Annons
Fråga från BÄG:en:

Ljusstyrka hos objektiv?

Värdet på ljusstyrkan hos ett objektiv är detsamma som dess största bländare.
Innebär detta att det bara är när jag använder den största bländaren som jag har nytta av att använda ett ljusstarkare objektiv? Eller kommer detta till fördel även med en mindre bländare, man får en kortare slutartid jämnfört med samma bländare på ett ljussvagare objektiv?

Har inte lyckats reda ut detta trots idogt nätsurfande!
Förstora
Svar:

Ljusstyrka är det samma som den största bländaren. Fördelar med hög ljusstyrka är ljusare sökarbild, möjlighet till kortare skärpedjup och möjlighet till kortare slutartider.

De två sistnämnda förutsätter att man verkligen använder stora bländare. Jämför vi två objektiv med ljusstyrka t ex 1,4 och 2,8 så har man bara nytta av den högre ljusstyrkan vid större bländaröppningar än 2,8. Använder vi t ex bländare 5,6 på båda objektiven blir både skärpedjup och (korrekt) slutartid lika. Den ljusare sökarbilden har man dock kvar. Med moderna kameror är det är dock ingen skillnad på 1,4 och 2,8. Det är först efter 2,8 som man märker att sökarbilden blir mörkare. Jämför vi en telezoom med ljusstryrka 2,8 och en annan med 4,5-5,6 är det dock stor skillnad.

Nackdelar med ljusstarka objektiv är i huvudsak pris, storlek och vikt. 


Förstora
(Frågor kan ej ställas)
ANNONS