Annons
Experter > xavslut > Svar
Fråga från sture:

Elmia

Förstår icke att man kan nedlåta sig till att visa diabilder i dagsljus? Vilket skedde vid elva-föreställningen. När jag fick reda på programmet e-postade jag till mässansvarige (Marcus) och varnade för att lägga visningen i den lokalen. Jag var med där för 2 år sedan så jag är erfaren. Talade om för honom att FS har 29000 medlemmar och att säkert många var på väg dit för litet "live". Och lik för benat!! Men det blir väl så när det inte sker någon planering eller framförhållning. Mässan har för mig varit känd sedan förra besöket 2003.

Det hjälper ju inte hur bra bilder man tror sig inneha om inte publiken kan se dem i rätt forum. Finns det dessutom ingen mikrofon och en projektor som tar bort det mesta av ljudet så blir det en föreställning man ångrar man spenderat tid på. Hade jag suttit bättre till hade jag gått efter 5 minuter.

Att hänvisa till en extra föreställning kl 1700. Hur intressant är det en fredagskväll?

Detta sagt som motvikt till killen som frågade om boken.

Sture Björnson
Förstora
Svar:

Hej Sture!

Dina frågor och kritik uppfattar jag som mer riktade mot Elmia och inte mot mig som person. Undrar därför varför de lämnas som expertfråga till mig... Men då många var och tittade på mina visningar under fredagen och lördagen, varav ett stort antal från FS, väljer jag att bemöta dina synpunkter. Jag kommer givetvis att framföra dina synpunkter vidare till Elmia och Scandinavian Photo, med hopp om förbättringar inför nästa års fotomässa.

Tror nog att du förstår att jag som inbjuden föreläsare i de flesta fall är helt i händerna på arrangören och de medel som står till buds. Mina föreläsningar blev bokade så pass sent att mässprogrammet hann tryckas och de stora salarna var redan uppbokade. Trots detta var intresset stort att få mig till Elmia, kanske som ett dragplåster, vad vet jag.

Salen jag visade bilder i på fredagen kl 11 hade plats för 60 personer, Elmia upptäckte sin fadäs långt innan visningen skulle börja - då intresset för visningen var mycket stort. Snabbt bokades det in en extra visning i Hammarskjöldsalen kl 16.45 - för att tillmötesgå intresset och undvika att många skulle åka hem utan att få se visningen. Detta ställde jag upp på, och till denna kom det 250 personer (det var tydligen tillräckligt intressant, trots fredag kväll). Några av dessa hade redan sett visningen kl 11 men ville se bilderna en gång till nu med bättre mörkläggning. Här hade jag också mikrofon!

Lördagen kl 11.45 hade jag ny visning i en tredje sal med plats för 100 personer, där mörkläggningen var bättre. Jag kan givetvis förstå att bilderna inte kommer till sin rätt om mörkläggningen inte är bra, ej heller om det saknas mikrofon så mitt föredrag inte når fram till alla. Men som föreläsare måste jag givetvis försöka göra det bästa av situationen - något all den postitiva responsen jag fick i efterhand klart visade! Här känner jag mig mycket tacksam!

Min föreläsning handlade för den delen inte enbart om att titta på bilder - jag hade även ett kåseri kring personlig naturfoto, där jag försökte förmedla många tänkvärda ord - och där responsen efteråt tydligt visade att jag hade lyckats förmedla dessa.

Kan bara beklaga att du tydligen ångrar att du spenderade din värdefulla tid på min föreläsning.

Det enda jag kan säga till dig, är att du är mer försiktig inför nästa Elmia (jag har redan fått förfrågan om att föreläsa även nästa år) så att du undviker att få fler negativa upplevelser. Om det nu skulle upprepa sig med bristfällig mörkläggning...

Att jag skulle "nedlåta mig till dessa förhållanden" tolkar jag som att jag eventuellt skulle sakna krav på kvalitet. Så är inte fallet, tror nog att det skulle bli en ganska otrevlig stämning om jag "hoppade av" visningarna kort tid innan. Bara på grund av bristfälliga lokaler. Tror det hade blivit fler besvikna besökare då...

Slutligen lite om projektorljudet... Carousel-projektorerna har väl aldrig varit kända för att vara tysta - det tror jag nog du själv kan intyga efter att sett flera föreläsningar under årens lopp. Nästa Elmia blir det dock ändring för min del. Då kommer jag ha föreläsningar med dataprojektor, som ju är betydligt tystare!


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS