Nissin Di622

Betyg


(3.28/5)

Summmering

Blixten är fullt TTL-kompatibel (e-TTL II för Canon och i-TTL för Nikon). Den har också automatisk power zoom (24-105 millimeter), ett automatisk energisparläge och slav-synkronisering. Ljusvolymen kan justeras i sju steg från +/- 1,5 EV. För att assistera kamerans autofokus i svagt ljus har blixten utrustats med hjälpbelysning.Kan vinklas upp till 90 grader i höjdled och 150 grader i sidled.2013-01-18 Lars_E


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Välbyggd och robust, ett alternativ till Canons blixtar. Manuellt ställbar styrka.
MINUS: Går ej att zooma manuellt. Tråkig slavfunktion som tvingar en att använda Canons inbyggda blixt som trigger.

En känsla som hänger med mig när jag använder den här är att "jag betalade åt h-e för mycket..."
EX430II är markant dyrare men värd pengarna eftersom Nissinblixten är behäftad med en massa begränsningar. Kan t.ex. bara trigga på Canons inbyggda blixt om den sänder förblixtar vilket gör den till rena skräpet i strobistsammanhang. Modifiering med ingång för synksladd från extern trigger är enkel att stoppa i men det borde... typ varit klart för den pengen. Blixten är annars helt ok på kameran då den har en välfungerande ljusmätning.

Vill man ha mycket och bra ljus som går att ställa manuellt och zooma är Yong Nuo 560 ett mycket bättre val och dessutom får du två för vad en Nissinblixt kostar.

Pris: 1600
2012-12-01 Retsina


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra TTL-Kompatibilitet. Bra ledtal (44). Blixthuvudet: 90° upp, 90° vä, 180° hö. "Bouncer" & "diffuser". Bra vid serietagning.
MINUS: AF-ljuset är (lite) lamt. Ingen LCD-display. Slav-funktionen krävde nästan direktljus från kamerans inbyggda blixt.

Jag har testat Nissin Di622 till min Nikon i några dagar nu. Bl.a. utomhusfotografering i det vackra snölandskapet (efter solens nedgång). Jag tycker att blixten levererar bra, och TTL-funktionen har hittills varit felfri. D90:s FV-lås med blixten funkar utan anmärkning.
Blixtens manuella inställningar för ljusstyrkan, visade sig lysa upp extremt bra då jag fotograferade en skogsglänta med blixten på full ljusstyrka.
Vid inomhusfoto visade den prov på att kunna leverera ett bra ljus. Med "diffusern" gav den en mycket bra och mjukt ljus. Super med det vridbar huvudet.

Liknande produkter: Di866 MARK II; Di 466; Metz 44 AF-1 (beroende på pris).

Kundtjänst: Nix

Köpt hos: Privat

Pris: 700
2012-10-30 riddler


Att använda: 3 Hållbarhet: 3
PLUS: lättanvänd
MINUS: tjuter med högfrekvent ljud som kan upplevas störande vid inomhusfoto

Funkar som den ska, lätt att använda, mycket enklare än canons 430ex2, lätt att styra, och kan användas som master. Hade denna tillsammans med canon 550d och man kunde styra den utan att behöva radio-transmitter eller något sånt.

Bra blixt för pengar och fungerar som den ska.

Pris: 1300
2011-04-06 Fyndboa


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Verkar funka bra med TTL och Canon.
MINUS: Inga så långt.

Andra blixten från Nissin. Den gamla har hängt med sedan början av 80.talet och funkar fortfarande. Därför skall det bli roligt med den nya som köpets i går. Vid testen verkar den helt OK Och priset är bra.

Liknande produkter: Sigma, Canon

Köpt hos: Foto 7,an Örebro

Pris: 1399
2010-10-19 gotten


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Prisvärd, snygg, bra byggkvalitet och enkel att använda. Riktigt bra ledvärde och stabil TTL automatik
MINUS: Begränsad slavfunktionalitet. Fokuseringslampan är lite klen.

Driver en mingelsida sedan flera år, så många Di 622 har passerat. Vi brukar köpa dessa och även rekommendera till våra fotografer som en bra förstablixt. Det är en klockren blixt som presterar bra och är lätt att lära sig. Den är kraftig när det behövs och TTL automatiken funkar bra till både Canon och Nikon.

Jag har kört slut på en sådan men då krävdes det också många tiotusentals exponeringar, innan man köpte nästa :)

Skall ni köra slav med radiosändare välj en annan blixt. Den funkar inte med radiosändare.

Canon ex 430 är en bättre blixt med grym kvalitet, sin starkare fokuslampa och bättre slavfunktion. Men Nissin Di 622 ligger inte långt efter och har ett riktigt bra pris.

Liknande produkter: Canon, Sigma, Dörrs motsvarigheter.

Kundtjänst: Enkelt att byta ut om man fått måndagsexemplar.

Köpt hos: Blandade

Pris: 1200
2010-10-10 Fredrik Backman


Att använda: 4 Hållbarhet: 2
PLUS: Billig, enkel att hantera, manuell styrkeinställning, fungerande slavtändning
MINUS: Plastig, lite opålitlig, oduglig TTL, kan ej kontrollera zoom

Jag köpte två enheter begagnade för en mycket billig slant. Det är modellen för Canon.

Jag använder dessa enbart som optiska slavhenheter, vilket funkar hyfsat bra iaf inomhus (styrning med intern blixt på -3 EV funkar helt okej).

Som TTL-enheter på kameran tycker jag dock att de är helt värdelösa. Kraftiga överexponeringar, oklart zoombeteende etc gör att jag aldrig skulle lita på den.

Zoomningen går heller ej att kontrollera när man har den som slav, och det verkar lite godtyckligt vilket läga de "fastnar i" som standard.

Jag har även hört (men ej bekräftat) att de fungerar med väldigt få radiotriggers.

Slutsats: hittar du ett par billiga duger de som slavar om du vill ha lite tilläggsljus. Att köpa den som huvudblixt för det pris som tas i butik är löjligt.

Köpte mina för 500 kr för två enheter på Blocket.

Köpt hos: Beg

Pris: 500
2010-07-10 Anton Sundling


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Billig, går vrida åt alla håll, bra förstablixt.
MINUS: Fungerar med väldigt få trådlösa sändare.

Mycket blixt för pengarna.
Smidig att använda, exponerar oftast rätt i autoläge.
Smidig att sköta manuellt.
Slavfunktionen fungerar oftast okej.

Köpt hos: Begagnad

Pris: 700
2010-02-20 ulf.sarnegrim


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: BILLIG! ENKEL! BRA! Helt OTROLIGT mycket blixt för pengarna!
MINUS: Har inte hittat NÅGOT att klaga på, jo förresten den s.k. engelskan i instruktionsbladet, typ "Flied lice" ... :)

Snacka om valuta för pengarna! Köpte min i januari 2010 och verkar därmed slippa barnsjukdomarna tidigare recencenter beskriver kring kvaliteten! Liksom min tidigare Sigma blixt, är det svårt att få ljuset att räcka till vid användning av TTL, så det blir mest att använda blixtens egna 6 lägen, och det fungerar över förväntan! Har inte fått slavfunktionen att fungera, men tror det mest beror på att den kinesiska engelskan i instruktionsbladet inte går att förstå, så har någon några tips emottages dessa med tacksamhet!

Liknande produkter: Metz och Dörr

Kundtjänst: Eftersom jag inte planerar lämna tillbaka blixten kan jag inte klaga!

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 1190
2009-11-05 monica w


Att använda: 3 Hållbarhet: 1
PLUS: Billig men dyr i längden pga skada.
MINUS: Blixtskons hållare, klackarna, gick av! Efter ett fåtal användningar. Har ej brukat våld! Måste varit spickor i plasten sen tidigare.

Denna blixt kan man inte rekommendera pga av dålig hållbarhet.

Kundtjänst: Fick en adress till service men ingen kontakt där. Så garantin gäller tydligen inte.

Köpt hos: FotoKungen
2009-02-05 carl_swahn


Att använda: 2 Hållbarhet: 2
PLUS: Lågt pris, låg vikt.
MINUS: För praktiska tillämpningar obrukbar som slavblixt. Märkligt beräknat ledtal till Nissins fördel (är bara hälften enligt standardmätning). Extemt plastig konstruktion.

Denna blixt har ytterst begränsad användbarhet som slavblixt, vilket var mina intentioner.

Problem 1: Den optiska sensorn kräver en förblixt, vilket ingen vettig blixt ger. Varken en stor blixt som Elinchrom Ranger ger eller en radiotriggad liten blixt som EX550. Möjligen att det skulle funkade med min Ixus, eller något autoprogram på 5D:n.

Problem 2: Blixten går inte att avfyras i en hotshoe, och kan därför inte triggas av t ex. Skyport eller något annat radiosystem.

Även om det kan uppfattas som totalt osannolikt så har jag fått båda dessa problem bekräftade på ett flertal utländska forum.

Ledtalet är av någon märklig anledning beräknat vid ISO 200. Det gör att den bara är hälften så kraftig mot om man skulle mäta den vid ISO 100, vilket är standard för samtliga konkurrerande blixtmodeller på marknaden.

Jag köpte två stycken, vilka jag lämnade tillbaka första dagen.

Liknande produkter: Canon 430 och 580, Sigma 500 super och en Soligor/Dörr. Nu blir det några av dessa istället.

Kundtjänst: Sämst kundservice. Det var riktigt svårt att byta den hos Fotokungen. De klagade på små repor (antingen hade jag fått ett par demoex i min tur, eller så blir den extremt plastiga konstruktionen repig av att packas upp. Jag kunde ju inte använda den, utan satte bara i batterier och testade att lösa ut den med en annan blixt). Detta resulterade i att de tog tillbaka den till lägre pris då de hävdade att de bara kunde sälja dem som demo ex. Helt makalöst, men sådant händer tydligen även i verkligheten.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 1200
2009-01-21 Ohman


Att använda: 4 Hållbarhet: 2
PLUS: Billig, vridbart huvud, lång batteritid
MINUS: Hållbarheten

Har ägt 2 exemplar av denna blixt. Tredje gången jag testade blixten provade jag hur blixten hänger med om man tar flera bilder i rad, jo det gick bra tog 15-20 bilder utan problem. När jag kom hem och skulle byta batteri så hadde batterihållaren i blixten smält, så plast runnit ned mellan batteriena så dom satt fast ha ha. Jag skickade in blixten och fick en ny som jag använt i ca 1år utan problem, men nån seriebildtagning vågar ja mig inte på. Har dock vimmelfotat med den på krogen och det funkar den utmärkt till. Bra blixt men sådär hållbarhet.

Kundtjänst: Bra kontakt

Köpt hos: Cyberphoto
2009-01-16 aolsson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Många inställningsmöjligheter (vinkla och vrida). Enkel hantering i ttl läge. Möjlighet att köra som "slave". Bra effekt.
MINUS: Kräver en del experimenterande att hitta "rätt" inställningar för "slave" funktionen.

Sökte en billig i-ttl blixt till min D70. Ville ha mer vrid och höj möjlgheter än SB-400 men ändå inte batala vad en SB-600 kostar. Jag har haft en annan Nissin i massvis med år så jag har visst förtroende för märket.

När den kom testade jag alla funktioner och inställningar grundligt. Allt fungerar och de inskjutbara tillbehören (diffuser + bouncer) sitter där de ska.

Jag har upptäckt att den kamerainställning som fungerar för slave funktionen är att ha kameran i ttl läge med styrkan nervriden -3. Inget commanderläge fungerar för då stämmer inte timingen alls. Det kan jag leva med till det här priset.

Liknande produkter: SB-400, SB-600.

Kundtjänst: Ej behövt.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 1245
2009-01-05 HenrikN


Att använda: 4 Hållbarhet: 1
PLUS: Effekt och i-TTL
MINUS: Kvalitet

Verkade vara en hyffsad blixt, bra effekt och funktion för pengarna. Men då den gick sönder efter 5 dagar och ca 50 bilder så får det nog bli ett annat märke.

Kundtjänst: Har inte kontaktat dem än

Köpt hos: Expert

Pris: 1399
2008-11-09 Baka_kun


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Priset, Inbyggd diffuser och bouncer. E-ttl och zoomfunktion. Batteritid, långt över 900 bilder på ett gäng vanliga alkalines innan cycletiden hamnade under 10 sekunder. (Ikeas gula batterier, styrd med ttl så det är ävl inte direkt jämförbart men de håller länge)
MINUS: Lite tung (355g utan batterier) och svårjobbad montering (ring man skruvar fast istället för klämma som på speedflash 430EX II)

En väldigt billig blixt, sedd till funktionerna.

De flesta klagomål på blixtarna här verkar gälla tidiga exemplar, men min är inköpt 2008-09-26 och den har fungerat helt felfritt. bristen på LCD-display kan göra att det är svårt att se om den är av eller i sleepläge, då den inte går att stänga av utan att slå på den igen (auto off efter 30 min dock), men när man väl lärt sig detta är den mycket lätt att handskas med.

Exponerar välidgt väl, och lirar extremt bra tillsammans med min EOS 450D.

Bouncern är lite väl billig, men den följer med och det gör det inte på de flesta andra i prisklassen (sunpak tex), och diffusern är underbar när man fotograferar med vidvinkel. den gör verkligen skillnad!

Helt klart värd amatörblixt, och värd att behålla i efterhand, när man väl uppgraderar tack vare slavblixtfunktionen.

Uppdatering: 2009-12-09
blixten har nu gått ungefär 30000 exponeringar och fungerar fortfarande väl. dock har optiken till AF-assisten gått sönder så den är nästintill obrukbar men om den används med snabb optik så går det att komma runt det.

fortfarande helt klart prisvärd!

Liknande produkter: Canon speedflash 430EX II, Sunpak PF30X

Köpt hos: Uppsala Fotokompani / Fuji fotocenter

Pris: 1595
2008-03-10 zirkaloy


Att använda: 5 Hållbarhet: 2
PLUS: Enkel att använda.
MINUS: Stor klumpig, dålig kvalitet.

Kan tyvärr inte rekommendera denna. Underexponerar konstant, ibland går den inte att stänga av, ibland går det. Vad värre var orsakade den ett elfel mellan blixt/kamera så jag fick ta min D70 på service. Ska köpa en SB-600 istället.

Kundtjänst: Bra kundservice, räknar med att få den utbytt.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 1395
2008-01-12 canon eos


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: inbyggt filte och diffuser ,vinklingsbar både i höjd och sidled
MINUS: ingen lcd annars inget

detta är en mycket bra amatör blixt den är enkel att
använda och den är mycket bra

Liknande produkter: canon speedlite 380EX , sunpak pf30X sigma ef-530ST och sunpak pz40X

Kundtjänst: bra service snabb leverans 3-4 dagar 1190kr inkl frakt

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 1190
2007-12-25 jaand28


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Enkel att använda, billig, fungerar bra, inbyggd slavtändare
MINUS: Inga med tanke på priset

Köpte blixten som komplement till min Speedlite 550 EX. Har tagit några hundra bilder med blixten i dagsläget. Funkar lika bra som 550:an men är enklare att använda. Lyser ut bra, exponerar bra och är inte mer plastig än 550:an. Saknar fineser som LCD-display, synk på andra ridån mm men priset är därefter. Har använt den med EOS 20D och 40D och inte upplevt några av de problem som en del Nikonanvändare beskriver.

Slavtändaren slutade funka i oktober 2008 efter ca 10 månaders användning. Skickade in blixten till generalagenten Focus Trading tilsammans med kopia på kvittot. Fick en ny blixt i retur inom en vecka. Bra service.

Kundtjänst: Snabb leverans från Fotokungen.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 1190
2007-07-18 Martin Karlsson


Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Inga krångliga inställningar utan det sköts av blixt och kamera. Billig, inbyggd omni bounce/diffuser och spridare eller vad termerna nu är, har dålig koll.
MINUS: Kanske något plastig, har dock inget att jämföra med. Spridaren halkar gärna tillbaka in i blixten i vissa lägen.

Jag har använt den väldigt lite och har nog inte full koll på hur inställningar och hur det står i relation till kameran. Då jag har använt tycker jag väl att resultatet varit klart godkänt och har det blivit galet beror det nog oftast på mig och min ovana vid blixtar, borde använda den mer och lära mig hur man egentligen gör.

Kundtjänst: Photax är alltid vänliga och servicen är utmärkt!

Köpt hos: Photax i Nybro

Pris: 995
2007-06-28 acebowler


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Kraftfull. Bra tiltlägen åt alla håll. Inbyggd diffuser och bounce.
MINUS: Något plastig, väsnas en del i zoomen. Kanske lite seg vid omladdning.

Har inhandlat ett ex i dag. Den verkar vettigt robust och fungerar såvitt som jag provat utan anmärkning. Bra med vridning och tilt i många lägen. Diffuser samt bouncer kanske är i billigaste laget, men med tanke på priset tror jag det är en riktigt bra blixt.Tiden får utvisa om det är bu eller bä...

Liknande produkter: Sigma 500, Nikon SB 6-800

Kundtjänst: Foto A Bild är ett bra företag med trevlig och kompetent personal! Tack för det! i dagens träsk med stormarknader å annat skit...

Köpt hos: Foto A Bild FALUN
2007-06-13 o.mattiasson


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Billig och enkel, funktionell för amatörer.
MINUS: Oväsen,plastig

Billig och bra blixt för dem som inte använder blixten allt för ofta. Vinklingsbar åt alla håll i robusta steg. Lite plastig känsla över den och blixten för mycket oväsen jämfört med dyrare blixtar i TTL läget, men funktionerna är ungefär desamma.Väldigt enkel att använda.

Köpt hos: Photax

Pris: 995
2007-05-11 emanuelgbg


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Billig, TTL funkar kanon, bra blixtbilder.
MINUS: Dålig kontakt i blixtskon.

Har inte använd blixten speciellt mkt än men de bilder jag har tagit har varit mkt bra, stor skillnad mot den inbyggda blixten. Jag har inte haft problem med att ngt varit löst eller skramlat, inte ens den inbyggda "papperslappen" har velat försvinna in i kameran.
Visst är den lite plastig men det är inte farligt m tanke på priset.

Det som är negativt med blixten är att det är lite dålig kontakt i blixtskon trots att man skrivar fast den hårt. Tror det är ena stiftet som sitter 1mm fel och gör att om blixten inte sitter fast i ett spec läge tappar kameran o blixten kontakten. Detta märks då kamerans popup-blixt just poppar up.

Köpt hos: Photax

Pris: 995
2007-05-04 palleman


Att använda: 4 Hållbarhet: 1
PLUS: Enkelt handhavande (få funktioner)
MINUS: Alldeles för mycket.

Hade inte mycket att jämföra med när jag köpte denna blixt.
Tyckte bara att Nikons original var för dyra.
Snålheten visade sig ha bedragit visheten...
Den gick sönder efter ca två veckors minimal användning.
Reklamerade och bytte upp mig till Nikons SB-600, vilken skillnad!
ALLT är bättre, den kostar visserligen drygt en tusing mer men det är den värd, med råge!
Ännu en gång kan man säga att man får vad mad betalar för.

Liknande produkter: Nikon SB-600 och SB-800

Kundtjänst: Bra service på Scandinavian Photo

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 1395
2007-04-23 nifo


Att använda: 4 Hållbarhet: 2
PLUS: Billig, inbyggdt filter, TTL eller manuell.
MINUS: Fästet för foten satt löst vid leverans. Efter reparation så bommar blixten när bilden tas (ingen blixt ges).

Har gått i tankar att köpa en blixt under ett par månader, men då orginalblixtar från Nikon är på tok för dyra så fick jag nys om att Photax sålde Nissinblixtar till bra pris.

Beställde en Di622 för min Nikon. När jag monterat blixten på kameran märkte jag att den glappade. Inte i fästet mot kameran utan i "fästet ovanför ringen", den som vätter mot själva blixten. Detta var rätt jobbigt, då kameran blev som en sorts skallra där blixten vickade fram och tillbaka.

Skickade tillbaka blixten (frakten betald av Photax) och hämtade ut den reparerade blixten idag. Trodde jag skulle få en helt ny då produkten knappt var använd, men men. Det var väl ett så pass litet fel (skruva åt skruvar?) så de tyckte väl att det var smidigast att reparera.

Fick den nya blixten idag och märker till min belåtelse att blixten sitter så hårt som den skall. So far so good. Dock har blixten börjat att "bomma" vissa bilder, dvs den väljer helt sonika att inte lösa ut vid tagningstillfället. Istället kommer det en liten blixt direkt efter att bilden är tagen. Vilket innebär att bilden oftast blir helt svart.

Kanske är det bara jag som har otur, men mitt intryck av produkten är allt annat än bra. Dessutom anser jag att det brister någonstans mellan kamera och blixt eftersom jag med TTL för rätt underexponerade bilder. Detta kan dock vara jag som inte lärt mig hantera exponeringen ordentligt, men med TTL trodde jag att jag skulle gå säker. =P

Nu har jag kontaktat Photax igen med frågan om jag får lämna tillbaks blixten eftersom jag inte är nöjd. Skickade detta mail nyss så jag får återkomma med deras svar.

MYCKET stort beröm för Photax vad det gäller kundservice dock. Tråkigt att min upplevelse av blixten har blivit så dålig bara. =(

** Jag kan nu meddela att jag får pengarna tillbaka (åter igen - Photax är det då inget fel på!) **

Liknande produkter: Nikons *dyra* blixtar 600 och 800-serien.

Kundtjänst: Snabba svar i mail osv. Snabb leverans. Bjussar på frakt.

Köpt hos: Photax, P.Arvidssons Foto AB

Pris: 995
2007-04-21 Yocko1


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Priset, TTL, går att vrida åt alla håll, inbyggd difuser, går att använda som slav blixt
MINUS: Låter endel, tar tid att ladda upp,

Har haft min Di622 nu i ett par månader och den fungerar mycket bra med tanke på vad jag gav för den. Men som sagt så låter den lite väl mycket och är lite slö på att ladda upp speciellt om batterierna inte är helt nya.

Som slutsatts vill jag säga att det är en proffs blixt för en liten plånbok, en perfekt nybörjar blixt.

Köpt hos: Photax

Pris: 995
2007-04-18 Callahan


Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Enkel att använda, kraftfull (62 vid iso 200 vilket betyder ca 42 vid iso 100), i-ttl, motorzoom, riktningsmöjligheten, slavsensor. Prisvärd.
MINUS: Kvaliten på spridningslinsen och riktningsplasten.

För sitt pris presterar den mycket bra. Kör den med min Nikon D70 och ittl-funktionen gör sitt jobb. Den är enkel och intuitiv att använda med minimalt antal knappar. Slavsensorn fungerar (sitter på framsidan) och motorzoomen hänger med bra.
En irriterande sak är dock att på min blixt så lyser hjälpljuset en bit över mitten och därför måste jag använda övre fokuspunkten för att kunna använda hjälpljuset. Fungerar, men smått störande. Spridningslinsen känns lite småepig och reflektorplasten likaså. I övrigt känns den ändå välbyggd i leden och kontakten. En fot medföljer som även går att fästa på stativ (standardgänga) samt ett litet fodral.

Liknande produkter: Nikon SB-24

Kundtjänst: Den var slut länge och den kom mer än 2 veckor senare än utlovat. De svara dock snabbt på frågor och är hjälpsamma.

Köpt hos: Photax

Pris: 995
2007-02-20 Hans-Gunnar Olsson


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Kraftfull blixt.Hela 62 i ledtal.Rimligt pris.
MINUS: Diff.filtret och den vita plastskärmen fanns någonstans i innandömet! Oacceptabelt.Återsände blixten där jag köpt den o. dom pilla fram grejerna igen.

Vill göra er uppmärksam på att TTL-funktionen inte fungerar bara för att dom påstår att den ska passa till t. ex. Canonkamerorna(finns oxå till Nikons grejer). Jag har en Canon Pro1 digitalare. Till den fungerar inte TTL:en. Får köra blixten manuellt enbart,tyvärr!Det visste jag inte då jag köpte blixten.

Kundtjänst: Photax AB gav intryck av att vara mån om att kunden skulle vara nöjd.Hade nog fått återlämnat blixten i byte med en annan vara.

Köpt hos: Photax AB i Nybro

Pris: 995
2007-02-13 Sandén


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Mycket enkel att använda. Slavblixtfunktionen.
MINUS: Diffusorn är intryckt vid leverans. Motorzoomen låter mycket.

Prisvärd blixt och enkelt handhavande.

Även jag fick en blixt där diffusorn var intryckt vid leverans. Orsaken är att den innersta delen av diffusorn är gjord i mjuk plast som böjer sig och glider förbi stoppklacken. Med bra mejslar kan man ganska lätt ta isär blixtens överdel och få ut diffusorn igen. Trycker man dock för hårt på den så kan den åka in och fastna igen.

För att ta isär toppen så lossar man på två skruvar strax under linsen. Pilla bort de två gummitäcklocken på ledens båda sidor. De sitter fast med dubbelhäftande tejp och kan tryckas fast igen när man är klar. Bakom varje täcklock (och under tejparna) sitter fyra skruvar. Lossa bara de två övre på varje sida, skär av tejparna i skarven och lyft försiktigt på den övre halvan på toppen där diffusorn är fäst. När den ska sättas tillbaka måste man vara försiktig så att man inte klämmer några kablar som går i leden.

Håller inte med Filips recension att slavsensorn sitter på baksidan. Vad jag kan se och mina tester har visat så sitter sensorn intill AF-assistlampan innanför det röda fönstret på framsidan.

Köpt hos: Photax

Pris: 995
2007-02-05 Larta


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Smidig och behändig. Mkt lätt att ställa in ljusstyrkan.
MINUS: Difusern är redan vid fabriksleveransen intryckt och kan ej användas. Långt ifrån bra!

Nikons SB600 och SB800 kändes för dyra och avancerade för mina behov. Mitt mål var att slippa använda den interna blixten och kunna vinkla upp blixten i taket. Till detta syfte fungerar den utmärkt som upplysningsblixt. Defusern som följer med behöver inte användas, jag klarar mig väldigt bra utan den.

Liknande produkter: Sigma Blixt EF-500 DG ST II, Soligor DG-420 Z, Nikon SB600

Köpt hos: Swefo

Pris: 1500
2007-02-03 filip71


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Superenkel att använda - bara två knappar och ingen LCD. Vridbar åt alla håll. Stark. Går på 4 AA (R06)-batterier.
MINUS: Ingen egen inbyggd automatik - bygger på kamerans styrning Lite plastig Den inbyggda papplappen kräver en penna eller väldigt långa naglar att få ut. Diffusatorn har jag aldrig sett - den åkte in och går inte att få ut. SKulle kunna gå på garanti men jag saknar den inte. Motorzoomen är i tre steg och ganska ljudlig. Som slavblixt fungerar den helt manuellt (i 6 steg) och sensorn sitter på baksidan - står blixten blixten felvänd eller bakom primärblixten så slår den alltså aldrig.

Min gamla sunpak 3600AF fungerade (till min besvikelse och förvåning) inte på min nya Nikon D70s och egentligen ville jag inte köpa någon ny, men efter att ha använt D70:ans inbyggda så var det bara krypa till korset och försöka komma undan så billigt som möjligt. Trots att diffusatorn aldrig sett dagens ljus (och alla andra minus) så tycker jag den är väldigt prisvärd och riktar man bara blixten mot något annat än rakt på eller använder bouncer så blir exponeringen superbra. Jag fick precis det jag ville ha.

Liknande produkter: Alla blixtar som passar till Nikon D70s

Köpt hos: Photax

Pris: 995