Bombo LASER100SE2 – VERSION 2


Summmering

Filterhållare för 100mm rektangulära filter som monteras på adaptrar för i första hand ultravidvinkelobjektiv såsom Voigtländer småbildsobjektiv 10mm, 12mm och 15mm, Irix 15mm m fl.

Hållaren har plats för upp till två filter, 2mm tjocka.

Tillverkaren ligger i Vietnam. De skickar snabbt, ca en vecka i postgången till Sverige. Sedan tillkommer PostNords hantering av tull och momsdeklarering innan varan skickas vidare till mottagaren.2018-04-20 Michael Johansson

PLUS: Enda filterhållarna för 100 mm rektangulära filter för Voigtländer 10 och 15 millimeter.
MINUS: Hållaren med adapter för Voigtländer 10 mm ger en svag vinjettering på kanske en halv mm på vardera kortsidan vid småbildsformat. Det går inte att vrida hållaren det minsta utan att ytterligare förvärra vinjetteringen. Detta gäller dock bara vid användning på 10 mm brännvidd.

Äntligen har jag fått försändelsen från Vietnam med filterhållaren och adaptrar för Voigtländer 10 mm och Voigtländer 15 mm objektiv för Sony E. Det tog sex dagar till Sverige och 48 dagar för PostNord att tullklarera och transportera inom Sverige. Nog om det.

Det var med viss tvekan jag beställde detta kit men eftersom jag använder 100 mm rektangulära filter till andra objektiv var det lockande att kunna använda dem även på de riktigt vidvinkliga objektiven. Jag har sökt en del men bara hittat en variant, nämligen NiSi för 150 mm filter. Det kändes inte så lockande att behöva köpa ytterligare en uppsättning filter, stora och ännu dyrare dessutom.

Jag har bara hunnit packa upp och lite snabbt testa att de passar på respektive objektiv och om de vinjetterar. Vid första anblicken ser det mycket bra ut med snygga förpackningar och adaptrar av aluminium med fin ytbehandling och en gedigen känsla. Adaptrarna passar perfekt och ser ut att sitta stadigt utan risk att falla av. Ett extra plus är de svarta självhäftande ringarna som följer med respektive adapter för att klistras över objektivens textring så att eventuella reflexer skall minimeras vid användning av riktigt mörka ND-filter.

Filterhållaren av rostfritt stål träs på adapterns yttre fläns och har en fjädrande funktion som låser hållaren men ändå ger möjlighet att vrida den. Filtren sticks ner och kan justeras individuellt i höjdläge i två par slitsar med fjädrande låsfunktion som håller filtren säkert på plats.

Liknande produkter: NiSi hållare för 150 mm filter till Voigtländer 10 mm objektiv för Sony E.

Köpt hos: www.bombophoto.com

Elinchrom ELB 500 TTL