Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Nikon 300mm f/2.8 ED IF Ais


Summering

Nikons gamla skarpa manuella...



Betyg


(5/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2014-04-05 akromatic
PLUS: Löjligt robust och fenomenal byggkvalitet. Superskarpt. ED-glas. Mekaniken helt underbar.
MINUS: Tungt men ändå lättare än dagens 300mm 2,8. STOR frontlins och kraftigt konformad konstruktion.

Jisses vilket skarpt proffsobjektiv trots sin ålder.. Trots kromatisk aberration i vissa lägen (lätt att ta bort det mesta i fotoredigeringsprogram) så är det här objektivet så oerhört skarpt och funkar riktigt bra med tc-14b, knappt synlig försämring i kontrast och skärpa. Med tc-301 får man en synlig försämring men bilderna blir ändå fullt användbara och slår ändå dagens billigare långzoomar. Tc-16a ger hyfsat snabb autofocus från 35m-oändlighet men bildkvaliteten får lida då tc-16a snor en del skärpa och kontrast.
600mm på aps-c med tc-14b!!! och 900mm med tc301!!!
För den som tvekar att köpa ett sånt här objektiv begagnat för att autofocus saknas och folk säger/skriver att det är svårt att fokusera manuellt på rörliga objekt så säger jag bara gå ut och träna genom att ta några hundra bilder på rörliga objekt, till slut lär man sig att få många % skarpa bilder. Focusringen är helt underbart mjuk och glider som på smör.
Vill man slippa och inte har möjlighet att pynta drygt 40 tusen för ett modernt 300 2,8 vr2 med af så är detta ett väldigt prisvärt alternativ. Man får ca 95% av bildkvaliteten för ca. 1/5 av priset.
Går att hitta på ebay för 8-10 lax i fint skick.

Pris: 6500
Martin Agfors
2006-03-24 Grevture
PLUS: Mycket bra skärpa, härlig ljusstyrka, hyfsat smidig att använda.
MINUS: Stativfästet är avvägt efter gamla tunga järnkameror och hela ekipaget blir framtungt med en lätt kamera.

Bildkvaliteten är inte mycket att säga om: underbar! Hanteringen är förvånansvärt smidig för ett såpass stort och tungt objektiv. Går faktiskt utmärkt att handhålla, men gör sig givetvis bäst på stativ av något slag.

Observera att det finns två generationer av de här objektiven, en äldre med filtergänga fram (122 mm) och en nyare där framkanten istället är en behändig gummiring (praktiskt när man ställer ifrån sig objektivet). Min recension gäller den senaste versionen, men jag misstänker att de två versionerna rent optiskt är mycket lika.

Kundtjänst: Lämnade in min på rengöring, uppsmörjning (fokuseringsringen) och lite kalibrering hos Nikon i Upplands Väsby. De lade två timmar och det kändes som väl använda pengar.

Köpt hos: Adorama, New York
ANNONS