Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Calle S > Svar
Fråga från ULF ANTONSSON:

NIKON D1X ELLER D70

VILKET ÄR BÄSTA KÖP ?
EN BEGAGNAD D1X ELLER EN NY D70 ?
ELLER FORTSÄTTA VÄNTA PÅ D200 ?
Förstora
Svar:

Ojojojoj, svår fråga. D1X är ett betydligt större och tyngre hus, den är en yrkeskamera, medan D70 är enklare. Rent bildmässigt är det nog inga jätteskillnader, men det du ska tänka på är att Nikon erbjöd uppgradering av D1X för ett tag sedan så man kunde bygga ut minnet. Den var ganska långsam i början, så hittar du en beggad ska du kolla om den är uppgraderad.

D70 är helt klart den bästa kameran i sin prisklass, och relativt snabb. Nackdelen är att man inte kan sätta på vertikalgrepp och den har inte PC-synk för studioblixtar. Det går att lösa med adapter, dock.

När en efterföljare till D100 kommer och vad den ska heta vet bara Nikon, men det börjar bli dags snart. En stor fototeknikmässa, PMA, är i vår och då kanske det kommer nyheter. Jag är själv mycket nyfiken på vad Nikon ska hitta på.

Men D70 eller D1X, det beror på vad du fotograferar. Tänk på att D70 har mycket bättre battteritid, D1X har FireWire, D70 har USB, D1X ganska tung, D70 lätt i jämförelse.

Personligen skulle jag nog välja en D1X eftersom jag vill ha vertikalgrepp och tycker D70 är något för liten. Men den är en väldigt trevlig kamera. Försök låna och testa innan du köper. Det jag gillar kanske inte passar dig alls.

Kolla även på www.dpreview.com och jämför brusnivåer på högre ISO-tal om det är viktigt för dig.

Annars är det bara att vänta och se vad som händer om du inte har jättebråttom.

Lycka till.

 

Vänligen

Calle S


Förstora
ANNONS