Annons

Friläggning, vilken bakgrund är bäst?

Produkter
(logga in för att koppla)

MickeS

Aktiv medlem
Hej,

Har några frågor gällande friläggning.
Om man ska plåta någon/några och ska frillägga personerna sen.
Vilken bakgrundsfärg är bäst? Har ju hört talas om bluescreen. Vilken blåfärg är det som är bluescreen? Och var får man tag på det?

Alla tips tas tacksamt emot .

/micke
 

gors

Aktiv medlem
Hej Micke.

Om möjligt, använd en bakgrundsfärg som ligger så nära den slutliga bakgrundsfärgen som möjligt. Alltså, om du ska frilägga mot vit bakgrund, plåta mot vit bakgrund. På så sätt får du snyggare övergångar i svåra partier som till exempel hår.

Bluescreen, eller greenscreen, använder man för att kunna göra friläggningen genom en enkel operation med bildens färgkanaler. Målet vid fotograferingen är att få en bakgrund som ger 100% svärta i den blå kanalen. Då kan man använda den blå kanalen som mask vid friläggningen. Om motivet innehåller mycket blått kan man använda greenscreen istället. Tyger som är lämpliga för bluescreen och greenscreen kan man bland annat köpa genom Kameradoktorn i Stockholm. Vid fotograferingen är det kinkigt med ljussättningen av bakgrunden. Det måste vara jämn belysning om det ska fungera. Räkna med många provtagningar.

Om du inte är van att arbeta med kanaler i Photoshop kan bluescreen eller greenscreen ändå vara till nytta. Verktyg som "trollspö" och "markera färgområde" funkar väldigt bra mot dessa rena färger.
 
Senast ändrad:

MickeS

Aktiv medlem
Tusen tack för tipset Göran.

Har ingen stor budget till uppdraget så det lutar åt vitt tyg som jag redan har.
 

gors

Aktiv medlem
Ha ha.

Kollade precis in din hemsida, Micke. Vilken skön äventyrsfilm! Du får säkert jobb snart.
 
ANNONS