Leica M10

Leica M10 har en nyutvecklad 24 megapixels småbildssensor med max-ISO 50 000. ISO-värdet ställs in på en ratt på sidan av kameran som liknar en filmåterspolningsratt á la Leica M2 och M3. På framsidan har den klassiska reglaget för att byta sökarram återkommit.

En ny och snabbare processor gör det möjligt att ta 5 bilder per sekund. Kameran har inbyggd wifi-funktion.

På baksidan har antalet knappar reducerats. Sökaren täcker 30 procents större område och förstoring har ökat från 0,68 till 0,73 gånger. Det ska vara lättare att använda sökaren med glasögon jämfört med föregångarna.

Kamerahuset är 33,7 mm tjockt vilket är tunnare än tidigare digitala M-modeller. Vikt 660 gram med batteri.

Betyg


(5/5)
(4/5)
(5/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension2018-07-10 Tommy Åström


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Leicas bästa!
MINUS: Möjligen priset, nästan 75000kr.

Jämfört med tidigare digitala modeller är det en fröjd att fota med denna. Den är befriande avskalad från filmning och knappar som inte riktigt behövs. Den är liten och smäcker som en gammal analog Leica. Bildresultatet är enastående trots endast 24 Megapixlar. Färgerna i Jpeg är nu betydligt bättre. Jag plåtar i DNG/RAW så det blir alltid bra. (använder capture one) Liten, lätt och oerhört smidig att använda. Befinner du dig i Leica-träsket MÅSTE du ha denna pärla. Oerhört mycket bättre än M-9P och M-240.

Liknande produkter: M-240

Pris: 74490
2018-02-04 MisterMustard


Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Stor klar sökare, tunnare kamerahus
MINUS:

Sättet att använda en mätsökarkamera skiljer sig något från den gängse arbetsgången med en annan modern deigital eller för den delen analog kamera. En förutsättning för att välja en digital M-kamera är då naturligtvis att arbetssättet i sig är en stor lockelse vilket kan förutsättas om man är intresserad av modellserien.

Angående M10 så är det slående vilket stort steg fram det är från de tidigare digitala M-kamerorna. Det något tunnare kamerahuset gör stor skillnad för hur kameran ligger i handen vilket är ett stort steg frammåt, även om det inte är så mycket på papper. Äntligen en digital kamera som känns mer lik de analoga. Sökaren är också den ett stort steg fram och är mycket bättre än M9 vilken jag har att jämföra med. ISO-ratten är även den användbar men för mig är sökaren och huset de avgörande faktorerna.

Bildmässigt så gillar jag färgerna som kommer direkt ur raw-filerna, konverterar dock det mesta till svartvitt.

För mig ett härligt verktyg. Fortfarnade lite för ny för att känna av några egentliga brister. De delar som jag ibland kan sakna är just sådant som definierar konceptet - vilket är anledningen till att jag uppskattar det.

Liknande produkter: Leica M262, M240, M9

Miops Smart Trigger