Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från Roger Hållquist:

Konstnärliga friheten?

Collage som konstnärlig teknik är ju etablerad sedan hur många årtiden som helst. Men vad händer med orginalfotografens rätt till bilden när den används av en annan konstnär som en del i t.ex ett collage eller likannde konstnärlig teknik eller uttryckssätt.
Om den nya konstverket uppnår verkshöjd och framför allt när bilden trycks i böcker, tidningar eller visas på Internet och den nya upphovsmannen tjänar pengar på sitt nya verk där en annan fotografs bild ingår, vad händer då med fotografens rätt till bilden?
/Roger Hållquist
Förstora
Svar:

Fotografens - upphovsmannens - rätt kvarstår oförändrad. Den som gör collaget bör göra upp med alla de upphovsman vars alster ingår i collaget. Är det senare en ny kreativ skapelse (inte bara photoshop) som uppnår verkshöjd kan den ta över men det kan nog endast avgöras i domstol. I normalfallet kan fotografen kräva ersättning för intrång i sin rätt. Något citat av bild finns inte i upphovsrättslagen.


Förstora
ANNONS