Annons
Fråga från MLu:

Korrekt exponering

Hej.

Har egentligen tre frågor:
Första frågan är: Har fotograferat lite hockey med ett Canon 70-200/2.8, ISO 1600, slutartid 1/500, och bländare 2.8. Jag tycker inte att jag får någon oskärpa i bakgrunden, även om jag har en stor bländaröppning och en kort slutartid. Kör då på al servo.
Är det focuseringspunkten som är fel, eller mätning av ljus? spotmätning etc?

Fråga två: Brukar stå nere vid plexiglaset när jag fotograferar hockey, dock kan bakgrunden tyvärr spegla sig i bilden, hur undviker man det? Finns det nått speciellt uv-filter (kostnad), samt tappar man lite ljus vid användning av ett sådant?

Fråga tre: När du kommer till ex en ishall, skidbacke med ett visst ljus, hur gör du då om du vill ställa in vitbalansen manuellt och inte via dom förval som redan finns på kameran. Mäter du på ett vitt papper eller hur går du tillväga?

Tack på förhand!

M Lundin
Förstora
Svar:
Hej Mattias! Fråga 1: Du får kortare skärpedjup med zoomen inställd på längsta brännvidd, i ditt fall 200mm. Du får även mer oskärpa i bakgrunden ju närmre ditt motiv är. 2: Det finns två sätt att undvika speglingen. Dels kan du testa med ett cirkulärt polarisationsfilter, men jag tror du tappar för mycket ljus då. Det andra sättet är att antingen trycka optiken mot plexiglaset eller tillverka en svart strut i plast/gummi eller papper som du sätter runt objektivet och trycker mot plexiglaset så det inte kommer in ströljus som speglas. Knepigt problem, men det här är det enda lösningar jag kommer på. 3. Jag ställer alltid vitbalansen på autoläget, fotar i RAW-format och ställer vitbalansen i efterhand vid RAW-konverteringen. Är det någon läsare som har en bättre lösning på plexiproblemet så är jag väldigt nyfiken att få höra! Lycka till Felix
Förstora
ANNONS