Annons
Experter > Calle S > Svar
Fråga från Nw2:

Vad gör dig till Expert.?

Hej Calle.

Jag bara undrar: Vad det är som gör dig till Expert på fotosidan? Många av oss på fotosidan förlitar sig på de expertsvar som ni Experter giver, men vi vet sällan, vad det är som gör just DIG tilL Expert?

Om man kollar in din hemsida, står det inget om din utbildning,tidigare anställningar eller något annat som gör att man känner "den där Calle vet verkligen mycket om just XXX". Det enda man kan läsa, är din titel Yrkesfotograf, men utan "kött på benen" så är det svårt för oss medlemmar att kunna få en inblick i ditt jobb som "expert" och vad du har för kriterier för att erhålla din "expertplats".

Jag ber dig att inte ta det personligt på något sätt, utan det är bara en vänligt ställd fråga då det saknas information på fotosidan och din hemsida (portfolio) om din erfarenhet inom media.

Sköt om dig och glad påsk !!!

Niklas Wibom
Expert på att ställa frågor ;)
Förstora
Svar:

Hej Niklas!

Jag tar det inte alls personligt, utan tycker att frågan är högst berättigad. Står det att jag är "expert", ett uttryck jag själv inte är så förtjust i, borde man ju veta vad jag är för filur.
Men iallafall, på "meritlistan" har jag jobbat inom morgonpress sedan jag var 16 år (är nu gammal 35-åring). Började slabba i labb då det bara fanns svartvit på tidningen labb. Sedan blev jag frilansplåtis under ett par år; sysslade med mycket fackpress och en del reklam. Sedan var jag tillbaka något år på tidningen, sedan frilans igen, men då även ren nyhetsfotografering. Så fick jag jobb som fotograf på Arbetets Museum i Norrköping, jobbade där i två år, tillbaka till tidningen 1995 där jag för första gången kom i kontakt med Photoshop. Jobbade med det i fyra år samtidigt som jag frilansade. Fick sedan jobb på Scanpix som bildredaktör.
Sysslade enbart med att ragga bilder och serva dags-kvällspress, vecko-och månadstidningar med bilder. TV ingick också och en herrans massa utlänska byråer, som var den största delen. Var där två år, sedan tillbaka till  morgonpressen där jag utvecklade nya rutiner för bildhanteringen för fotografer, reportar och redigerare.
Sedan blev jag redaktör för ungdomssidan på Norrköpings Tidningar, gjorde det i ett år, sedan redigerade jag. Ritade alla möjliga sidor; allt ifrån nyhetssidorna till Kulur och nöje.
Nu jobbar jag som nöjesredaktör på NT, som innebär att ragga nyheter, fixa frilansare, skriva, hålla koll, leta bilder. Jag plåtar en hel del oxå. Fotograferingen ingår egentligen inte i mina arbetsuppgifter, men jag kan inte låta bli.

Hoppas det gett lite info iallafall!
Glad påsk på dig. Ät inte för mycket ägg, man blir så dålig i magen då.

Vänligen
Calle S


Förstora
ANNONS