Annons

Sigma 12-24mm f4.5-5.6 DG HSM II


Summering

Ny version av Sigma:s 12-24 för fullframe, denna gång inte i EX-serien. Smalare än föregångaren, men något längre.



Betyg


(5/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Michael Johansson
2013-10-05 Michael Johansson
PLUS: Bättre och mindre ömtålig yta jämfört med den tidigare varianten, nu också med HSM.
MINUS:

Jag har tidigare ägt föregångaren till detta objektiv som då var i det så kallade EX-utförandet vilket innebar den lite "luddiga" ytan. Denna nya variant är anodiserad eller målad i en satinliknande halvblank yta vilket gör det betydligt tåligare mot normal hantering. Den sidenmatta ytan gör det också lättare att hålla objektivet rent. Det är något smalare och smidigare och har dessutom HSM-motor även i Sony-utförandet vilket gör det tyst vid skärpeinställning och manuell justering av skärpan finns alltid till hands direkt.

I övrigt tycker jag inte att det är någon större skillnad rent optiskt och användarmässigt.

Så här skrev jag om den föregående varianten och detta gäller också för denna nya i tillämpliga delar:

"Tidigare hade jag en Sigma 10-20mm ihop med Alpha 700. När jag nu bytt upp mig till fullformat så var detta det naturliga valet även om det finns en Sony 16-35mm vilket skulle motsvara den gamla Sigman ganska exakt. Men det är stor skillnad mellan 12 och 16mm! Jösses vilka roliga effekter det ger och ett fantastiskt skärpedjup, speciellt på små bländare.

Objektivet känns inte speciallt stort när det sitter på en Alpha 900, inte särskilt tungt heller. Ändå andas det byggkvalité vilket dock inte gäller den matta ytbehandlingen på själva objektivhuset som är ganska ömtålig. Det repas ganska lätt och samlar smuts som ger ett lite solkigt utseende."

Liknande produkter: Sigma 12-24mmD 1:4,5-5,6 DG EX

Köpt hos: Privat genom Dyxum.com

Pris: 5235
Pär Eliaeson
2012-02-18 pareli
PLUS: Skärpan är utmärkt över hela bilden, trots den extrema konstruktionen. CA ser man inte mycket av. Betydligt smidigare och mindre klumpig än föregångaren.
MINUS: Missar att hitta fokus ibland, man får vara noga att den sitter rätt.

Bättre än föregångaren på allt utom att distortionen är värre i den vida änden. Inga problem att korrigera med PT Lens, dock. Med tanke på de extrema egenskaperna ett otroligt bra objektiv.
ANNONS