Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Minolta Dynax 505si Super


Summering

En nybörjarkamera som har lite mer än tex Canon Eos 3000 och 300. Skillnaden på supermodellen och vanliga 505si är att supermodellen känner av att ögat är vid sökaren och ställer då skärpan ...

Läs mer


Betyg


(3.83/5)
(3.83/5)
(3.17/5)
(baserat på 6 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Bo-Lennart Jönsson
2009-06-24 blj

Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Spotmätning,förvalspogrammen,ger bra bilder
MINUS: Lite plastig,litet grepp utan extra handgreppet

Köpte mitt exemplar 2004 beg.,med en massa tillbehör,objektiv olika filter mm.Bra kamera att börja med eller som reservkamera,Pogrammen,spotmätning bra.
Med ett bra objektiv får man fina bilder.

Köpt hos: Privat person

Pris: 2500
Martin Lindow
2007-05-19 Mart

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Spotmätning, metallbajonett, 1/4000s, smidig, lätt, enkel
MINUS: Plastig, fuktkänslig, seg AF

Min första systemkamera och just en väldigt bra nybörjarkamera. När den var ny kändes den nästan exklusiv, framförallt på grund av att den var så smidig.
Kameran i sig klarar att ta fina bilder, inga problem med det. Bra med spotmätning för den som gillar det. Att konstruktionen är så plastig är ett minus, vissa reglage kan bli "sega" med tiden om man inte är väldigt rädd om kameran och inte tar med den till exempelvis badstranden. När jag köpta denna kamera stod valet mellan den och en Canon EOS 300. På den tiden var Minolta mer konkurrenskraftigt och det kändes som att 505si Super var ett säkert kort, vilket det också var.
Jag kan glatt rekommendera denna kamera för amatörer och nybörjare.

Liknande produkter: Canon EOS 300

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: Sala Foto

Pris: 3600
Patrizio Lo Presti
2005-02-20 Patrizio

Att använda: 4 Hållbarhet: 2
PLUS: Bra att börja med, enkel att förstå men med lagom finesser.
MINUS: "Turistkamera deluxe"-känsla som skrämmer bort djuren på safarin p.g.a. det väsen den för.

Det här var min första lite mer seriösa kamera, och jag köpte den ny 2000. Vid det laget var den mycket kamera för mig, fast inte med intrycket av att vara en kamera man måste behandla med respekt. Istället kändes det som om det räckte med att bara välja programautomatik och skjuta.

Minoltas 505si Super har ingen riktig tyngd för den som vill behöva bry sig om sin kamera. Den är gjuten för nybörjaren i början.

Liknande produkter: Canon EOS 300

Köpt hos: B-A Foto, Lund
Mikael Persson
2003-07-15 magicke

Att använda: 3 Hållbarhet: 2
PLUS: Vikten är fördel. Mycket kamera för lite pengar.
MINUS: Plastig.

Bra nybörjarkamera för den som är försiktig. De färdiga programmen ger bra bilder. Manuell fotografering är ett snäpp jobbigare men fungerar när man väl lärt sig att hitta knapparna. Jag behövde en kamera för ett tillfälle och köpte denna. Hade inte pengarna att lägga på nåt dyrt då. Skulle idag välja en prisklass högre för att få bort den plastiga känslan. Troligen Dynax 7.

Köpt hos: Kodak Image Center

Pris: 3995
2003-04-07 stäck

Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: En väldigt bra kamera för pengarna, klarar det mesta man behöver. Lätt och smidig. Några kul finesser, såsom ögonstyrd aktivering.
MINUS: Saknar skärpedjupsknapp. Mattskivan lite svår för manuell fokusering. Manuella exponeringsinställningar är lite krångliga. Långsam autofokus med vissa objektiv. Kan kännas lite "plastig".

En klart bra kamera med tanke på vad man får betala för den. Den har det mesta en inte allt för avancerad amatör kan behöva, och de olika programmen funkar fint för att bara "peka och skjuta". Överlag är den väldigt lättanvänd i automatiskt läge.
Det går såklart att fotografera manuellt (eller "halvautomatiskt" med val av bländare eller slutartid). Dock är kontrollerna för detta lite bökiga att använda. Man måste hålla in "+/-"-knappen och vrida på ratten vid höger pekfinger för att styra över-/underexponering (eller för att styra bländaren i helmanuellt läge). Det är en liten knapp som sitter lite avigt till (på vänster sida om objektivfattningen, en bit upp), och den är inte helt distinkt. Knapp för att ställa ner bländaren (skärpedjupskontroll) saknas helt.
Exponeringskontrollen sköter sig väldigt bra i de flesta lägen, och även spotmätning finns.
Autofokusen är helt ok, och hyfsat snabb på det oftast medföljande 28-80/3.5-objektivet och på de kortare objektiv jag prövat, men på en del teleobjektiv eller längre zoomar (som t.ex. Minoltas matchande 75-300-zoom) blir den långsam, och ofta vevar den fram och tillbaka ett par varv innan den hittar rätt.
Mattskivan har (som vanligt på dagens autofokuskameror) inga "fokuseringshjälpmedel", och att fokusera manuellt kan vara lite knivigt, framför allt i dåligt ljus (man uppfattar inte om det är helt skarpt eller ej).

Köpt hos: Cyberphoto
2003-03-02 MinoltaMatte

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Billig, ögonaktivering, lätt (vikt), hållbar
MINUS: 3 punkters autofokus. Svårt att hitta begagnade AF objektiv. Högljudd.

När jag köpte kameran kunde jag i stort sett ingenting om systemkameror. Nu har jag haft den i två år och är jättenöjd. Jag känner mig mer och mer begränsad av den ju mer jag lär mig, men detta är inget unikt för Minolta, utan gäller alla kameror i den prisklassen. Ögonstyrning och den snabba slutaren fällde avgörande, tillsammans med ett bra paketpris med 28-80 och 75-300 plus extra blixt.Priset jag anger längre ner är alltså för hela paketet, inte bara för huset. Jag har haft med kameran på flera långturer, och den har aldrig klyddat eller lagt av. Den fick känna på isande kyla på Antarktis och regn på Ny Zeeland. Inte heller i Nevadaöknens hetta klagade den. Rekommenderas!

Liknande produkter: EOS 300, Nikon F65.

Kundtjänst: Ingen erfarenhet av kundtjänst, men deras hemsida är jättebra, och man kan där beställa gratis informationsblad om de kameror man är intresserad av, om man inte tycker det räcker med infon och bilderna de har på sidan.

Köpt hos: Kodak Image Center.

Pris: 4995
ANNONS