Annons

Olympus MY2


Summering

Liten och nätt kompaktkamera med fast 35mm 2.8 optik. Tål relativt tuffa tag. "Allvädersskyddad".



Betyg


(3.9/5)
(4.5/5)
(4/5)
(baserat på 10 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Erik Danielsson
2011-12-30 luminousoctaves

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Skarp. Snabb. Vädertätad. Otroligt prisvärd. ISO 3200. 1/1000s. Kameran man alltid har med sig.
MINUS: Krångligt att stänga av blixten. Medioker sökare.

Kamerans konstruktion är närmast en perfekt balans mellan kvalitet, ergonomi och ekonomi. Olympus mju-II blev snabbt populär när den lanserades 1997 och har sedan dess sålt i nästan fyra miljoner exemplar. Det innebär att den är relativt lätt att hitta i dag och att den då också säljs till ett relativt lågt pris (även om jag har märkt att priset har stigit på sistone).

Slutpriserna på Tradera ligger mellan 300-600 kronor. 500 kronor är inte ett orimligt pris för ett ex i gott skick.

Olympus mju-II har skarp och ljusstark optik av hög kvalitet. Den är designad för att ta snapshots, det vill säga spontana bilder, och den finurliga lösningen att aktivera kameran genom att dra åt sidan frontlocket är mycket användbar. I princip betyder det att om man går med händerna i jackfickan hinner man dra upp kameran och ta en bild på mindre en två sekunder. Det tror jag inte ens en digitalkamera klarar i dag.

Kameran fokuserar från 0,35 meters närgräns, är filmkänslig mellan 50 och 3200 ISO, dock DX-kodat (kul tips är att pressa TRI-X400 till ISO 3200 genom att lägga en bit metallfolie mellan filmrullen och DX-kodplattan.)

Kamerahuset är vädertätat, dock inte vattentätt, men det klarar regn utan problem.

Sökaren är inget man går ned i spakat för, men man vänjer sig. Det är i första hand en point&shoot-kamera.

Då det gäller de tekniska detaljerna – blixtfunktioner och fokuspunkter så är jag inte insatt, men analyserar jag de bilder jag har tagit med kameran så är det ytterst sällan jag blir besviken. Även i ljussvaga miljöer lyckas den ge bra resultat många gånger.

Att en kompaktkamera har spotmätning är makalöst, men jag har ärligt talat inte använt mig så mycket av den funktionen.

Det enda jag brukar irritera mig på den här kameran är att blixten stängs av genom att trycka på en mycket liten knapp i mjukt gummi. Dessutom minns inte kameran att jag har stängt av blixten en gång, utan nollställs varje gång jag stänger av kameran. För varje gång jag drar bort fronlocket och startar kameran igen måste jag alltså även stänga av blixten.

Det hade varit bättre med en ordentligt dragreglage/knapp enbart för blixt av/på.

Tips är att köpa ett handledsband i stället för kamerarem. Det här är en kamera som ska ligga redo i handen, inte hänga runt halsen.

Liknande produkter: Yashica T5, Contax T2/T3.

Pris: 500
Henrik Mjöberg
2009-11-11 henrik.mjoberg

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Enkelt handhavande, bra fast optik och kameran tål väta
MINUS: Dyr framkallning- och scanningsprocess för 35mm film idag

Efter att kameran nu följt mig i nio år kan jag inte annat än att buga inför denna trotjänare. Den må vara enkel i sitt utförande men tar förvånansvärt bra fotografier. Skarpa bilder med god kontrast, om än inte med de krispiga färgerna man kan önska.

Kameran är snabb att handha så tillvida att det är fast optik med bra ljusinsläpp. Autofukusen fungerar bra, men elektroniken tänker till någon sekund innan du får grönt ljus att trycka av. Dessutom är den så kompakt och tålig som just en kompaktkamera ska vara för att få följa med i fickan oavsett yttre förhållanden.

Det jag kan haka upp mig på är att kameran känns enkelspårig. Det finns inga val av funktioner annat än för den inbyggda blixten (förblixt mot röda ögon och frånkoppling).

Efter att ha läst in en mängd äldre negativ kan jag konstatera att bildkvalitén är god. Den står sig gott mot dagens digitala motsvarigheter och tål åtminstone förstoring till 30 x 20 cm.

Köpt hos: Kameradoktorn
Svante Hall
2004-08-24 Jalong

Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Lätt, smidig och hyfsat skarp
MINUS: Få inställningsmöjligheter, tålde ej vatten.

Hade den med som snapshot-kamera på långresa vid sidan av mina två systemare. Mycket lämplig för det ändamålet. Otroligt liten, lätt och smidig. Skjutklar på två sekunder, skrämmer inte slag på folk, och hyfsat skarp även om skillnaden gentemot fast systemkameraoptik givetvis klart märks. Saknade dock möjligheter till manuella inställningar. Vid blixtfoto tycks bländaren automatiskt ställa in sig på största möjliga bländare, vilket gör att skärpedjupet kan bli kortare än vad man tänker sig. Heller inte helt ovanligt med överexponerade blixtbilder.

Tyvärr tog jag verkligen fasta på att den skulle vara "all weather". Använde den vid regn i fjällen förra månaden. Hamnade i regnjackans ficka vilken tog in vatten. Gjorde kameran också, och den är nu förstörd. Tveksamt om jag skaffar en ny.

Köpt hos: Elgiganten

Pris: 995
Fredrik Rapp
2004-02-03 frapp

Att använda: 4 Hållbarhet: 2
PLUS: Liten smidig enkel ljusstark
MINUS: Kvallite, ljusmätaren

Min första la nästan oförklarligt av efter 2 år och ca.20 rullar. Tyvärr var det inte lönt att laga den då en ny är billigare. Så en ny blev det. Vi får väl se hu den håller. Många fördelar har den dock: Priset, 2,8 i ljusstyrka på en kompakt är ju bra, storleken mm. Men jag upplever det som att den överexponerar lite, något som kan märkas när man foptar dia, på neg. är det inget problem.

Köpt hos: Japan foto

Pris: 1200
anders trygg
2003-11-27 a_trygg

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: ljusstark,mycket skarp,billig
MINUS: inställningarna försvinner vid avstängnig

mycket liten och behändig kompaktkamera,
har med den jämt,andvänder den i mitt pågående projekt.

Köpt hos: fotokungen

Pris: 1195
Jenny Persson
2003-05-28 Jenny Persson

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Ingen zoom-istället ljusstark, väderskyddad.
MINUS: Få manuella möjligheter.

Det här är den bästa kompaktkamera jag stött på och förtjänar verkligen namnet, väldigt liten, väldigt ljusstark kan tas med överallt. Kvaliten är oväntat bra, visst finns det andra kompaktkameror som har mera manuella inställningsmöjligheter men de är både större och ej väderskyddade, då kan jag lika gärna ta min systemkamera. Dessutom är priset otroligt bra, betalar gärna de 200 kr extra som den champangefärgade datum-versionen kostar bara för att den är snyggare och känns bättre.

Köpt hos: Domus Foto

Pris: 1100
Peter Hallin
2002-11-22 Peter Hallin

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Skarp, ljusstark optik. Liten och väderskyddad.
MINUS: Att blixtinställningarna nollställs när man stänger av kameran.

En fin liten kamera som ger ruskigt skarpa bilder jämfört med andra kameror i prisklassen (1500:-). En av få kompakter med spotmätning förutom den ordinarie flerfältsmätningen. Slutartidsomfånget är stort och kameran har mer exakt exponering än andra i klassen, vilket gör att den duger bra till dia.

Liknande produkter: Fujifilm Nexia 1010ix

Kundtjänst: Bra att ha att göra med. (Har dock inte behövts till MY-2:an)

Köpt hos: Mattssons Foto

Pris: 1200
2002-11-16 Icomore

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Tål allt.
MINUS: Ingen zoom

Jobbar ju i en fotoaffär och då är ju inte valet så svårt så jag valde en OLYMPUs eftersom att den var både snygg och billig. KAmeran är helt underbart bra som partykamera den tål:


*Att spilla öl på
*Att folk trampar på den
*Att ha med på festivaler
*Att vara ute i blött väder

Alltså en trogen trotjänare som får vara med nästan överallt. Fint komplement till OM-systemkamerorna som även finns på hyllan. Nu ska dock min MY2 pensioneras, då nya CAMEDIA c-50 kommer =)

Liknande produkter: OM-kopaktkameror

Kundtjänst: Intevision, Malmö

Köpt hos: hegethorns foto

Pris: 1200
Håkan Sjölund
2002-11-12 raderad11

Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Liten, kompakt och allvädersskyddad. Lucka som skyddar objektivet, vilket är ett ljusstarkt 35mm/f2.8
MINUS: Det tar för lång tid från avtryck till exponering. Objektivet räcker inte riktigt till för dia.

Liten och nätt kompaktkamera med fast 35mm/2.8 optik.
Objektivet är ljusstark, men räcker skärpemässigt inte riktigt till för dia. Sökaren visar på tok för liten del av det som exponeras.
Det tar alldeles för lång tid från avtryck till exponering och dessutom olika lång tid. Detta p.g.a. att den fokuserar med objektivet efter avtryck. Tappar inställningar (t.ex. av blixt) när man stänger objektivluckan.
Manual lite för "basic".

Köpt hos: NorrFoto

Pris: 1495
Andreas Ulvdell
2002-10-02 Andreas U

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Kompakt format, lättmanövrerad, sex olika blixtlägen och ljusstarkt objektiv.
MINUS: Kan lätt överexponera blixtbilder på nära håll.

En klockren snapshot kamera. Det är framför allt optiken i denna modell som slår alla zoomvarianter. Med fast brännvidd blir det betydligt skarpare bilder. Jag har provat min i olika ljusförhållanden och både med positiv och neg-film och resultatet blir riktigt bra. Nu är det här ingen kamera att ha till att plåta maffiga vyer utan snarare att lätt ha till hands. Då den dessutom är allväderskyddad gör det den perfekt att ha i innerfickan i alla väder, på alla platser vid alla tillfällen.

Rekommenderas!
ANNONS