Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Pentax Spotmatic F, Öppna bakstycke

Produkter
(logga in för att koppla)

Itchago

Medlem
Hej!

Jag äger en gammal SPF som jag fått av min far, den är i så gott som "Mint Condition" så att säga, den enda defekt är att ljusmäteren inte verkar vara helt korrekt inställd.

Min tanke var då att åtgärda detta problem genom att kalibrera ljusmätaren. För att göra detta så måste veven som man drar tillbaka filmen med skruvas loss. Sagt och gjort så skruvade jag bort veven och med ett ploppande ljud for axeln som veven sitter på retligt nog in i huset.

Jag har alltså hamnat i något slags "utelåst med nyckeln på insidan" scenario. Finns det något annat sätta att öppna bakstycket än att lyfta på veven? Går det att med hjälp av ståltråd komma åt mekanismen som låser upp bakstycket?

Jag har letat som en tok efter reparationsmanualer och liknande för ljusmätaren samt reservdelar men hittar inget. Är det någon som har något tips eller lösning på mina problem?

/Alex
 

Itchago

Medlem
Huh! Lyckades lösa problemet precis som du sa, lite lirkande med en böjd ståltråd (att jag inte tänkte på en virknål innan du sa det!) Så nu har jag fått upp bakstycket!

Har även letat som en galning efter någon guide om hur man provar om ljusmätaren är död och hur man ev byter denna. Vad jag förstår så är det två CdS celler, så är kabeldragningen intakt borde det väll bara vara å byta ut dessa mot liknande fungerande sådana? Finns det något datablad med komponenter och specifikationer på dessa?

/Alex
 

cocuyo

Avslutat medlemskap
Ingen aning om det finns några komponentlistor eller datablad.

Jag skulle å andra sidan inte bry mig. <irony>"Stolgångsmätning"</irony> som vi kallade det på den tiden, fungerade aldrig särskilt bra på kameror där man bländade ner, helt enkelt för att det finns många faktorer som påverkar mätarens utslag utöver bländaröppningen, som mattskivekondensorns förhållande till objektivets utgångspupill och infallande ljus via okularet, reflekterat inne i sökaren. Ljuset från objektivet genom mattskivan är inte proportionellt mot bländaröppningen.

Och om du vill byta för att ha den i "originalskick" så skulle du ju behöva originaldelar, och det tvivlar jag på att man kan skaka fram.

Jag jobbade bland annat med att laga kameror och köpa och sälja begagnat på den tiden som Spotmatic kom, och jag har sett flera av dem när de var ganska nya. Ljusmätaren ger inte konsekvent resultat ens på en ny Spotmatic, och det är ingenting som går att fixa. Men försök gärna, det är säkert roligare att ha den med "fungerande" ljusmätare.
 

Itchago

Medlem
God eftermiddag,

Har inhandlat ett batteri som tycktes passa, och mätaren fungerade faktiskt, men som tidigare sagt av er, att säga att den ens ger en vink vart man ska exponera är att överdriva tyvärr. Inget hände heller då jag försökte kalibrera den konstigt nog. Dock så syntes det att den har blivit kalibrerad tidigare, då det syndes skrapmärken på kolbanorna på vridmotståndet. Var ju lite kul!

Dock så visade det sig att farsans gamla Soligor UF mätare faktiskt fungerar, ska ta en sväng ut i trädgården och se om den faktiskt visar korrekta värden. Vore guld. Finns det annars någon enklare mätare i samma retro-anda som Spotmatic-en?

En annan fundering är kroppen, den är förnicklad eller liknande, stämmer detta? På vissa ytor syns mässing och förnickling är det enda jag kan komma på som de skulle kunna ha behnlat den med.

Är det möjligt att slipa ytan för att komma åt mässingen och förnickal på nytt? Eller är det kanske dumt att ta bort orginalnicklet?

/Alex
 

cocuyo

Avslutat medlemskap
Jag vet inte säkert, men jag tror inte att man använde nickel som ytbehandling, då det brukar vålla svåra allergiproblem, och jag har inte hört talas om att kameror skulle ha orsakat det någonsin. Vanligen brukade ytbehandlingen i vitmetall benämas krom eller mattförkromad. I allmänt språkbruk kan det så klart också ha använts om annan vitmetall än krom.

Visst går det att ta bort kåporna och ge dem ny ytbehandling, men det är knappast rimligt, med tanke på både arbetsinsats och kostnad. Jag tycker att det är okej att det syns på en gammal kamera att den har varit med om en del.
 

Itchago

Medlem
Asch så dumt att jag inte tänkte på kromning... Blir nog till å göra rent den så den blir blank å fin för att sedan köra på extern ljusmätare. Tack för länkarna och all hjälp!

/Alex
 

Itchago

Medlem
Uppdatering:

Provade att mäta igen med hjälp av telefon, min DSLR och min SP F. På något mystiskt sätt så verkar ljusmätaren hoppat igång igen och ger korrekta mätningar när jag köra samma lins samt inställningar på min DSLR... Hmm.. Jaja, bara tacka och ta emot! Tack igen för all kunskap!

/Alex
 

PMD

Aktiv medlem
Jag skulle å andra sidan inte bry mig. <irony>"Stolgångsmätning"</irony> som vi kallade det på den tiden, fungerade aldrig särskilt bra på kameror där man bländade ner
Spotmatic F har s.k. fullöppningsmätning.

Jag skulle nog inte heller bry mig om att försöka laga ljusmätaren. Köp hellre en billig handhållen ljusmätare. Med negativ färgfilm i kameran behöver man inte mäta ljuset så ofta. Slarvmarginalen är stor. Mät ljuset lite då och då, och ställ in kameran. Håll lite koll på när ljuset ändras.

Till smart phones finns billiga appar som fungerar som ljusmätare. Det är, om man redan har en sådan telefon, det absolut billigaste sättet att skaffa en ljusmätare.
 
ANNONS