** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Pentax MZ-5N

Betyg


(4.33/5)
(4.56/5)
(4.11/5)
(baserat på 9 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2006-07-02 Niklas Zackrisson

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
En fantastisk liten kamera. Jag har använt den i ca: 5 år tillsammans med ett Tamron objektiv. Kameran är liten och lätt, men har allt jag behöver.

Reglagen är störtsköna, riktiga vridreglage som gör att det går snabbt, behöver inte kolla i nån display, eller menyer.
Det jag behöver veta ser jag i sökaren.

Har varit nöjd med ljusmätning och autofocus sen först dagen jag använde kameran. Men använder ofta manuell focus av gammal vana sen tidigare kameror utan AF.

Kundtjänst: Inte haft anledning att kontakta kundtjänst.

Köpt hos: Foka, Rotterdam
Rose-Marie Broo
2005-10-27 Miss_Bridge

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Enkel att använda, finns många objektiv som passar!
MINUS: Tar lite plats.

Jag köpte den dock begagnad!
Men i övrigt så är den så enkel som en kamera kan bli.
Lättskött, inbyggd blixt, funkar som studio kamera.
M.M.

Pris: 2300
2004-02-09 dvogonen

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Logiska kontroller. Möjligheten att använda de suveräna manuella K-bajonett objektiv som Pentax byggde under 70-talet.
MINUS: Dålig autofokus. Pentax utbud av AF-objektiv.

OK kamera. Jag köpte den därför att jag hade massor av K-bajonett objektiv och några äldre mekaniska Pentaxar. Den största besvikelsen var autofokusen som inte var i närheten av Canons som jag senare jämförde med. Sökaren är betydligt mindre och ljussvagare än den i Pentax LX eller Pentax MX.
Pentax nuvarande objektivutbud är inte i klass med de andra tillverkarnas. Men man kan ju köpa exempelvis Tokina istället.

Liknande produkter: Canon EOS 500

Köpt hos: Björns Foto och Video
Peter Atterfjäll
2003-09-27 quarc

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Mycket avancerade funktioner.
MINUS: Framing problem. Oklart hur man tar kontroll över blixtexponeringar.

Lätt, robust och mycket kompetent hus. Ett batterigrepp rekommenderas så räcker batterierna längre och det blir stadigare att hålla i kameran. Hade gärna sett att filmen helt dragits ur kasetten vid laddning så att det höga spolningsljudet uppstått då (då jag har kontroll) istället för när man råkar ta sista bilden. (Inte många kameror som jobbar så tyvärr:-( ) På alla mina Pentaxhus har jag haft problem med framingen, d.v.s det händer att filmen inte dras fram tillräckligt mycket innan nästa bild exponeras. Problemet uppstår framförallt om inte batterierna är absolut nya. Jag fattar inte hur en så pass elektronisk kamera kan ha ett sånt problem, men det verkar som om de löst detta mekaniskt, eller helt enkelt inte löst det alls. Nu hann det säkert gå 400-500 rullar film genom kameran innan problemet uppstod, men det tyder ändå på att något är fel med konstruktionen. (Min MZ50 har samma problem).
Bortsett från detta en kamera som jag utsatt för 40 garders värme, 20 graders kyla, 5000 meters höjd, regn, sand, etc, etc. Utan att den klagat.
En annan liten negativ detalj är att jag aldrig blivit riktigt klok på hur blixten fungerar med kameran. Allt annat på kameran är väldigt logiskt men hur man arbetar med manuell blixt har jag aldrig listst ut (extern blixt hanteras ej i kameramaualen, och min blixt köpte jag bagagnad utan manual). Oavsett vad man hittar på så verkar blixten gå tillbaka till automatläge. Detta läge är iofs väldigt bra, men ibland kanske man vill experimentera lite mer...

En robust, avancerad kamera med enkla kontroller.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4000
2003-07-09 tommyw

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Autofokus! Reglage som är logiska och enkla, man kan använda nästan allt efter en halvtimme! 77/1.8-optiken till den, vilken glädje!!!!!
MINUS: Drar batterier (men det gör kanske alla nya kameror, inte min gamla Pentax LX)



Liknande produkter: En gång Pentax - alltid Pentax! Nej det fanns bara MZ3 som alternativ, men varför betala 1000kr till utan att få något mer?

Köpt hos: Randi Foto (Bålsta)

Pris: 4600

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Utmärkt ergonomi gör den väldigt lättanvänd, snabb AF, litet och behändigt format
MINUS: Ingen multiexponering.

En utmärkt liten kamera som exponerar otroligt bra. Förförra sommaren gjorde jag ett litet test: hade kameran på full automatik, använde FA 28-105 f/3.2-4.5 AL (IF) optiken och Agfa CT Precisa 100. Alla bilder, utom de två som jag hade kört på auto-bracketing, blev korrekt exponerade. Jag fotade i Stockholm en solig sommardag med tämligen hög kontrast. Blommor, människor, byggnader, vatten. Trots detta blev resultatet fantastiskt bra.

Autofokusen är bra och behänding, men då jag började med en P30 en gång i tiden har jag en förkärlek för manuell fokusering.

Toppen att mina gamla Pentax objektiv fungerar! (gillar särskilt min M 28 f/2.8).

En helt underbar kamera att använda. Inga meningslösa menyer att gå igenom. Vänsterhanden under kameran, sköter bländaren. Högerhanden håller kameran och sköter slutartider och slutaren.

Perfekt storlek och vikt för mig. Jag gillar när det är litet och lätt, det underlättar när man är på resa och inte vill ha tunga saker med sig.

Kvaliteten är väldigt fin och kameran känns ovanligt gedigen för att ha en utsida av plast. Insidan är full med förstärkningar i metall på de rätta ställena. En kompis till mig har en EOS 3 och den är rena plastburken i jämförelse. Tung, stor, otymplig och ologisk att hantera. Dessutom har plasten redan nötts av på några ställen så att innanätet syns. Min Pentax är fortfarande i skick som ny fast den är äldre. Det kallar jag kvalitet.

Kundtjänst: Pentax Scandinavia har alltid varit väldigt generösa, informativa och vänliga mot mig. Väldigt snabba på att ge bra, utförliga svar på de flesta frågeställningar jag haft.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2002-05-23 mangan

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Gamla Pentax objektiv går att använda
MINUS: Nästan lite för lätt

Jag håller inte heller med Anders om att kameran känns billig och plastig. Visst, det är inte det mest robusta skalet men den känns ändå rejäl för sin prisklass. Har ägt kameran sedan hösten 2001 och har aldrig haft några problem. Nu känner jag däremot att kameran nästan känns för lätt. Jag skulle nog trivas bättre med en lite äldre kamera.

Liknande produkter: Nikon F80

Kundtjänst: Aldrig haft några problem

Köpt hos: Köpt begagnad
2001-10-09 Petter Lind

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Lätt, hyfsad design, snabb autofokus, bra med bländaren på objektivet, spotmätning, att gamla pentax objektiv kan användas, bracketing.
MINUS: Saknar "lämna filmsnutten ute"-funktionen. För få autofokus punkter, ingen möjlighet att välja autofokuspunkt.

Jag håller inte alls med Anders Engström om att kameran känns billig och plastig, tvärtom tycker jag den känns rejäl och hållbar att använda. Jag tycker om den klassiska systemkamera-känslan.
Det är kanon att man kan skaffa sig gamla billiga ljusstarka och bra manuellfokus objektiv och använda dessa!
Autofokusen är mycket snabb! I ett test i den tyska tidningen "foto magazin" visar test att den är snabbare än nikon f80 och nästan lika snabb som eos30.
De flesta reglagen tycker jag sitter mycket väl placerade och lättåtkomliga. Det enda reglaget som kan vara lite dumt är exponeringskompensationsratten som sitter där filmåterspolningsveven sitter på gamla systemkameror. Det gör att man måste släppa greppet med vänsterhanden för att kunna kompensera.

Det är dock synd att man inte kan välja autofokuspunkt. Man kan välja mellan 3-punkts autofokus, då kameran själv väljer fokuspunkt, och spot-autofokus som jag alltid använder och klarar mig bra på.

Jag vill gärna att du läser denna recensionen också:
http://www.photo.net/photo/pentax/mz5
Killen skriver att han har tappat sin pentax mz-5 flera gånger i golvet utan att den har gått sönder för det...det säger något om kvaliteten...

Liknande produkter: Nikon F80, Pentax mz-7

Kundtjänst: Har bara haft mail-kontakt med kundtjänst, men jag har alltid fått svar mkt snabbt och svaren har varit utförliga och bra.

Köpt hos: Scandinavian Photo
Anders Engström
2001-10-04 strofse

Att använda: 3 Hållbarhet: 2
PLUS: lätt - relativt snygg - spotmätning - att gamla pentax objektiv kan användas utan problem
MINUS: ömtålig - plastig - känsla av dålig kvalitet - seg autofokus - klumpiga kontroller

Köpte denna kamera för att jag innan hade använt en pentax mx. Till min gamla kamera hade jag nämligen ljuskänsliga objektiv och ett lagom bra tele objektiv så jag tänkte att jag kunde använda dessa till en ny pentax, vilket visserligen gick bra. Denna egenskap är ett klart plus för pentax.

Men trots att detta så känns kameran så otroligt billig och plastig, känslan av kvalitet saknas helt. Reglagen är klumpigt placerade och kräver att man byter grepp för att kunna ändra slutartid osv, något som gör att man tappar det man tittar på. Så om man tex ställer sig i nån annan vinkel till det man fotar där andra ljusförhållanden gäller så är det lite jobbigt att behöva släppa ena handen och ändra slutartid. Kanske är det jag som är lite slapp men jag tycker om att kunna ändra bländare och slutare med tumme och pekfinger.

Som vanlig systemkamera funkar pentax mz-5n rätt bra.. men saknaden av bättre lösningar knapar in på en ju mer man använder den.

Jag kanske ger en ganska negativ bild av denna kamerna.. men det va så jag upplevde den.. visserligen bytte jag ut den efter ungefär 2 veckor och jag kanske skulle ändrat uppfattning om jag använt den längre.. men jag tror inte det. Första intrycket och känslan är ju trots allt viktig.

Nu är jag istället ägare till en Canon EOS 30 som visserligen kostar lite mer men som jag tycker är ett mycket bättre alternativ. Det är värt att lägga på några extra tusenlappar föra att få en kamera som man inte upplever som dålig.

Kundtjänst: Otroligt otrevlig kundservice som vägrade att ta tillbaka kameran för att den va använd, vilket jag visserligen kan förstå.. men de hade inte behövt va otrevliga. Canons kundservice däremot som tar tillbaka hela kamerna för att jag hittade en liten svart prick på en av linserna inuti objektivet är en helt annan sak.

Köpt hos: Fotokugnen

Pris: 5000
ANNONS