Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Experter > Jeppe > Svar
Fråga från HYB:

Beg Canon 1Ds mot Canon 30D eller beg. 5D?

Hej Jesper.

Usräkta att jag ställer en fråga om kamerval, det dräller av dem jag vet det och min fråga gäller inte om 1Ds, 30D eller 5D är bra eller inte. Jag vet att alla tre är bra kameror och att det är upp till fotografen om det ska bli en bra bild eller inte. Jag vill utveckla min fotografi och gillar stora förstoringar (A3 åtminstone). Jag har möjlighet att köpa en beg. Canon 1Ds för cirka 15000 kr, den har gått 40-50 tusen exponeringar och är välservad och välskött. Vad får jag för mervärde av en sådan kamera mot en ny 30D eller beg. 5D? 5D är modernare och säker något bättre men kostar betydligt mer. Jag har idag en 350D som jag är mycket nöjd med men saknar en stor sökare och mer robust chassi att hålla i. Ger den betydligt bättre bilder rent tekniskt än 350D/30D eller är det bara robustheten som skiljer? Kan du råda?

Hälsningar

/HYB
Förstora
Svar:
Hej Hans-Yngve!
15000:- för ett begagnat 1Ds är ett helt okej pris. Naturligtvis, får man bättre brusnivåer både med 30D och 5D och upplösningsmässigt så är ju 5D att föredra. 1Ds är en gammal kamera, men detta innebär förstås inte att bilderna blir dåliga. Bara det att med de nyare modellerna så blir de bättre. Själv tycker jag att 30D är en oerhört prisvärd kamera idag. Den kostar runt 9000 kr inkl. cashback (fram till 30 jun 2007). Det är mycket kamera för pengarna. Jag är tveksam till att 1Ds skulle ge mycket bättre bilder än 30D. Det man istället får är, som du nämner ett robustare kamerahus. Du eftersöker en större sökare och ett robustare hus och då ger dig 1Ds just detta, men egentligen inte så mycket mer, jämfört med t.ex. 30D.
Mvh Jeppe
Förstora
ANNONS