Annons

Nikon EM

Betyg


(4.43/5)

Summmering

Se http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/emfgfg20/em/index.htm2019-10-07 Skogsbonden


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: 9008
MINUS:

Inför en pilgrimsresa till Serbien vill jag ha en lättanvänd och inte alltför i ögonfallande kamera. Två hus: Ilford HP5 400 och D:o 1600. En för allmänt och en för utan blixt. En lättanvänd kamer? Max 1600 iso. Rekommendebras!

Liknande produkter: Fg, Em

Kundtjänst: F
2012-05-08 jkm


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Enkel och robust! Snygg! 1/90 som mekanisk backup. Liten... Billig på Tradera o E-bay. Att nästan alla Nikons fantastiska gluggar passar. Finns hur mycket objektiv som helst att köpa på nätet. Att den är analog.
MINUS: Att den är analog. Får återkomma då jag använt den lite mer...

Ett robust litet hus, Nikons minsta analoga slr, med samma material i chassit som Nikon F3. Enkel att använda, ställ in skärpa och bländare. Kameran väljer tid, tryck av bilden. Klart. Designad av samme italienare som gjorde serien D3, D300 och D700. Jag tycker den är snygg som fanken... Men se till att inte köpa av första serien, trista blå plastlknappar och vidrigt vaxduksomslag.
2009-10-09 Zeiss


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten och väger knappt något. Bra ljusmätning och hantering. Den håller självklart inte lika bra som en F3 men min har klarat av slag, spöregn och ett glas öl, då blev bland annat avtryckaren lite trög men efter en avsköljning några dagar senare funkade allt (och programratten var inte lika trög som innan). Helt underbar kamera tillsammans med en kompakt blixt och ett vidvinkelobjektiv.
MINUS: Ibland vill man ju faktiskt kunna välja slutartid (som tyvärr också bara går till 1/1000, knepigt när man vill använda ASA400-film på sommaren) också!

...
2006-03-14 Hambern


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Billig, lätt, liten, enkel och sedan ser den så förbaskat stilig ut.
MINUS: Inga alls faktiskt

Min första kontakt med den analoga kameravärlden och jag måste säga att jag som gammalt D70-freak är minst sagt nöjd. Allt jag behöver finns på denna lilla pärla.

Köpt hos: Privat

Pris: 600
2004-08-19 oskar83


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: En bra, enkel och tålig kamera.
MINUS: Saknar möjlighet till helt manuell fotografering

Min första kamera, en riktigt bra och tålig liten sak. lätt att ha med sig. Bra kamera att börja med.
2004-07-28 Erbaverde


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Liten och lätt.
MINUS: Endast bländarstyrd automatik. Ingen möjlighet att köra manuellt.

Den stora vitsen med denna kamera är väl att den är liten och lätt och dessutom billig i inköp. Och att man sedan kan använda dyra, proffsiga Nikkorlinser. För det är väl linsen som är kamerans enskilt viktigaste del, eller? Testar kameran just nu med en 35-70/2.8 som ju ska vara ett superobjektiv. Personligen gillar jag inte bländarstyrd automatik, där man inte har koll på slutartiden. OK man ser vilken tid det blir i sökaren, men ändå så föredrar jag t ex Konicas slutarprioriterade automatik.

Köpt hos: Begagnad

Pris: 700
2003-02-25 Karl-Erland


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Lätt att använda, robust och tålig.
MINUS: Saknar skärpedjupsknapp.

En kamera med grundläggande funktioner som oftast har allt man behöver. Den känns väldigt stadig och säker i handen och fungerar i ur och skur.

Liknande produkter: Nikon FM, FM2, FM3.

Köpt hos: Lokal fotoaffär.
2002-03-25 Lotus


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Mycket liten och lätt, robust, de flesta nikon-optiker passar, känns mycket bra i handen, väldigt lättanvänd. Helmanuellt M90 läge som gör kameran batterioberoende, dock bara med tiden 1/90s.
MINUS: Ingen skärpedjupskontroll. Ej manuell inställning av tid (förutom M90-läget).

Detta är en mycket liten och lätt halvautomatisk systemkamerakamera, den är inte särskillt avancerad när det gäller funktioner men den har de nödvändigaste. Med Nikkor 50/1.8 blir kameran mycket kompakt och trevlig att bära med sig. Det yttre höljet är av stryktålig plast medan det inre chassit är av metall (samma typ som i F3 faktiskt). Jag använder min EM som andrakamera när jag inte orkar släpa med min FM2:a, och den har aldrig gjort mig besviken.
Sammanfattningsvis, en mycket trevlig liten kamera med de nödvändigaste funktionerna. Dessutom är den billig på begagnatmarknaden och klart underskattad.

Länk till digitaliserad manual för Nikon EM: http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/emfgfg20/em/nikonem/index.htm

Länk till en annan bra Nikon EM sida: http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/emfgfg20/em/

Liknande produkter: Nikon FM2n
2001-12-15 Sinuslinus

PLUS: Billig, Tidsautomatik, ingen möjlighet till manuell inställning av exponeringen
MINUS: Ingen skärpedjupskontroll, Ingen spegeluppfällning

Detta var en budgetkamera ifrån Nikon när den kom med enkla kontroller.
Bulbläget och M90-läget (1/90s) är mekaniska vilket betyder att detta är en billig kamera att skaffa för nattfotografering.
De flesta Nikkorobjektiv passar. Enda undantagen är gaffelkopplade och moderna AF-gluggar utan bländarring.
Slutartid mellan 1s-1/1000s.
2001-12-03 RobGum


Att använda: 5 Hållbarhet: 3
PLUS: Uttag för mekanisk trådutlösare, ger en härlig stenålderskänsla, se resten nedan...
MINUS: Ljusmätaren har fått lite stryk och kan ibland sluta fungera men går igång om man slår till kameran lite lätt... (Har hört att detta är vanligt på denna kameran)

Det här är min gamla "Bettan". Den lanserades när jag var 1 år gammal (1979) och har varit med ett tag. Väldigt enkel att använda. Den läser av ljuset och man vrider bländarringen tills kompensationen är rätt. Sedan är det att bara att ta bilden, vrida fram filmen manuellt och fota vidare. Ett Nikon 50 mm/F1.8E följer med kameran som standard....

Det finns en hel del saker som jag saknar på denna kameran.

- Att medvetet kunna överexponera samtidigt som man behåller bländarvärdet. Det går att göra men man måste då sätta om ISOt varje gång (annat än exakt två steg).

- Det går inte att hänga på ny optik (G-typ). Rättare sagt, det går men du är då låst till största bländaren.

- Skärpedjupskontroll...

Possitivt är däremot att:

- Även om batterierna dör helt så kan man fortfarande fotografera vidare. M/90-läget ger en slutartid på 1/90s.

- Den kan mäta ljuset i princip totalmörker. Testade att nattfotografera med denna kameran igår (28/5 2002). I autoläget var slutaren öppen i betydligt mer än 30s. Riktigt var gränsen går eller hur bra ljusmätaren egentligen är ska jag definitivt testa. Uppdaterar denna texten när jag testat den hårdare och försökt ta reda på var gränsen för längsta slutartid går i autoläget. Mätaren går bara till 1s. Fast och andra sidan så finns det ingen belysning för mätaren (vilket gör att man ändå inte ser den nattetid)

Jag har kameran som andra hus och en Nikon F80 som första hus. Det är väl kanske inte den bästa kombinationen. Optiken till EM-kameran fungerar inte fullt till F80n och optiken till F80n fungerar inte fullt till EM-kameran.

Jag gillar faktiskt denna kameran en hel del även om jag mestadels radar upp nackdelar. Det ger en liten kultkänsla när man drar upp den bland kompisarna. Barnslig som jag må vara, tycker jag det är jättekul att vrida fram filmen manuellt. En annan fördel är att den inte är särskilt dyr att köpa med ett 50mm f1.8E. Det gör att man kan ha med kameran överallt utan att vara jätterädd om den (som man är med sitt förstahus).

Det går faktiskt att köpa ett batterigrepp till denna kameran. Ett MD-14. Egentligen inte framtagen för EM men den passar ändå. Om jag inte missuppfattar helt (gör jag det maila mig så ändrar jag denna texten) så kan man komma upp i så mycket som 3.2 bps med MD-14. Annars går det också att köpa MD-E (2 bps) som är gjord för Nikon EM.

"Jag kommer nog att sälja den här kameran trots allt inom ett halvår", skrev jag första gången jag recenserade kameran men jag har faktiskt ändrat mig. Jag kommer behålla denna lilla kameran. Även om man är lite begränsad så är det en kul kamera att äga...

Liknande produkter: Nikon FM/FE