Lee Big Stopper Filter ND 10


Summmering

Ett glasfilter som reducerar exponeringen med 10 stop2014-10-11 snap01

PLUS: Ger snygga bilder :))
MINUS: går lätt sönder :((

Jag har använt den nu sist på fujixT-1 o då ser du genom sökaren pga den är spegelreflex visserligen lite mörkare men inga problem alls o du får rätt tider genom mätningen i kameran o behöver inte hålla koll på expo tabellen som man är tvungen om man tex kör D800.
Med big stopper är det lätt att korrigera färgavikelser som oftast inte är speciellt stora om jag tex jämför med hitech 10 stop filter så är det stor skillnad. Med hitech får man ofta ett kraftigt magenta stick samt flare som man inte får med big stoppet. Jag testade bägge samtidigt i thailand.

En stor nackdel med big stopper är att den är av glas o går väldigt lätt sönder har haft sönder två stycken är inne på min tredje nu.

Liknande produkter: hitech

Pris: 1500
2014-10-11 MangeNikon

PLUS: Dessa filter är enklare att ta av och på mellan foton än ett skruvfilter. Bilderna blir mycket bra.
MINUS: Kanske dyrt? Räcker inte bara med grundpaketet, utan sedan skall det köpas anpassningsring (500:-). Men har man redan en dyr utrustning så är 5000-6000 inte så mycket för ett grymt filter system.

LEE:s filter system är mycket praktiskt. Eftersom "Big Stopper" är omöjlig att sätta fokus igenom, är konstruktionen på systemet så smart. Inget skruvande, utan du "skjuter" in filtret i filter hållaren efter du satt fokus i bilden och mätt slutartid utan filter. Sedan är det bara att kolla vilken slutartid du ska välja med filtret på (följer med tabell) och exponeringen blir bra varje gång. För att "frysa" vatten och moln mm.

Men fota i RAW eftersom bilderna med filtret på, ofta blir lite blåaktiga i tonen. Men mycket lätt att korrigera i efterbehandling i Lightroom eller PS.

Liknande produkter: Cokin

Kundtjänst: Sådär. De verkade i butiken inte ha så mycket koll på just LEE. Lite märkligt eftersom de är en av få som säljer dessa filter i Sverige.

Pris: 1299
2014-09-22 lacktyl

PLUS: Snygga effekter
MINUS: Ett dyrt filter, och det drar mycket ström med de långa exponeringstiderna.

Ett trevligt filter vid kustfotografering eller vid forsande vatten. Har haft problem med konstigt ströljus som tecknade sig som små "fyrkanter". Jag tror att det beror på att jag missade att använda okularskydd. Det är nu framletat ur gömmorna...!

Pris: 1295
2014-07-08 Pär Ohlson

PLUS: Kvalitén på filter (glas)
MINUS: Pris (dyrt)

Ett filter som ger dig möjlighet att ta bilder för att sudda ut rörelser i t.ex vågor och moln. Ger en kraftig förskjutning mot blått så RAW är nästan nödvändigt att använda.

Jag kan utan problem använda mig av Livewiev när filtret sitter monterat vilket underlättar rejält när man ska ställa in kompositionen. Autofokusen fungerar däremot sämre, om det fungerar alls.

Det är dock inga större problem för hållaren är extremt lätt att ta av från objektivet om man vill fokusera via okularet

Kundtjänst: Hade lång leveranstid (jan 2014)

Pris: 1150
2014-03-16 Robin Eriksson

PLUS: Gör det den ska och gör det bra. Enkel att använda.
MINUS: Tar en hel del tid att använda ex. kolla komponering och räkna ut slutartiden innan bild kan tas.

Efter en längre tids velande fram och tillbaka mellan olika filter fastnade jag för detta och tror jag valde rätt. Kanonkul att kunna få så långa slutartider under starkt solsken. Lite klurigt att använda det på flera olika objektiv om de har olika filterdiameter då man måste ha olika adaptrar.

Kundtjänst: Trevlig support via telefon och snabba leveranser.
2011-07-08 frwe

PLUS: Att kunna få möjlighet till låååååånga slutartider, även i fullt dagsljus. Filtret är rejält och det sitter tätningslist runt kanterna för att förhindra ströljus.
MINUS: Det är trögjobbat. Först komponera och kolla exponering. Sedan på med filtret, räkna fram exponeringstid, exponera. Vinjetteringen är kraftig och man får experimentera sig fram till rätt antal steg, mitt ligger på ca 11. Viktigt att täcka för okularet vid långa exponeringar, särskilt i dagsljus.

Det nästan svarta filtret (10 bländarsteg) är kul att ha men är väl egentligen inte användbart till så mycket. Det tar tid att fota med men kan ge snyggt resultat under vissa förhållanden. Att få långa slutartider under fullt dagsljus är den största nyttan.

Kundtjänst: Mycket bra kundservice hos Lee.

Köpt hos: Robert White

Elinchrom ELB 500 TTL