Annons

Nikon Nikkor AF-S 20mm 1:1.8G ED


Summering

Fast brännvidd, ljusstarkt supervidvinkel.



Betyg


(4.5/5)
(baserat på 4 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



John Israelsson
2018-02-27 lonian
PLUS: Skarp nedbländat. Lätt, ljusstark, bra närgräns.
MINUS: Ej vettig för astro på öppen bländare.

Köpte denna och tanken var främst att använda till nattlig stjärnhimmel. Sagt och gjort tog jag mig till en nattsvart himmel fylld av stjärnljus men när jag fick se bilderna på datorn med bländare 1.8 insåg jag att det inte funkar. Mycket luddiga bilder. De första korten hade jag felfokucerat men efter att trixat med liveview tycker jag ändå inte se någon kanon skärpa. Det blir att pröva på nytt och blända ner till möjligen 2.8 eller mer. Coma på stjärnorna ger också lite missformade ljuspunkter, men det kan jag leva med.

På dagen har jag dock haft roligt med optiken. I fullt solsken och nedbländat till 11 ger det en frän stråleffekt i solen. Skärpan håller även fint nedbländat tycker jag. Min plan är att använda optiken på sommaren i skog för närbilder på svampar och liknande då man kan komma väldigt nära. Nästan som ett vidvinkelmacro.

Pris: 6990
Carl Bergstrand
2017-05-09 Calle_B
PLUS: Lätt, 77mm, ljusstarkt och skarpt.
MINUS: Plastigt, fokusringen som skulle kunnat vara mer rejäl för de pengarna.

Som "dag"-optik är denna en väldigt skarp, lätt och raktecknande vidvinkel i absolut lysande klass. Filtergängan på 77mm inbjuder till lite skruv-filter, och som helhet är det ett kul, ljus-starkt objektiv som håller redan från 1.8. Vid nedbländning till 4-5 försvinner det mesta av vinjettereringen, och skärpan "poppar" ut lite extra.

På natten uppstår problem, eftersom hörnen med stjärnor i blir utsmetade, trekantiga och allmänt otrevliga. Astigmation tror jag fenomenet kallas, men vetefasen. Problem är det, såvida du inte är kreativ med panorama-fotografering och beskärning.

Här (på natten) återfinns problem nr två. Fokuseringen är otroligt känslig. Millimeter pratar vi, från skärpa till "blask" och fokuseringsmiss. Att fokusera manuellt med denna rackare är alltså nästintill omöjligt på största bländare - du måste verkligen in i Live View och leta skärpan, med verkligen millimetersmå rörelser.

Liknande produkter: Samyang 24mm 1.4.
Rasmus Pedersen
2015-12-20 Rasmus Pedersen
PLUS: Skärpa, relativt låg distortion
MINUS: Aningen plastigt, trist känsla i fokusringen

Riktigt trevligt med ett så pass ljusstarkt vidvinkelobjektiv. Är väldigt nöjd med bildkvaliteten, speciellt den låga distortionen (ägde tidigare ett Nikon 18-35mm/3,5-4,5D, så skillnaden på den punkten blev enorm).

Liknande produkter: Nikon 16-35mm/4 VR

Pris: 7485
Magnus Lillieborg
2014-12-26 Magnus Lillieborg
PLUS: Mycket bra bildkvalitet, även i kanterna.
MINUS: Utförande något plastigt men samtidigt gör det att objektivet blir mycket lätt.

En mycket trevligt bekantskap och en efterlängtad ersättare till den tidigare Nikon 20mm f2.8 D AF. Mycket prisvärd med tanke på det fina bildkvalitén.
Fokuserar mycket snabbt. Ett givet objektiv för varje Nikon FF fotograf.

Liknande produkter: Har haft 14-24 tidigare men den här är mycket smidigare och du kan använda normalfilter (77mm) till den.

Pris: 7480
ANNONS