Annons

Fujifilm X10

Betyg


(4.36/5)
(2.18/5)

Summmering

Avancerad semikompaktkamera med 2/3" EXR CMOS-sensor på 12MP samt 4x manuell zoomoptik motsvarande 28-112 mm i småbildsformat.2013-05-22 riddler


Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: skärpan, färgerna, menysystemet, inställningarna, fokus, bokeh, byggkvalitén
MINUS: har inte något att komma på faktiskt, hade varit bra om de byggde in vikbar blixt som på rx100, tveka inte KÖP!

Jag är en sån som sitter i flera timmar, dagar och jämför recensioner osv. Jag fastnade för denna, men hade även andra alternativ som var olympus xz1, samsung ex2f, canons s110.

Jag kan säga att jag är så glad att jag valde denna. Det första är känslan av att hålla den, kvalitén. Fokusen hittar snabbt, många roliga inställningar, inbyggda blixten är perfekt med bra räckvidd. Omfånget känns helt ok, speciellt om du koppla till digital zoom vid behov ibland.

Producerar fantastiska jpeg bilder, behöver väldigt sällan någon behandling. Bruset är bra till iso 800, över 800 börjar det synas lite brus, men det kan fixas till vid behandling.


Zoomringen fungerar kanon, sökaren, fokus hittar till 95% rätt, även när det är mörkt. Jag letade efter en kompaktkamera som producerar fin bokeh, och här blev jag lite blown away, det var kanonbra! Du får självklart ha lite ljus och fixa med inställnigar men det funkar. I många fall kan man tro att det är fotat med systemkamera. Skärpan och färgåtergivningen är perfekt.

Nu är jag för positiv, men jisses, jag har den med mig vart jag än går. Ett måste!

Liknande produkter: rx100, samsung ex2f, canon s110, g15, olympus xz1.

Pris: 3500
2013-02-01 Mattias Andersson


Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: bildprestandan, inställningar på huset och KÄNSLAN!!!!!
MINUS: Batteriet och halvbra sökare

Äntligen kan jag pensionera min gamla analoga konica autoreflex TC, denna kamera bara känns rätt.
2012-12-26 Pixbo


Batterilivslängd: 1 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Hyfsad bildkvalitet
MINUS: Uselt batteri, startar inte alltid. Saknar inspeglad data i sökaren

Batteriet är verkligen uselt, hade gärna velat ha data i sökaren

Pris: 4500
2012-10-14 lacktyl


Batterilivslängd: 1 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Rejäl, bra bildkvalitet, lätt att ta med. bra ljusstyrka, manuell zoom med bra känsla.
MINUS: Dåligt batteri, reservbatteri krävs.

En skön kamera att fotografera med. Och vacker.. Jag gillar de rejäla inställningshjulen för programval och exp. komp. Sökaren tycker jag funkar hyfsat, bara man inte använder motljusskyddet (tillbehör) då blir det katastrof.

Köpt hos: Mattsons Foto i Lund

Pris: 4490
2012-05-14 Erker


Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Behändig till formatet
MINUS: Lite klen batterilivslängd. Kräver reservbatteri. Jättebra skärm. Bra sökare men ovant att behöva kompensera för placeringen. Motljusskyddet är störande i sökaren.

Verkar vara en utmärkt kamera tack vare portabiliteten och kvaliten. Blir nog mitt huvudalternativ framöver. Lätt att hänga runt halsen eller stoppa i fickan.

Kundtjänst: Kunnig och generös säljare. Motljusskydd och minneskort i totalpriset.

Pris: 5290
2012-04-11 mombasa


Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
Lite småttiga kontroller och knappar för mina fumliga fingrar. Särskilt inställningshjulet.
Levererar bra bilder och kul att kunna ta RAW -JPG.
Visst, den har inte systemkamerans omedelbara respons men känns rätt i handen och vi ska nog snart bli vänner. Det känns som användarhandboken kommer komma väl till pass.
2012-02-16 StudioAlbrecht


Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Designen! Möjligheterna! Snygg kamera. Att kunna ta RAW+jpeg samtidigt är bra. Sökaren är bättre än på en Canon G12´a...
MINUS: Sökaren = 85% fladdrighet! Och litet väl mkt av objektivet syns i sökaren...och VÄLDIGT mkt om motljusskyddet är på! Motljusskyddet är en mystisk historia för sig själv...kunde det inte gjorts enklare?

Här precis fått min Fuji X10. Tänkt att det skall bli min resekamera framöver. Köpte den förföriska lanseringen med hull och hår! Så nu är det bara att läsa brux´en och göra det bästa av situationen...man vill ju inte missa möjligheterna? Väl laddad gör man det viktigaste: hur ser sökarbilden ut? Den är som utlovat ren= skönt för ögat. Men så är den som fladdrig när man bär glasögon som jag...och dioptriinställningsmöjligheterna är begränsade. Som Leica- & Mamiyaägare vet jag hur en bra sökare skall se ut, men denna är inte optimal helt enkelt. Känns inte pålitlig! Men allt annat verkar kul! Efter några dagars plåtande i vinterväder är blåsticket påtagligt irriterande...men kameran går att hantera med handskar = bra! Knappupplägget är oxå bra. Lätt att lära sig.

Liknande produkter: Leica, Mamiya...Contax...

Kundtjänst: Scandinavian Photo är justa! Rekommenderas!
2012-02-05 kaiak


Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Snabb autofokus! Ljusstyrkan i objektivet. Många bra och användbara förinställda bildlägen, även om jag mest använder kameran i Bländarprioritet och Manuellt läge. Bra macro, finns 2 lägen: Macro + Supermacro. Enkelt att "ställa om" till tyst läge och avstängd AF-belysning för gatufotografering eller i situationer då kameran inte "får störa". Knappar för programval och framförallt exponeringskompensation är helt suveräna!
MINUS: Saknar ibland info i optiska sökaren, men då jag valde mellan X100 och X10 som andrakamera fick det bli lillebror och då utan den "berömda" hybridsökaren som finns i X100. Manuell fokus ingen höjdare när skalan skall justeras känns det inte helt smidigt.

Överlag nöjd med min X10:a.

Kundtjänst: Efter endast 3 veckor i min ägo så blev plötligt den optiska sökaren totalt suddig och oanvändbar, funkade enbart vid 112mm.
Det var en stor besvikelse eftersom jag valde X10 för att jag absolut vill ha möjlighet att använda den optiska sökaren. Displayen är kanonbra, men inte mitt första val när det gäller att "fånga" motivet.

Trodde jag av misstag ändrat dioptriinställningen men så var inte fallet.
Letade på diverse forum för att se om någon annan råkat ut för samma problem och hittade ett (1) inlägg med exakt samma problem och det var retur som gällde.
Inte mycket att göra mer än att returnera för översyn och reparation. Cyberphoto bra där med sin service/support. Fick tillbaka kameran genomgången och reparerad efter 3 veckor (enligt hemsidan 2-5 veckors väntetid vid reparation).
2012-01-02 Strmbrg


Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 4
Jag köpte en till sambon i julklapp.
Har därför inte pillat så mycket med den själv, men vill ändå kommentera ett par saker.
Jag tycker att det är BRA att den optiska sökaren saknar all slags information!
Så som jag fotograferar så är det en klar fördel att INTE distraheras av exponerings- och fokuseringsteknikaliteter.
Eller distraheras av själva kameran överhuvudtaget.
När jag plåtar med min Nikon D90 så intresserar jag mig aldrig för vad som visas i sökaren, förutom motivet då.
Jag vill ha fullständig koncentration på motivet och då underlättar det om sökaren är helt ren.
Att sökaren bara visar 85% av bilden gör inte så mycket. En av mina viktigaste moment i efterbehandlingen är ändå beskärningen.
Det irriterar mig att det inte finns ett passande UV-filter till objektivet.
Att krångla med ett - i mitt tycke - onödigt motljusskydd för att kunna få fast ett filter känns väldigt dumt.
Precis som med de allra flesta kameror så finns alldeles för många inställningsval.
Dessa kan man ju strunta i förvisso, så jag ställde in kameran på EXR-auto, vilket gör den närmast tokautomatisk.
Hittills har den inte gjort något oönskat i detta läge utan levererat mycket bra bilder.
2011-12-14 Fatholla Zand


Batterilivslängd: 2 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS:
MINUS: Batteritiden.Information saknas i sökaren.

Den angiven 28-112 mm zoomobjektiv stämmer inte! Det riktiga är 29.6-117mm.Jag försökte kontakta Fujifilm om detta fel,men kunde inte komma fram!Kundtjänsten gav mig ett nummer till X10 avdelningen.Där skulle jag lämna ett medelande för att de ska maila mig!? Därefter gick jag direkt till MediaMarket & vi provade några X10 till & fick se samma resultat,(29.6-117)mm.Lämnade kameran tillbaka.

Kundtjänst: Missnöjd med Fujifilm,mycket nöjd med MediaMarket!

Köpt hos: MediaMarket i Gävle

Pris: 5495
2011-11-27 Kasch


Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: - Bildkvalité (RAW, EXR, CMOS, ljustark zoomlins) - Manuell zoom - Gediget byggd - Många användbara "gimmicks" (filmsimulering, Pro Low Light, DR-lägen etc) - Snabb uppstart och rapp AF
MINUS: - Något för begränsad batteritid - Dålig manual - Den optiska sökaren innehåller ingen info utan är mest användbar för att ge en ungefärlig uppfattning om inramningen av motivet

En för mina behov i det närmaste perfekt kamera: portabel (dock tveksamt om den är fickvänlig), gedigen, OVF, gott om fysiska kontroller, manuell zoom, ljusstark och fin optik genom hela zoomomfånget, EXR CMOS-sensor (i kombination med optiken ger det faktiskt ganska brusfria bilder upp till ISO 3200).

Negativt: Halvdålig batteritid (har skaffat ett par billiga extrabatterier) och en tämligen undermålig manual. Hade gärna sett möjlighet till elektronisk/IR-utlösare (men det finns iallafall möjlighet till mekanisk fjärrutlösare). OVF:en visar zoomen, är tydlig och klar men den visar ingen AF eller info om slutartid eller bländarvärde. För mig funkar den dock bra ändå.

Vissa tidiga recensioner rapporterade om problem med autofokus. Jag har dock inte märkt av några sådana problem (det problem som fanns lär vara avhjälpt från och med firmware v. 1.02).

Liknande produkter: - Nikon P7100
- Olympus XZ-1
- Canon PowerShot G12
- M 4/3-kameror från Panasonic/Olympus

Köpt hos: Komplett

Pris: 5495

Miops Capsule360