Annons

Intäkter

Produkter
(logga in för att koppla)

raderad1212

Avslutat medlemskap
Hejsan !
Först och främst vill jag säga att jag är en drömmare, men en drömmare med hårt satta mål och fötterna där dom skall vara, på jorden. Jag tar ingenting förgivet, och jag planerar i detalj.

Jag lever i en värld där jag försöker leva med enbart positiva tankar, och bygga min vardag kring att målsättning är någonting som jag kommer att uppnå, och inte någonting jag Bara drömmer om. Jag vet att jag kommer att komma dit på ett eller annat sätt. Jag behöver inte se hela trappan för att ta första trappsteget.

Vad har detta med min Topic att göra ?
Jo, jag har i över 6 månader arbetat med en affärsplan för just Bröllpsfotografering. Jag vet vilka priser som finns ute på marknaden, och jag vågar sticka ut hakan och säga att jag vet förmodligen mer om branschen än dom Flesta när dom ger sig in i den. Jag har helt enkelt rejält på fötterna innan jag börjar.

Uppenbarligen, så finns det fotografer som jobbar inom denna bransch på marknadsnivå, som har det otroligt svårt att få det att gå runt och det är hjärtekrossande att se, många är bra fotografer. Det är bara att googla 'bröllopsfoto priser' så förstår man vilken vriden syn kunder har på vad det skall kosta att anställa en bröllopsfotograf. Sen har vi skaran som har tagit en annan väg och har priser där dom går runt och verkligen kan tjäna bra pengar på detta och även jobbar internationellt.

För mig, för min framtida karriär och helt enkelt en boost för det jag idag ser mig spendera många många år med, så vill jag se att folk här i min närhet i Sverige verkligen har lyckats med det jag vill lyckas med, kunna tjäna pengar på Bröllopsfoto.

Låt mig klargöra att jag är inte intresserad av att höra att det är Omöjligt att tjäna bra pengar inom bröllop, jag Vet att det går. Jag har gått igenom detta en miljard gånger i mitt huvud, och vet att det Inte är en dans på rosor. Jag är intresserad av att dom människor som har jobbat ett tag och har tjänat pengar och ökat i förtjänst varje år, på nått sätt visar det. Vill du inte prata pengar, prata procent. Hur såg det ut när du startade ? Startade du på Marknadsnivå ? Hur har du höjt priserna ? Vad tjänar du idag ?

Tråden är helt enkelt för mig en sista spark innan jag ger mig av på min resa. Och förhoppningsvis så kan fler människor som vill ge sig in i denna bransch få inspiration och positiv energi från tråden.

Jag vädjar att vi håller tråden ren och snygg, med positiv energi.
Och jag vädjar att vi håller oss till topicen.

Tack för att ni tog er tid att läsa tråden.
Mvh
Andreas
 

Rommel

Avslutat medlemskap
Om du ska specialisera dig inom den genren tycker att du först och främst ska kunna visa upp lite bröllopsbilder samt referenser.
Hade jag varit dig, hade jad erbjudit ett par gratis eller iaf nästintill gratis heldagsuppdrag så att du får fram bilder du an visa upp samt referenser och inte minst erfarenhet.
Det är inte som alla andra typer av fotograferingar, du har oftast bara en chans att ta foona och det är med tidspress.

Det är mitt tips till dig som redan gjort din hemläxa (enligt dig själv)- Jag antar givetvis att du redan besitter utrustning, kunskap om dessa samt erfarenhet inom foto.

Notering: Själv utför jag bröllopsfotografering på amatörnivå åt folk som inte egentligen vill anlita fotografer.

/Stefan
 

raderad1212

Avslutat medlemskap
Hejsan !
Jag uppskattar ditt svar och din omtanke.

Som jag skrev, jag har planerat det i detalj, bilder, utrustning och detaljer runomkring är ingenting jag behöver tips på då jag redan har avklarat det.

Så låt oss fokusera på det tråden handlar om. Om du har erfarenheter av en ökande förtjänst så får du gärna dela med dig av den, för den är jag intresserad av att höra.
 

Rommel

Avslutat medlemskap
Hejsan !


Så låt oss fokusera på det tråden handlar om. Om du har erfarenheter av en ökande förtjänst så får du gärna dela med dig av den, för den är jag intresserad av att höra.
Jo, men det jag inte fattade hur du kan tänka på hur du ska öka förtjänsten när du inte har ergarenhet eller något att visaupp hur duktig du är.

Som allt annat i världen så ju bättre vara du kan leverera desto mer kan du ta betalt. Dessutom så ju duktigare du blir desto mer attraktiv blir du för dom så verkligen har råd att betala dig mer. Och om du ör duktig så sprider sig ryktet och det är den du kommer kunna ta betalt för. Det finns alltid folk som är duktigare än sig själv men kanske inte har ryktet och då försvinner dessa från urvalet.

Så börja där och kom tillbaka med den frågan för jag tror att du börjar i fel ände och hoppas på att tjäna pengar snabbt på nåt som folk oftast inte vill betala för mycket för.

Många yrkesfotografer som specialiserat sig inom denna genren tar ca 25000 för en heldag där jag bor och då gör de inte så många per år.

/Stefan
 

raderad1212

Avslutat medlemskap
Läs igenom min start tråd igen nogrant.

Hela tråden var syftad till att Jag som blivande fotograf vill ha den inspirationen av andra fotografer som lyckats tjäna pengar. Jag letar ej efter en formel hur jag ska tjäna dom pengarna, jag letar ej efter tips om hur jag skall gå tillväga, vilken utrustning jag skall ha, eller för den delen någonting annat inom ämnet.

Nu avslutar vi denna konversation, jag skrev tydligt att jag har jobbat med min affärsplan i över 6 månader och jag tycker att det borde vara tillräckligt som underlag att förstå att jag har min uppstart under kontroll.

Jag uppskattar din omtanke, men om du inte har någonting och skriva om topicen så uppskattar jag att du överlåter det till någon som har nått att skriva om topicen.
 

Lille-bror

Aktiv medlem
jag stardad min firma hösten 06 efter flera års föberedelser
med kurser och skaffa en bra porfolio som jag tyckte då har ändras lite under åren.

Nu fyra år senare har jag lärt mig massa saker jag borde ha gort annulunda det störta är priset var lagom dyr från början aldrig under 4,500skr för ett porträtt paket, för om man är biligare så får man inte ihop allt med lön försäkringar moms och skatt mm

Desutom de kunder man har om man kostar biligt kan man inte ha som refferenser om man kostar 1500kr ena året och 4000 andra året och deras vänner hör avsig till dej och vill ha en fotografering för 1500kr men du tar ju nu 4000 för samma sak och deras vänner kommer inte att anlita dig för dom vill ju bara betala 1500kr

att vara dyrare kommer en annan sak in, man måste leverera gymt bra bilder och man få vara med om roligare fester allt från båt till grymma slott

annonserig
bara på närtet, ALDRIG tidningar ( det ger absolut inget bara dyrt )

Sedan är det en sak till, du är inte ensam, alla som har en systemkamera vill var fotograf. Du måste hitta något som du sticker ut med något som ingen anna har och idag är det svårt iomed att vi är så många idag

försök hitta fotografer som har samma stil och tro som du har och nätvärka med dom gåihop och annonsera, bröllopsmässor mm
samma pris idé som täcker dej om du blir sjuk mm

ha ett bra avtal

sedan tar det mellan 5-10 år innan du kan leva på det till 100%
om du inte har väldig tur och träffa rätt folk såm får i gång din firma
sanabbare.

Lycka till
Mattz
 

Sven Blomquist

Aktiv medlem
Nu har jag läst ditt inlägg och undrar vad det är du vill med ditt inlägg? Tala om att du finns eller? I så fall har du kanske lyckats nå en massa andra fotografer men kunder, knappast. Du verkar inte vara öppen för andras åsikter och eventuell kritik utan vet redan allt och lite till, så igen, vad är det du är ute efter?
Jag ser inte en enda bild på din hemsida, eller skall jag kanske säga site, eftersom den är på engelska. Hur skall en eventuell kund förstå att du kan leverera bra brölloppsbilder? Och varför i fridens namn är hemsidan bara på engelska?
 

raderad1212

Avslutat medlemskap
Hejsan !

Jag har uppenbarligen varit väldigt otydlig i mitt första inlägg.
Min mening var att försöka hålla en positiv nivå, men uppenbarligen så hanteras det som någonting negativ, vilket är synd då det inte var min ursprungliga tanke.

Sven: Jag är ledsen att du tolkar detta så negativt. Jag letade helt enkelt efter en inspirationskälla, någon fotograf som kan sticka ut hakan och säga att jag har lyckats i branchen, en fotograf som kan säga att jag tjänar pengar i bröllopsfotografering. Jag känner att jag behöver det, för att se att det verkligen går.

Det var inte heller min mening att få mig att verka fullärd innan jag börjar, jag ville bara ge intrycket att detta inte är en spontan ide, utan att det är nått som jag planerat och drömt om en längre tid, och att jag har en målsättning.

Den kritiken som jag inte tagit åt mig, ja det gjorde jag inte för att jag har helt enkelt inga bilder och lägga ut än, och det kan ju verka underligt men som sagt, jag har inte ens börjat utan bara planerat fram tills nu.

Är jag tillräckligt tydlig nu ?
 

Hansanders

Aktiv medlem
Svaret på din fråga

eller om det är ett påstående, är väl egentligen att du måste sälja så mycket som möjligt av din tid - till så högt pris som möjligt.
Ju bättre kvalitet du presterar, desto högre pris är din tid värd.
Ju flera kunder du får desto mer tid säljer du.
Ju billigare priser du har, desto snålare/fattigare kunder får du.
( Fast inte heller jag fattar varför din hemsida är på engelska, i Närke borde svenska passa bäst.)
 

tomas.agren

Aktiv medlem
Nu har jag läst ditt inlägg och undrar vad det är du vill med ditt inlägg? Tala om att du finns eller? I så fall har du kanske lyckats nå en massa andra fotografer men kunder, knappast. Du verkar inte vara öppen för andras åsikter och eventuell kritik utan vet redan allt och lite till, så igen, vad är det du är ute efter?
Jag ser inte en enda bild på din hemsida, eller skall jag kanske säga site, eftersom den är på engelska. Hur skall en eventuell kund förstå att du kan leverera bra brölloppsbilder? Och varför i fridens namn är hemsidan bara på engelska?
Jag håller med Sven. Eftersom du redan vet och kan allt så verkar det ju inte som du behöver någon respons? Dina kommentarer till svaren känns inte helt välkomnande för andra som kan och vill svara. Jag tittade också på din site och konstaterade att där finns bra bilder, men ingen som relaterar till det du vill arbeta med. Och du ska få ytterligare ett oombett tips; Låt någon korrekturläsa.

God Jul
 

Sven Blomquist

Aktiv medlem
OK, jag förstår. Då är det väl bara att sätta igång och försöka skaffa kund/uppdrag! Som någon annan sagt, ett par gratisjobb som ger dig erfarenhet och något att visa upp tror jag är den bästa vägen för dig att komma igång. Utan något att visa upp är det svårt att övertyga annat än släkt o vänner (inget fel att börja med sådana) om att du kan jobbet. Varför inte kombinera med dopfotografering? De görs ju ofta i kyrka också så det är ju samma miljö och det kan ju bli en bra fortsättning på ett lyckat bröllopsjobb!

Leta nu reda på ett par-tre bröllop och erbjud dina tjänster för en liten slant eller ingen alls. Lägg ner själ o hjärta i jobben så har du en portfölj att visa andra.
 

Lille-bror

Aktiv medlem
det är bätre att göra gratis jobb en ta lite betalt
och sedan gå upp på en bra nivå som du kan gåvidare från

GOD JUL

Mattz
 

Agni

Aktiv medlem
Hej Andreas!

När jag läste ditt inlägg kom jag på vad Paul Stanley inspirerande sagt i en intervju. Citerar ungefär vad han sa:

"Going against the stream and follow your dreams is the best a man can do. Dont listen to the people who say what you can´t do...those are often the people who already have failed. Listen to the people who tell you what you can do" !

Inspirerande ord som hjälpt mig mycket.
Tidigare har jag haft ett eget företag inom inredning, färg och form. Nu jobbar jag hos en fotograf och märker att tongångarna angående prissättning är likadan för speciella tjänster oavsett bransch.

Jag kan inte ge dig några råd utan bara uppmuntran att tro på det du gör. Kunderna finns alltid som vill betala. I mitt fall när jag skulle öppna min inredningsbutik fick jag höra att det aldrig skulle gå och hur sjutton skulle jag hitta kunderna som kunde betala. Det jag gjorde var att fortsätta tro på mig själv, min dröm och min kunskap i kombination med att investera i rätt " märken " som mina potentiella kunder sökte. Samt gjorde spännande och konstnärliga skyltningar...displays som visade min talang och mina produkter. Jag stack ut! Detta lockade kunderna som ville ha det lilla extra och de var beredda att betala för det.

Vad jag vill ha sagt med det här är att jag är helt övertygad om att det fungerar att ta bra betalt även i fotobranschen. Det är en tuff bransch med stor konkurrens likaså var det i inredningsbranschen. Jag lyckades....tyvärr var det andra omständigheter som gjorde att jag la ner mitt företag.

En sak som jag lärde mig var att hela tiden köra mitt race...inte vara arrogant eller nochalant...men jag la ingen energi och brydde mig inte om vad mina kollegor ( jag kallade de det istället för konkurrenter...det för mig blev inte negativt) gjorde eller inte. Jag höll mig ajour av vad marknaden/kunderna frågade efter och det kunde jag leverera i toppkvalitet. Kvalitet är A och 0. Speciellt när det gäller bilder, ljussättning och komposition. Allt det är vad fotografer säljer till kunderna. Jag har varit inne och tittat på din hemsida. Ser att du verkligen är duktig och har roliga och intressanta kompositioner på dina bilder. Du har börjat nischa dig :)....fortsätt med det :)!

Som någon var inne på så står det på engelska. Det tycker jag är jättebra. Däremot är ett litet tips att du även skulle ha några rader på svenska. Jag förstår hela din affärside genom din sida och när jag tittade på din ålder :) :) så är du född in i dataimperiets engelska tidsepok :) :)! Tyvärr är inte jag det...utan är någon generation äldre än dig....som många andra potentiella kunder till dig :)....Skulle inte jag jobba i branschen skulle jag tycka att det var lite jobbigt att plöja igenom all text på eng. Gör det enkelt för dig så når du ut till ännu fler bröllopsaspiranter :)!

Vad ska man ta betalt? Den ständiga huvudfrågan som ger många huvudbry.

Sälj inte dina tjänster, din kunskap för billigt.
Vi lever i en värld då vi bara vill ha allt gratis eller springer på reor. Var försiktig med gratis tjänster...tror på sikt att det kommer att utvattna även fotobranschen! Inte sjutton gör advokater gratis jobb....eller bilmekanikern...eller läkarna...så varför ska fotografer jobba gratis?????!!!!
Ha pondus och visa en ödmjukhet men var samtidigt affärsmässig och tuff.

Tydlighet i prisättning och enkelhet. Får kunden veta vad han eller hon betalar för så förstår de varför du lätt kan ta 15000-25000 kr för en heldagsbröllopsfotografering...bara brudbuketten kostar allt från 700-2500....och frissan för bruden kostar en hel del så varför ska bröllopsfotografer pruta på sin kunskap och skicklighet?

Andreas jag gillar din affärside och tror helt klart på att du kommer att lyckas....det som saknas är bröllopsbilder på din sida....Om jag gifter mig någon gång så skulle jag lätt vilja betala 20000kr till en fotograf som visar upp sin skicklighet och sitt nytänkande. Inte köper vi ett hus eller en lägenhet utan att gå på visning :).....Att fotografera ett bröllop är ett viktigt uppdrag....en av de mest betydande dagarna i en kvinnas liv....tror vi alla drömmer om att få vara prinsessor för en dag :)....Att få det dokumenterat av en kreativ fotograf som tar bra betalt skulle iallafall jag uppskatta....det finns fler som mig :)!

Bröllopsbilder behövs på din sida...speciellt eftersom det går att blogga där.

Kanske du inte fick svar på dina frågor. Kände bara att jag ville skriva att du gör rätt i att "veta allt" :)...redan nu...för oj, vad mycket mer du kommer att lära dig....:)!
Har vi en passion för något då lyckas vi!

Så fortsätt att drömma med fötterna på jorden...ta massor med kritik med ett leende, var ödmjuk inför kameran och dina kunder...då kommer vi att snart få se en av sveriges och europas bästa bröllopsfotografer här på fotosidan :)!

Lycka till och jag önskar dig en fridfull jul :) / Agneta
 

snap01

Aktiv medlem
Jag vet inte hur du tänkt lyckas med att slå dig in på bröllops branschen när du inte har några bilder att visa? Har du bilder eller ej? Hur många bröllop har du fotat?
Att säga att jag ska lyckas som du gör utan något på fötterna känns rätt naivt. I nästa sekund undrar du om någon lever på bröllop och om det går bra. En del av dina svar är rent sagt ut lite spydiga. Vill du ha hjälp eller vad är du ute efter?

Det finns fortfarande rätt många foto/porträtt studior men dom flesta jobbar även med andra uppdrag. Grunden för att lyckas som jag tror och har en del erfarenhet utav är
Att du finns på rätt ställe (där det är efterfrågan på bröllop)
En bra hemsida med fina bilder som visar varför du är bättre än andra
När du gör bra jobb så blir det oftast följd bröllop från gäster som gifter sig
Marknadsföring när du har något att visa, webb ger kanske mest
Vara med på bröllopsmässor

Om du bara ska leva på bröllop/poträtt så tror jag att en studio på rätt läge är bra sedan så får du nog räkna med att ragga jobb bland företagsfotograferingar. Det finns en del bröllopsfotografer som drar in brödfödan även från skolfotograferingar samt dagis foto. Jag känner en del som är tvungna att köra taxi fört att överleva.
Grunden för att överleva på en stenhård marknad är alltid att ha koll på sina utgifter. Jag har inte en krona i lån jag har köpt allt kontant. Bröllops branschen är tuffare än någonsin från frilansare som erbjuder högupplösta bilder för en spottstyver. På den analoga tiden så var det inte lika många frilansare som drygade ut sin lön med bröllopsjobb.
Jag själv kör bröllop mest för att jag tycker det är kul.
Det allra viktigaste är att du är en jäkel på att sälja på bröllopskunden massor av extra saker som tex amerikanske fotografer är duktiga på. Jag ska ge några exempel.
Ett album i reportage stil finns från 5000-50000 som dom (fina fotograferna tar)

Sälja föräldrar album,syskon album etc enkelt att göra ett lite billigare album som du gör från delar av det stora färdiga albumet.

Att inte släppa högupplösta bilder om du inte får riktigt bra betalt (tro mig du får inga efterbeställningar om du släpper högupplösta bilder.

Få kunden att köpa canvas bilder, akvarell bilder etc

Ha läckra tackkort som får det att vattnas i munnen på kunden.

En smart prissättning.

En storformats skrivare för gör du egna album och är duktig så tjänar du in den snabbt.

Det viktigaste en snygg hemsida med BRÖLLOPSBILDER är grunden samt du får många nya bröllop om du gör bra jobb.

Hålla kontakten med kunderna via smarta sätt för då får du ofta fota bebis bilder. Bebisar har en förmåga att dyka upp efter bröllop.

Jag själv lever inte på bröllop jag har mina stora inkomster från annat håll däremot fotar jag en del bröllop för det är väldigt omväxlande och kul. Du får träffa mängder med människor och många är blivande kunder om du sköter dina kort väl. Glöm inte att bli en hejare på att dela ut visitkort. Det är billig marknadsföring.
Lycka till
 

snap01

Aktiv medlem
Hej Andreas!

När jag läste ditt inlägg kom jag på vad Paul Stanley inspirerande sagt i en intervju. Citerar ungefär vad han sa:

"Going against the stream and follow your dreams is the best a man can do. Dont listen to the people who say what you can´t do...those are often the people who already have failed. Listen to the people who tell you what you can do" !

Inspirerande ord som hjälpt mig mycket.
Tidigare har jag haft ett eget företag inom inredning, färg och form. Nu jobbar jag hos en fotograf och märker att tongångarna angående prissättning är likadan för speciella tjänster oavsett bransch.

Jag kan inte ge dig några råd utan bara uppmuntran att tro på det du gör. Kunderna finns alltid som vill betala. I mitt fall när jag skulle öppna min inredningsbutik fick jag höra att det aldrig skulle gå och hur sjutton skulle jag hitta kunderna som kunde betala. Det jag gjorde var att fortsätta tro på mig själv, min dröm och min kunskap i kombination med att investera i rätt " märken " som mina potentiella kunder sökte. Samt gjorde spännande och konstnärliga skyltningar...displays som visade min talang och mina produkter. Jag stack ut! Detta lockade kunderna som ville ha det lilla extra och de var beredda att betala för det.

Vad jag vill ha sagt med det här är att jag är helt övertygad om att det fungerar att ta bra betalt även i fotobranschen. Det är en tuff bransch med stor konkurrens likaså var det i inredningsbranschen. Jag lyckades....tyvärr var det andra omständigheter som gjorde att jag la ner mitt företag.

En sak som jag lärde mig var att hela tiden köra mitt race...inte vara arrogant eller nochalant...men jag la ingen energi och brydde mig inte om vad mina kollegor ( jag kallade de det istället för konkurrenter...det för mig blev inte negativt) gjorde eller inte. Jag höll mig ajour av vad marknaden/kunderna frågade efter och det kunde jag leverera i toppkvalitet. Kvalitet är A och 0. Speciellt när det gäller bilder, ljussättning och komposition. Allt det är vad fotografer säljer till kunderna. Jag har varit inne och tittat på din hemsida. Ser att du verkligen är duktig och har roliga och intressanta kompositioner på dina bilder. Du har börjat nischa dig :)....fortsätt med det :)!

Som någon var inne på så står det på engelska. Det tycker jag är jättebra. Däremot är ett litet tips att du även skulle ha några rader på svenska. Jag förstår hela din affärside genom din sida och när jag tittade på din ålder :) :) så är du född in i dataimperiets engelska tidsepok :) :)! Tyvärr är inte jag det...utan är någon generation äldre än dig....som många andra potentiella kunder till dig :)....Skulle inte jag jobba i branschen skulle jag tycka att det var lite jobbigt att plöja igenom all text på eng. Gör det enkelt för dig så når du ut till ännu fler bröllopsaspiranter :)!

Vad ska man ta betalt? Den ständiga huvudfrågan som ger många huvudbry.

Sälj inte dina tjänster, din kunskap för billigt.
Vi lever i en värld då vi bara vill ha allt gratis eller springer på reor. Var försiktig med gratis tjänster...tror på sikt att det kommer att utvattna även fotobranschen! Inte sjutton gör advokater gratis jobb....eller bilmekanikern...eller läkarna...så varför ska fotografer jobba gratis?????!!!!
Ha pondus och visa en ödmjukhet men var samtidigt affärsmässig och tuff.

Tydlighet i prisättning och enkelhet. Får kunden veta vad han eller hon betalar för så förstår de varför du lätt kan ta 15000-25000 kr för en heldagsbröllopsfotografering...bara brudbuketten kostar allt från 700-2500....och frissan för bruden kostar en hel del så varför ska bröllopsfotografer pruta på sin kunskap och skicklighet?

Andreas jag gillar din affärside och tror helt klart på att du kommer att lyckas....det som saknas är bröllopsbilder på din sida....Om jag gifter mig någon gång så skulle jag lätt vilja betala 20000kr till en fotograf som visar upp sin skicklighet och sitt nytänkande. Inte köper vi ett hus eller en lägenhet utan att gå på visning :).....Att fotografera ett bröllop är ett viktigt uppdrag....en av de mest betydande dagarna i en kvinnas liv....tror vi alla drömmer om att få vara prinsessor för en dag :)....Att få det dokumenterat av en kreativ fotograf som tar bra betalt skulle iallafall jag uppskatta....det finns fler som mig :)!

Bröllopsbilder behövs på din sida...speciellt eftersom det går att blogga där.

Kanske du inte fick svar på dina frågor. Kände bara att jag ville skriva att du gör rätt i att "veta allt" :)...redan nu...för oj, vad mycket mer du kommer att lära dig....:)!
Har vi en passion för något då lyckas vi!

Så fortsätt att drömma med fötterna på jorden...ta massor med kritik med ett leende, var ödmjuk inför kameran och dina kunder...då kommer vi att snart få se en av sveriges och europas bästa bröllopsfotografer här på fotosidan :)!

Lycka till och jag önskar dig en fridfull jul :) / Agneta





En fråga
du gillar hans affärside, vad består den av? Jag ser ingen affärside var ser du den?
 

raderad1212

Avslutat medlemskap
Agni: Jag skulle kunna ägna hela natten åt att svara på din tråd. Den var trots allt lite offtopic, men känner att jag fick god inspiration och positiv energi från ditt inlägg. Stort tack för det, jag uppskattar den tid du tog att skriva det !

Snap: Jag skulle kunna skriva ner hela min affärside för dig. Men det skulle inte ge mig någonting. Nej, du kan inte utläsa mina planer av min hemsida, jag har inga bröllopsbilder, och jag har fotat 1 bröllop. Men det säger ändå inte dig nångonting om min affärside och vad jag planerat. Faktum är att min affärside har ingenting med denna tråd att göra. Försökte förklara det ytterligare en gång i tråden, så jag säger det igen, inspiration från fotografer som lyckats tjäna pengar.

Samtidigt vill jag tacka för ditt långa utlägg, alla vinklar är bra att ha i beräkning. Tusen tack för det, verkligen.
 

snap01

Aktiv medlem
det är bra att tänka positivt men jag har lite svårt att förstå hur du har kunnat lägga upp en affärsplan om du bara fotat ett bröllop. Man lär sig på hela resan så att säga. Du kanske har bra kontakt med en mentor eller något som har hjälpt dig med din affärsplan.
Det finns många sätt att hitta bröllopskunder men jag tänker inte gå in på det mer än jag gjort tidigare. Det viktiga är att du får så stor lönsamhet per kund, att du har ett smart sätt som gör att du även får efterförsäljningar bland gästerna. Jag brukar ungefär få in lika mycket som bokningen på bröllopet gav som på efterbeställningar etc så man kan säga att jag får betalt för två bröllop.

Om jag skulle bara köra bröllop/porträtt/barn/familj då skulle jag ha en hemsida som bygger på det med blog etc samt ett smart system för beställning via nät från övriga gäster. Jag tror att grunden att lyckas inom bröllop är att vara otroligt duktig på den sociala biten samt det viktigaste att ta bra bilder. Om du tex ska sälja mycket fina album etc så måste du ha fina visningsex och det går på en slant sedan så måste du vara up to date och komma på egna ideer om collagealbum etc. Jag tar betydligt mindre bröllop än förut men jag tjänar mer eftersom jag får in mer per bröllop än förut.
Visst i början kan du köra billigare för att få jobb men om du ska bli lönsam så måste du sälja på att du är duktig och kan ta betalt för det.

Däremot skulle jag aldrig göra ett jobb gratis det är att kränka sig själv, möjligen en bästis/nära släkts bröllop men absolut inte en kunds bröllop.

Om jag tex får en kund som börjar pruta på priserna så tackar jag alltid nej nu för tiden för det är oftast bara problem med dom. A o O är att du aldrig lämnar ut bilderna utan betalning i förskott samt ta alltid handpenning så du inte står där utan kund på bröllopsdagen.

En sak till se till att ha ett kontrakt skrivet dels är det bra för underlaget till bokföringen samt kunden och du vet vad som gäller.

Ska du kolla lönsamhet på bröllopsfotografer så är det inte alltid så lätt för många siffror är inbakade i andra verksamheter. Jga roade mig förut med att kolla upp en del kända och blev oftast minst sagt förvånad av siffrorna.
Jag har tex själv ökat min omsättning på mäklarfoto med över det dubbla på ett år genom att hittat rätt prisprofil och kunna ge kunderna vad dom vill ha. Jag har nyligen börjat med en ny tjänst som säljer riktigt bra men kommer inte gå in på detaljer pga konkkurens själ.
Nu börjar (snart) Julen God JUl.
 

Maverick

Aktiv medlem
Har man inga bilder i portfolion så gå dubbelt med en annan fotograf eller var "andre"-fotograf åt brudparet. Ställ kravet att du måste få ta uppställda bilder. Dessa bilder kan sen säljas till paret, inte till full pris kanske, men de ska heller inte vara så billiga att de köper dem bara för att det inte är nån kostnad, utan att de är bra.

Därefter gäller det bara att leta rätt på rätt kunder och tacka nej till allt annat. Tycker dom att det är för dyrt så tacka nej och hänvisa dem till att leta vidare. Min bestämda uppfattning är att det aldrig går att komma vidare från ett lågt pris, det är bättre att tacka nej.

Jag har personligen haft som princip att jag gör inga förlustjobb nånsin. Är jag osäker så ger jag folk ett option, att ifall de inte är nöjda så behöver det inte köpa bilderna. Men det finns inget alternativ att för ett lågt pris duger bilderna. Antingen är de bra och så betalar man för det eller så är de dåliga och då slänger vi dom. Gäller inte bara bröllop för övrigt.

Jag fotograferar inte kompisar gratis annat än på eget förslag. Skulle jag komma på idén att göra ett förlustjobb så skulle jobbet vara i stil med att plåta kronprinsessans bröllop. Det måste vara nått som ger reklam av sig själv liksom.

Nu plåtar jag inte bröllop i huvudsak men hittills har det varit förtjänst på det jag gjort.

Lycka till!

/Maverick
 

Gården

Aktiv medlem
Hejsan !

Jag har uppenbarligen varit väldigt otydlig i mitt första inlägg.
Min mening var att försöka hålla en positiv nivå, men uppenbarligen så hanteras det som någonting negativ, vilket är synd då det inte var min ursprungliga tanke.

Sven: Jag är ledsen att du tolkar detta så negativt. Jag letade helt enkelt efter en inspirationskälla, någon fotograf som kan sticka ut hakan och säga att jag har lyckats i branchen, en fotograf som kan säga att jag tjänar pengar i bröllopsfotografering. Jag känner att jag behöver det, för att se att det verkligen går.

Det var inte heller min mening att få mig att verka fullärd innan jag börjar, jag ville bara ge intrycket att detta inte är en spontan ide, utan att det är nått som jag planerat och drömt om en längre tid, och att jag har en målsättning.

Den kritiken som jag inte tagit åt mig, ja det gjorde jag inte för att jag har helt enkelt inga bilder och lägga ut än, och det kan ju verka underligt men som sagt, jag har inte ens börjat utan bara planerat fram tills nu.

Är jag tillräckligt tydlig nu ?
Du svarade inte på varför din hemsida är på Engelska ?

Kanske du bara tänkt att fota bröllop utomlands ? Eller är det bara ballare tycker du.
 

FrePe

Aktiv medlem
Hej Andreas!

Jag tror jag förstår din fråga & har några korta tips.

* Håll dig nära dina kollegor (konkurrenter), du verkar ha analyserat marknaden bra i förväg så fortsätt med detta. Då menar jag att du utgår ifrån lokal nivå "örebro med omnejd" kolla på vad konkurrenter tar i ditt område, att det finns fotografer i stockholm som tar kring 50K för en heldag betyder ingenting.

* Börja lokalt & utgå ifrån det

* räkna med att ett bröllop tar betydligt mycket mer tid än det som syns, telefonerande om ditten och datten, beställningar & frågor tar timmar i slutändan. En heldagsplåtning kan lätt bli en veckas arbete, därför måste det kosta.

PS. Skippa engelskan på sidan den är bara förvirrande.. man googlar bröllopsfoto örebro och klickar in sid på en engelsk första sida utan klar info om vart du verkar.. då trycker jag på "bakåt", den kan finnas som alternativ för kunder som inte kan svenska men verkar du primärt i sverige & är svensktalande så använd svenska språket (och då hör jag till den sk. internet generationen). Att engelskan på sidan har (stora) brister hjälper inte heller första intrycket... vet att det sista var OT. men ändrar du inte på hemsidan så kommer du aldrig ontopic... så att säga.

Mvh

Fredrik
 
Senast ändrad:
ANNONS