Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Natur makro?

Produkter
(logga in för att koppla)

Nekomy

Avslutat medlemskap
Hur tar man bra makro ute i naturen utan andra tillbehör än ett stativ? Kan man fråga om ni kan sända upp små bilder som kan ge tips och inspiration?

Om ni gör det (och mins) beskriv då saker som bländare, tid, blixt (om kameran har inbyggd) och även om bilden är beskuren.
 

Arleklint

Aktiv medlem
Stativ är ett bra hjälpmedel. Dock är det inte möjligt att använda i alla lägen. Det beror på vad du fotograferar.

Stillastående motiv (blommor och annat) funkar ju med stativ, medans insekter sällan låter vänta medans du riggar. Om du vill använda stativ på insekter är ett tips att studera dom ett tag och se var dom föredrar att flyga/sitta. Ofta har dom sina "stråk" Därefter kan du tänka ut din bild och vänta och ha tålamod.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=224711
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=213964

Ofta kan du använda marken som stöd för kameran - eller en bönpåse.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?ID=211521&set=lp
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=215074

Ofta sägs att du skall blända ner ordentligt för att få skärpedjup i makrobilderna. Jag brukar oftast göra tvärt om. Jag brukar medvetet leka med så korta skärpedjup som möjligt. Jag tycker det är lite "sexigt", men det är jag det. Detta gör oxå att jag ofta kan "fuska" utan stativ, men det kräver en stadig hand.

Ett sätt att underlätta fotograferingen med korta skärpedjup är att se till att du väljer kameravinkel så att du placerar de delar du vill ha skarpt längs skärpeplanet.

Detta var lite allmänt flum, utan att veta vad du konkret vill veta, men fråga på så får du säkert fler tankar och idéer från andra oxå.
 
Senast ändrad:
ANNONS