Annons

Pentax 67 optik till småbild

Produkter
(logga in för att koppla)

Jimmy1

Avslutat medlemskap
Hej,jag har sett att det finns en adapter för att använda Pentax 6x7 optik till Pentax småbild!
Vad kan man vänta sig av resultatet?
 

macrobild

Avslutat medlemskap
Liksom all optik som är gjord för mellanformat så får du ingen förbättring vad det gäller upplösning. Småbildsobjektiv har högre upplösning linjepar/mm än
mellanformatsobjektiven generellt sett.
Mikael.
 

niklasl

Aktiv medlem
Däremot kan det bli mindre ljusbortfall och bättre hörnskärpa med MF-optik på småbildskameror.

Men frågan är om det är värt besväret. Min bror köpte en Zörk-adapter efter att hans Mamiya 645 dråsat i backen p g a Manfrottos dåliga benlåsning (som var sliten) och har använt sina gamla Mamiyaobjektiv på hans nya 5D. 150-optiken är lättanvänd och verkar preliminärt ge bra bildkvalitet, 35:an känns mera tveksam: Dålig ljusstyrka (=svårfokuserad), distorsion (kan dock lätt fixas till i PS), CA (går också att fixa ganska bra i PS).

En del arkitekturfotografer menar att man måste gå upp i format för att hitta distorsionsfria objektiv, något som nästan inte finns för småbildsformatet (de är ganska petiga!) men då är frågan om det inte blir storformat istället för mellanformat. Rainer Viertlböck har skrivit en del inlägg om det på Fred Mirandas forum (vars sökfunktion dock är väldigt dålig).
 

Jimmy1

Avslutat medlemskap
Ok,undrade mest ifall man någon gång skulle köpa en Pentax digitalkamera,men då kanske inte 67 optiken ger bättre upplösning än "kitgluggarna"?
 
ANNONS