Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hama hot shoe adapter

Produkter
(logga in för att koppla)

Yankee

Aktiv medlem
Jag undrar om man kan använda en hama hot shoe adapter till en canon 580ex ihopkopplad med en canon 20d.

Går detta så borde det går att koppla hot shoe adaptern til pocket wizard och därmed komma undan med 125:- istället för mycket mer med canons blixtsynkkabel.
Tack
/Robban
 

maxzomborszki

Aktiv medlem
Jag förstår inte riktigt vad du är ute efter att göra.

Är det den här "Hama hot shoe adapter" (Hama 6951) du tänker på? http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=6951

Den ger dig ett synkuttag via blixtskon om din kamera saknar PC-kontakt. Detta synkuttag är "dumt" och överför ingen annan information än "bränn av blixten". Du får alltså ingen TTL-mätning och strypning av blixtljuset. Om det är ok för dig så funkar den för att ge dig ett synkuttag.

Sen nämner du Pocket Wizards, de är allt annat än billiga, så jag tror inte att Canons synkkabel är dyrare på det stora hela. Pocket Wizards lider av samma "problem" som PC-synksladdarna, de är också "dumma" och känner inte till kameratillverkarnas olika märkesspecifika TTL-mätningar. Jag känner inte till någon form av radiotriggning som ger dig full automatik med denna typ av blixtar. För detta behöver du en TTL-kabel.

Men, som sagt, vad är det du är ute efter? Det kanske går jättebra med dessa lösningar ändå, beroende på vad du har tänkt att göra.
 

Yankee

Aktiv medlem
Såhär är det:

Jag kör normlt pocket wizards med sunpak stavbilxtar, allt manuellt såklart.

Men jag har även en 580ex, varför inte utnyttja den och använda den till pocket wizardarna (manuellt såklart).

Canons synkkabel kostar minst 600:- (till 580ex), då tänkte jag komma billigare undan.

http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=6951

Det är en sådan jag kollat på, det står att den ej fungerar med canons ex blixtar, men funerar den eller fungerar det men ej med automatik?
 

maxzomborszki

Aktiv medlem
Ok, då förstår jag. Det borde gå att göra med någon adapter. Jag har ingen erfarenhet av Canons blixtsystem. Hur ser blixtskon ut? Är det en modifierad ISO-blixtsko, dvs en centerpinne som kortsluts med "kanten"?

På tex Nikons blixtar är det så och extrapinnarna är till för kommunikationen mellan blixt och hus, för TTL mm.

Yankee skrev:
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=6951

Det är en sådan jag kollat på, det står att den ej fungerar med canons ex blixtar, men funerar den eller fungerar det men ej med automatik?
Jag antar att det var den här du menade:

http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=6952

Den första, som vi båda länkat till, är för att ge en kamera en PC-kontakt. Att det finns ett övre fäste på den är troligen för de gamla blixtar som inte hade synknigen via blixtskon utan bara fästes där och man drog ned en separat PC-sladd till kamerahuset ska kunna användas. Har ett svagt minne av en sådan blixt som jag lekte med i min barndom.

Den andra som jag länkar till i detta inlägg är till för att en blixtsko som är konstruerad som hållare utan några kontakter, ska kunna hålla en blixt (via denna) som ulöses via en PC-kontakt på kamerahuset. Alltså "motsatsen" till den första och något mer i linje med vad du är ute efter, bara kontaktytorna stämmer.

Allt beror ju på hur en Canon EX-blixt ser ut i blixtskon och vad som krävs för att trigga den. Där kan jag tyvärr inte hjälpa dig innan jag kunnat undersöka en sådan. Kanske någon annan har mer info.
 

maxzomborszki

Aktiv medlem
Stort tack för länken Lennart, nu lärde jag mig något nytt om andra tillverkares blixtar också. Tydligen ska Canons blixtar kräva mer än bara kortslutning av centrumpinnen.

Men enligt Björn Engström i ovan nämnda tråd ska Hamas 6952 funka med 580EX (alltså den sista länken till Cyberphoto jag skickade).

Flera i tråden säger också att Hamas 6951 INTE funkar för detta ändamål, inget nytt, den har inga kontakter på ovansidan. Jag använder en sådan för att ha få ett PC-uttag på en D70 jag kan ansluta mina studioblixtar till.
 

Yankee

Aktiv medlem
Ja, tack så mycket båda två.
Jag har köpt en 6952, problemet är att mina grejer är 60mil härifrån.

Jag ska försöka få tag på en canon kamera och en 550 eller 580 idag så kan jag testa om det funkar, för funkar det så funkar det garanterat med pocket wizard.

Tack igen
/R
 
6952 fungerade perfekt!
/R
Får jag fråga vilken Pocketwizard du använde då och vilka kontakter du hade? Tänkte försöka samma
Lösning själv men min Pw plus har bara 3,5/3,5-kabel samt 3,5/hankontakt så
Den passar ju tyvärr inte till hankontakten i 6952? Funderar på att köpa 6950 istället som tydligen skall fungera?
 
ANNONS