Annons

Vilken storlek på hålet är den bästa?

Produkter
(logga in för att koppla)

bEPH

Aktiv medlem
Jag håller på och leker med att göra en hålkamera, problemet är ju som bekant hålet, laserborrat mm. kanske är bra, men frågan är ju vilken storlek som hålet ska vara?
Vilken storlek är optimal för att få så skarpa bilder som möjligt?
Dvs. minsta möjliga hål som innan diffraktionen sabbar mer än minskade hålstorleken hjälper.
Ni fattar säkert.
 

Graal

Avslutat medlemskap
0,2-0,4mm brukar vara vanligt. Men plattan du gor hålet i bor helst vara tunnare än så då ljusstrålarna helst ska gå rakt genom hålet och inte reflekteras mot någon kant. Sticker man med nål i aluminiumfolie ska man vara noga med att inte få fnas eller grader på kanten. Har själv haft problem med det och det ger mjukare och inte så skarpa bilder.
 

hasseper

Aktiv medlem
Hålets optimala storlek beror på vilket avstånd till filmen man har. Testa att ladda ner detta program, där kan du se vilken storlek man bör ha.


\h
 

Pupillen

Aktiv medlem
Eftersom de två ”oskärpeorsakerna” inte ser likadana ut för ögat så måste alla beräkningar utgå från en visuell ”tycke och smak”-bedömning, detta är bakgrunden till att det florerar ett flertal olika formler. Dessutom gör den här dragkampen mellan diffraktion och ”avsaknad av lins” att man i praktiken har ett ganska stort spann på ömse sidor om den optimala storleken där det knappast går att se någon skillnad. Ta alltså alla teoretiskt beräknade hålstorlekar som ungefärliga riktvärden med en feltolerans på flera tiotals procent.

Ett hyggligt mått får man genom att dividera avståndet mellan hål och film/sensor med 500 och sedan dra roten ur detta (alla mått i millimeter). Om ”brännvidden” exempelvis är 50 mm så blir då ett lagom hål drygt 0,3 mm.
 
ANNONS