Användarnamn: anders_se
Ålder: 67 år
Bor: Skillingaryd, Jönköpings län (visa på kartan)
Kategori: Amatörfotograf
Började fotografera: 1959
Medlem sedan: 2005-03-19
Senast inloggad: 2019-12-06 17:23

Äntligen en riktig kamera igen!

Sist det kändes så här var under Olympus-tiden. Pen-FT:n, OM-1:an, OM-2:an... det var bildglädje och fotoglädje! Den som väcktes en gång i kortbyx-åldern med lådkameran och som växte med första systemkameran Praktika Super-TL. Canon-perioden är nu över. Den var inte kul... Mamyia 645 passerade under tiden och gav lite mer bildglädje - när pengar fanns till film. Nu är det kul igen!

Glädjen över först Nex-7an, och nu a6500. Äntligen har analognörden hittat den perfekta kompanjonen.
Har skaffat en drös med adaptrar: till Nikkor, till Olympus OM, till Olympus Pen, och till Leica M. Njuter av att kunna använda alla gamla fina objektiv igen efter 20-30-45 år! De som mest sitter på huset är dock de äldsta Pen-FT objektiven: Zuiko 38mm/1,8, Zuiko 20mm/3,5, Zuiko 60mm/1,5, Zuiko 100mm/3,5 och Zuiko 50-90mm/3,5. Tänk att jag aldrig såg de objektivens höga klass när de satt på Pen FT-n ... Nu, med ljusstark sökare och fokushjälpen är de suveräna. Har faktiskt oftare Zuiko 38mm/1,8 än Voigtländer Nokton 40mm/1,4, trots den senares användarvänlighet med ordentliga klackar på både bländarring och avståndsring. Zuikon är mindre, lättare, närgräns typ 30 cm, och skarpt som bara den.
Macro-objektivet Micro Nikkor 60mm/2,8 är också riktigt roligt på 6500an. Men stort och tungt i förhållande till huset. För att inte tala om Tamron 70-200mm/2,8 ... katt bland hermelinerna, men förhållandevis skarpt (till den billiga penningen!)
Jag tror att man nog kan kalla detta för en slags förälskelse ... 6500an är alltid med. Det var länge sedan det var så med någon kamera, tror faktiskt den senaste var Olympus OM2an ...


Jag har funderat rätt mycket på hur det kan komma sig att vi ser så olika på bilder... Bilder som jag anser vara outstanding, tycker andra inte är något alls. En ögonöppnare för mig var det enkla självtestet i Göran Segerholms bok "Konsten att ta vinnande bilder" (kan köpas här på Fotosidan). Han skiljer där på 1) "Innehållsvärdet" = verkligheten är viktigare än bilden, 2) "Formvärdet" = Fotografens arbete ger bilden dess värde, 3) "Budskapsvärdet" = Upplevelsen av bilden är viktigare än bilden i sig.
Resultatet för mig är att jag sätter INNEHÅLLSVÄRDET först, sedan BUDSKAPSVÄRDET, och sist FORMVÄRDET. Alltså mer dokumentärt än efterjusterat, mer känsla än teknisk perfektion. Vad jag gör i mörkrummet, kan jag också göra i Lightroom. Men inte mer...

Kan vara bra att veta om mig då ni kollar mina bilder, eller funderar över mina kommentarer på ERA bilder - köp annars gärna boken, läs, och fundera själv!DOGMA-löfte:
Nytt Dogma-löfte d. 2/9 2012 pga nyinköp:

1. kamera Sony a6500
2. format RAW
3 Oavsett objektiv: manuell fokus, manuell tid och bländare

Medlem i gruppernaVem är jag?


Mina intressen:
Gatufoto, Macro, Porträtt, Natur

I kameraväskan har jag alltid:
... mest damm och prylar jag nästan aldrig använder, eftersom kameraväskan ligger på hyllan och bara används för att transportera kamregrejeset vid långsemester o sånt! Kameran med motljusskydd i snöre om halsen, ett ministativ i någon ficka och mini-blixten SB400 i en annan ficka. Klarrrt!Du behöver Macromedia Flash 8 och ha Javascript påslaget för att kunna se bildspel.

Ladda ner Flash
 
Rom
Vanligt
5 bilder
Blandat
Vanligt
5 bilder
Djur och andra kryp
Vanligt
3 bilder
Makro o annat
Vanligt
7 bilder
Taxi
Vanligt
7 bilder
Porträtt o mänsker...
Vanligt
6 bilder
Småland
Vanligt
2 bilder
Klagshamns Ridskola
Vanligt
3 bilder
Natur
Vanligt
14 bilder
Malmö-bilder
Vanligt
11 bilder
 
 

Tether Tools Case Air