Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

färg omgjort till sv

Produkter
(logga in för att koppla)

Oscar

Aktiv medlem
Förutsättning:
Man fotar med färg och sedan scannar till datorn.

Blir då kvaliteten när man ändrar till sv sämre än om man kör sv från början.. och i så fall.. vad är förklaringen till detta?
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
tja, säg det

Svår fråga att svara på. Alla kedjor har en svag länk, och om det är själva filmen du scannar så är det nog scanningen som är den svaga länken här. Genom scanningen tappar du hög- och lågdagrar, och du drar inte heller nytta av all den upplösningsinformation som finns i negativet. Men det är å andra sidan samma begränsning som gäller oavsett färg- eller svartvitt.

Vad gäller färg vs sv/v i sig så har sv/v finare korn pga att det bara är uppbyggt i ett lager. Men det drar du nog inte någon större nytta av om du scannar. Misstänker att det går på ett ut.

Vad du kan göra med färgfilm men inte med svartvitt är att simulera effekten av olika färgfilter i datorn utan att behöva ha dem på vid fotograferingsögonblicket.
 

woland

Ny medlem
Hmm om du skall andra till s/v i datorn och fa det snyggt ar det lite svarare an att bara valja svartvitt i photoshop (eller motsvarande)... ...eller ja det ar val inte det, men det ser inte snyggt ut...
Man maste leka lite med kanalerna, och lite annat om det skall bli snyggt... ...men visst gar det att fa s/v via datorn... ...fast om det det ar nagot viktigare sa skulle jag i alla fall arbeta med riktig s/v film...
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Action-paletten > Custom RGB to grayscale fixar svartvitt på ett bra sätt med full kontroll.
 
ANNONS