Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Contax RTS

Betyg


(4.71/5)
(4.71/5)
(3.86/5)
(baserat på 7 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2012-01-16 cocuyo

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Skarpa gluggar och fin balans, och en väldigt bra sökare
MINUS: Jag hittar inget negativt att säga om den

Jag köpte kameran begagnad i slutet av sjuttiotalet, efter att jag sålt min OM1 och upptäckte att jag i alla fall behövde en kamera. Valet på RTS var främst för att jag hoppades på att optiken skulle vara i klass med sitt rykte. Det är den. Sökaren är helt suverän, och det är mycket lätt att ställa skärpan.
Johan Nilsson
2007-09-12 Vespaboy

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: En bra och enkel konstruktion.
MINUS: Tung, gammal. Dyr att laga pga "gammal elektronik".

Ett rejält bygge med några år på nacken. Enkel, tung och robust. En kul detalj i sammanhanget att F.A. Porsche har svarat för designen.

Jag köpte den begagnad (1988) när jag kände att min Yashica FX-D behövde fasas ut. Den tjänade mig väl i många år, men mot slutet fick elektroniken spatt och att laga den var mycket dyrt pga konstruktionen - mycket sladdar som måste lödas bort för åtkomst.

En bra nybörjarkamera, men de yngre systrarna är nog att föredra!

Liknande produkter: Yashica FX-D, Contax RTS II

Köpt hos: Schönherrs Foto Online

Pris: 3000
Urban Önell
2006-02-13 Urr

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust, snabbarbetad kamera med tidautomatik. Har det mesta man behöver på en kamera, om det är bilder och inte finesser man är ute efter. Zeissoptiken är underbar.
MINUS: Dyra objektiv om du envisas med att skaffa de exklusivare Zeiss-gluggarna. Möjligtvis något mörk sökare.

En kamera som jag föll ganska snabbt för. Ligger mycket bra i handen. Snygg design, som en sportbil,(Porsche). Enligt min åsikt en av de vackraste spegelreflexkamerorna som tillverkats. Robust, byggd i metall, utan att bli klumpig. Känns verkligen påkostad. Har tidsautomatik, är relativt snabb att jobba med. Alla knappar sitter vettigt till. Genomtänkt. Lätt att förstå hur kameran fungerar, även om man saknar bruksanvisning. Mycket mjukt avtryck, nästan för mjukt för min smak. Lätt att komma åt av misstag.

Köpt hos: Second hand
Nils Bergqvist
2005-11-25 Nils Bergqvist
Skulle vilja kommentera föregående recension angående slutaren på RTS. I princip alla tidigt tillverkade RTS-hus hade ett slutarfel som man fick gratis åtgärdat på fabriken i Japan. En del RTS som inte åtgärdades då finns säkert men nu får man nog betala för justeringen/reparationen. Tror felet bestod i att den gav fel tider och att ridåerna inte var riktigt synkroniserade så att det på vissa tider blev skuggor på halva bilderna.
2005-09-17 Pontus Thuvesson

Att använda: 5 Hållbarhet: 2
PLUS: Enkel och bra att jobba med, bra sökare, kontrollerna sitter bekvämt
MINUS: Hållbarheten

Störthärlig kamera, när slutaren håller... Det finns Zeiss-optik till den.

Kundtjänst: Förvånansvärt bra reparationsmöjligheter med tanke på åldern
Dag Almevall
2004-04-16 dafre

Att använda: 5
PLUS: Design o handhavande
MINUS: Ej exp. lås. Ömtålig saffarinklädsel

Köpte den ny 1982. Har fungerat klanderfritt till dags dato.
Speciella detaljer som jag uppskattar är att spegeln kan fällas upp och att bländaren kan låsas i nedbländat läge.Bra vid kritisk fotografering när man vill undvika vibrationer. Kamerans design är enastående och var stilbildande när den kom. Ett ex: Att flytta väljaren för manuella tider till kamerans vänstra sida samtidigt som exp kompensationens reglage hamnade på höger sida gjorde att kameran blev snabbare i hanteringen. En enkel och genial idé som snabbt fick efterföljare.Beg RTS:ar kan man köpa för en spottstyver på ex. Tradera, för bråkdelen av ex en Leica R4 kostar.Optiken är väl så vass som Leicans men kameran är i mitt tycke mycket bättre än R4:an

Liknande produkter: Nikon

Köpt hos: Nybro Fotomagasin

Pris: 2900
Nils Bergqvist
2004-04-03 Nils Bergqvist

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Manuell spegeluppfällning. Utbytbara mattskivor. Stor, ljusstark sökarbild. Hög mekanisk kvalitét. Snygg, finish i toppklass, som en Porsche (eller BMW). Plastbefriat metallhus ger stabil tyngd som motverkar skakningsoskärpa vid kritiskt långa tider på frihand. Mycket batterisnål. Alla reglage praktiskt och ergonomiskt placerade.
MINUS: Batteriberoende slutare, saknar mekaniska tider.

Zeiss/Contax har alltid varit föredöme för andra tillverkare. RTS är den första kameran i historien med elektroniskt styrd slutare och det är förvånande att mitt hus från 70-talet fungerar klanderfritt fortfarande. Kameran är mycket batterisnål då man kollar exponering genom att trycka på den perfekt placerade knappen på fronten. Annars är kameran avstängd tills man trycker på avtryckaren och stängs av då man släpper avtrycket. Huset helt i metall och kraftig bajonett gör den närmast outslitlig.

Köpt hos: Begagnad på Nybro Fotomagasin.
2004-02-15 carlegrundh

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Kvalite, Känsla som BMW ungefär
MINUS: Allt är så dyrt till dom, iallafall nya grejor som BMW

Har just skaffat denna, som ingick i en gammal dröm som nu har gått i uppfyllelse, skulle kunna varit RTS II eller RTS III, ceep on dreaming!!

Köpt hos: Privat
ANNONS