** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons

Contax Tele-Tessar T* 300mm f4.0

Betyg


(5/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Per Stymne
2007-06-06 Per S
PLUS: Bildkvaliteten är superb.
MINUS: Tungt, tungt, kräver stativ. Trivs inte på DSLR-hus.

OBS! Redigerat 2011-02-20 med avseende på användning tillsammans med DSLR-hus.

Jag har den äldre versionen av objektivet. Den nyare och vanligare versionen har en annan konstruktion och ett helt annat utseende. Bildkvaliteten är utmärkt redan vid största bländaren. Fokuseringen går lätt. Stativfästet är roterbarft. Stryktåligt, har tappat det på berghällar från 1,5 m höjd utan någon märkbar påverkan optiskt. Objektivet kan närmast liknas vid en tunna av glas med ett hölje av svart pansarplåt. Vikten är därefter, 1,7 kg, men det är också den enda nackdelen. Stativ är nästan ett måste. Själv använder jag ett lätt och smidigt enbensstativ. Man växlar enkelt mellan bredd och -höjdbilder genom att rotera objektivet i fästet.

Objektivet fungerar med adapter med Canon- och Olympus-husen, i mitt fall med Canon 300D och Olympus E-3. Bildvinkeln motsvarar ett (med 300D) ca 450 mm-objektiv respektive (med E-3) 600-mmobjektiv på en 24x36-kamera.

Bildresultatet med DSLR-hus är lite si och så. Jag har en bestämd känsla av att det inte går att utnyttja objektivets kvaliteter fullt ut på kameror med en bildsensor som är mycket mindre än smpbildsformatet för film. Objektivet fungerar visserligen skapligt som "600 mm" supertele med Olympus E-3, men Olympus 4-5,6/70-300 mm-glugg är m-y-c-k-e-t smidigare att använda. Men jag kan inte förneka att kombinationen Canon/Olympus DSLR+Zeiss 300 mm har en avsevärd imponatorverkan ;-)

Köpt hos: I Japan 1981

Pris: 3000
ANNONS