Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Nikon Autofocus Converter TC-16A


Summering

Autfokus converter för manuella objektiv med ljustyrka f2,8 ger 1,6 ggr och ett bl steg förändring



Betyg


(4/5)
(baserat på 3 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Peter Alphede
2012-10-20 peter.alphede
PLUS: byggkvaliten, vikten, storleken, autofokus på ALLA! objektiv, priset.
MINUS: den behöen en enklare "ombyggnad" för att fungera till moderna kameror.

Mycket nöjd med denna.
Tog ett par nattkort med denna ihop med 70-300mm VR och D90 och bilderna var faktiskt lika skarpa både med och utan converter , men detta var som sagft mörkerkort... i FULLT dagsljus en SOLIG dag så blir korten gärna lite oskarpa om man jämför med och utan... Har bara tagit ett par snabba kort i solen och testade inte att justera om bländaren så det KAN ju vara orsaken till dom lite softare korten.

Kan definitivt rekommendera denna men den behäver ett litet och ENKELT ingrepp för att fungera på digitala kameror.
2008-11-04 NikonFX
PLUS: Ger autofokus på MF-objektiv och efter ombyggnad även funktion på nyare kameror ex D300. Relativt snabb och tyst AF, ex snabbare och tystare än AF 85/1,4.
MINUS: Kräver ombyggnad för att fungera på en modern kamera. Inte full funktion för bländare och avancerad ljusmätning. Kort autofokus som kan slå i ändlägena och kräver manuell förfokusering.

Fungerar i originalskick inte på en modern kamera men kan byggas om för att få fokusfunktion tillsammans med ex D300. Min bror fixade min konverter men en ombyggnad hos en firma blir inte ekonomiskt intressant. Använder den tillsammans med ett Pentax 6x7 135/4,0 makro med adapter från Zörk. En mycket udda kombination och där objektivet är över 30 år gammalt. Ger dock mycket bra bilder med slående skärpa och ett intressant alternativ om man klarar sig utan full automatik.

Ombyggnad i huvudsak enligt nedantående instruktion.

www.foolography.com/free-stuff/modify-tc-16a/

Köpt hos: Privat

Pris: 600
2005-08-03 StefanA
PLUS: Lätt o billig som beg.
MINUS: Knasig AF funktion. Kör oftast MF.

Haft denna i över tio år. Funkar bäst med långa fasta telen. Ett 300/2,8 med denna conv ger mycket bra resultat.

Mittskärpan är suveränt bra på full öppning, går inte att skilja med eller utan conv. Kantskärpan blir ju betydligt sämre om man inte bländar ned.

Rekomenderas till längre fasta objektiv 180-300mm. Vinjetterar dock kraftigt längst ut i hörnen med ett 300/2,8. Ett stegs nedbländning med dito optik ger noll vinjettering och bra skärpa.

Köpt hos: Privat
Pontus Gustavsson
2003-01-02 Pongu
PLUS: Billig, lätt, ger autofokus med manuella Nikon-objektiv
MINUS: Något mindre skarp än de andra Nikon-konvertrarna. Dåligt AF-spann med längre brännvidder.

Jag har själv i princip bara äldre, manuella objektiv som jag använder med mina 801s. De gånger jag vill ha autofokus är det smidigt att lägga på en TC-16A som ökar brännvidden 1,6 ggr. Fungerar med 501, 801, F4, F90 och F5, så länge objektivet är ljusstarkare än f/3.5. Denna gräns verkar dock töjbar och jag använder den både på min 400/3.5 och min 100-300/4 utan problem. Vet att andra har kört med f/5.6 också, men jag har aldrig prövat själv. Ger snabb AF genom att linserna i konvertern rör sig fram och tillbaka. Dock vet man aldrig riktigt var linserna befinner sig, och det händer därför att den slår i botten med ett "klick" och inte lyckas fokusera. Detta är ett klart problem på längre objektiv som 400:an, men inte lika irriterande med de objektiv den är tänkt för, dvs mellan 80 och 200mm. Med längre brännvidder är det viktigt att grovfokusera manuellt, för att sedan låta konvertern göra finjusteringen. Den är skarp, men kanske inte riktigt lika lysande som övriga Nikon-konvertrar.

Liknande produkter: Har nog kikat på alla andra Nikon-kompatibla konvertrar. Använder förutom denna en TC-300 och TC-14B.

Kundtjänst: Ingen.

Köpt hos: Expert Fromholtz, Linköping
ANNONS