall - just in case...

Bilden under är från Kungsstenarna på södra Öland. Brännvidden var 85mm och slutartiden runt 10 sekunder. Under slutartiden målade jag upp stenen med en ficklampa. Här använde jag min lösa ljusmätare och mätte upp ljuset på stenen innan.


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS