Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Calle S > Svar
Fråga från Tanijia:

Canon 350d vs. Nikon D80 i mörka förhållanden

Ställde den här frågan på forumet här, men kom på att jag kanske borde rikta frågan till dig också.

För någon månad sedan fotade jag med Canons 350d (kitobjektiv 18-55) utomhus under kvällen med bara gatubelysning som ljuskälla, använde autovitbalansen och stor jpeg-format. Efter det köper jag en Nikon D80 (med kit-objektivet 18-70 3.5-4.5) och går ut och fotar igen under kvällstid med enbart gatubelysning som ljus och autovitbalans och stor jpeg-format. Men jag blir irriterad eftersom de bilder jag tar med Nikon verkar få ett grönstick (tror jag, grönlummigt blir det i a f) och är inte lika skarpa eller kontrastrika som de bilder jag tog med Canon. Använde stativ båda tillfällena.

Stämmer det att CMOS-sensorn som Canon har är bättre på skärpa i dålig belysning och är detta ett tecken på det- eller kan jag inte dra några slutsatser av mitt fotande eftersom jag i så fall måste göra mer noggranna tester och grönstick som jag får med Nikon kan ändras genom att välja annan vitbalans än auto, genom att redigera bilderna i Photoshop (och raw har jag faktsikt inte testat att redigera än).

Har du någon aning?
Förstora
Svar:

Hej!

Nikons mätare kanske tolkar ljuset annorlunda än Canon. Vid sådana kniviga ljusförhållanden ska du absolut inte använda automatisk vitbalans, speciellt inte när du fotograferar JPEG. Ställ in ett customvärde, det går att mäta fram. Kolla bruksanviusningen. Plåta också i RAW, eller NEF som det heter på Nikon-språk. Då kan du i efterhand finjustera vitbalansen i datorn.

Att bilderna inte har samma skärpa eller kontrast på D80 låter som en behandlingsgrej, D80 levererar jättefina filer, knappast sämre än 350D. Dessutom är det svårt för mig att göra en rättvis bedömning utan att se bilderna.

 

Vänligen Calle S


Förstora
ANNONS