Annons
Fråga från trollarn:

Längre till min Canom, konverter?

Hej
Har nyss landat i den digitala världen, med en ny Canonutrustning. Ett av objektiven som jag köpte var ett 70-200/4L, en glugg jag gillar.
Men ibland vill man närmare. Jag har börjat snegla på en del telen, men då skakar plånboken i bakfickan av skräck.
Finns det ett bra 300 eller 400 glugg till bra pris. Eller kanske skulle ett alternativ vara en 2X konverter? Kommer jag att ha kvar samma kvalitet i bilderna (om man håller kameran stilla)? Blir det bländare 8 som gäller då? är det tillräckligt?
Tackar på förhand..

Förresten, grattis till alla utmärkelser, välförtjänt.

Uffe
Förstora
Svar:
Hej Ulf, förlåt mitt sena svar. Arbetet på två böcker har lett till att min familj inte sett mig så mycket sedan i november -- och jag missade din fråga som blivit liggande. Jag besvarar den ändå publikt eftersom den har ett allmänintresse. -- Först: det finns mängder med prisvärda gluggar på 300 mm och 400 mm med största öppning f4 resp. f5,6 -- eftersom du kör digitalt är du inte lika beroende av ljusstyrkan, du kan utan alltför stora kvalitetsförluster öka ISO-talet på ett sätt som inte går med vanlig diafilm. -- Jag skulle nästan direkt rekommendera Canons 300/4 IS-optik i synnerhet om du hittar den begagnad, gärna då köpa en 1,4 ggr konverter. Det ger dig 420 mm med f 5,6 och med den skenbara brännviddsförlängningen på de flesta digitalkameror räcker detta långt. Imahe Stabilizer är ovärderligt. Du kan givetvis köpa Canons superskarpa 400/5,6 billigt begagnad, men du får inte IS på köpet. En telezoom som håller hög kvalitet även i 400 mm-läget är 100-400-zoomen, ljusstyrkan varierar från 4,5 till 5,6 i längsta teleläget. Jag hade varit utan den optiken några år men köpte den nu till min nästan fyra veckor långa resa till Falklandsöarna i januari. Wow. Jag hade glömt vilken suverän och användbar optik det är. Jag har använt 70-200:an mycket men den blev liggande (hade den som backup, måste ha backuper vid sådana resor när man har en deadline att passa). 100-400-zoomen är suverän, och för helsidesbilder eller större i en fotobok med hög tryckkvalitet duger den mer än väl, även beskärningar går bra. Sen finns ju billiga 300 mm och 400 mm från t.ex. Sigma, och de är också bra. Men IS-funktionen saknas och själv tycker jag den är underbar, du slipper stativet och kan plåta lugnt på 1/125 eller 1/160 sekund även vid 400 mm om det behövs -- ISOtalet uppdraget litet och du kommer långt så. Lycka till! Brutus Kruxet med en 2 ggr konverter och en optik med ljusstyrka 4 eller sämre är att du mister autofokusfunktionen om du inte har någon av Canons vbärstingkameror, Ds eller MarkII.
Förstora
ANNONS