** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons

Minolta Dynax 7

Betyg


(4.75/5)
(4.42/5)
(3.92/5)
(baserat på 12 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Emil Falk
2004-08-21 Falk71

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: En trevlig kamera
MINUS: Är ingen riktig nybörjar kamera

Har man använt en Dynax 7 så vill man inte ha någon annan kamera!

Köpt hos: Kungsholmens Foto

Pris: 5
Henrik Mjöberg
2004-08-13 henrik.mjoberg

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Snabb autofokus och motor för bildserier i hög frekvens
MINUS:

Jag har haft kameran ett år nu och är mycket nöjd med produkten.

Vid första anblicken är mängden knappar, reglage och inställningsmöjligheter knappt överblickbara, men jag lärde mig grunden snabbt. Positioneringen av reglage vid fotografering är utmärkt genom att samtliga är lätt åtkomliga. I kombination med det vertikala kontrollgreppet VC-7, som dubblerar flertalet reglage är funktionen fenomenal.

Autofokussytemet med 9 sensorer fungerar ypperligt även om omställaren är något pillig att ändra under stressade situationer. Särskilt tydligt blir detta om vertikalgreppet används.

Den bakgrundsbelysta displayen är suverän med ett väl utvecklat menysystem.

Även den inbyggda blixten har hyfsat bra inställningsmöjligheter och god verkningsgrad.

Liknande produkter: Nikon F80

Köpt hos: Gunnar Olssons Foto
Björn Törnqvist
2004-02-20 bjornt

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Skön att hålla och smäckfull med funktioner. Tydliga reglage.
MINUS: Svårt att nå skärpedjupskontrollknappen. Svår att använda med handskar på.

Har haft en Dynax 5 ett tag men kände att jag behövde byta upp mig till 7'an främst p.g.a att den har ett minne som kommer ihåg inställningarna för varje kort på de 7 senaste rullarna.

Men kameran visade sig vara otroligt mycket bättre än 5'an!

Första intrycket var att den är otroligt skön att hålla i. Jag har stora händer och hade tänkt köpa kontrollgreppet till den för att få bättre ergonomi, men det behövs inte. Kanske för längre batteritid och avtryckarknapp i porträttläge, men inte för "vanligt" bruk!

Lagringen av exponeringsdata fungerar som väntat; datum, klockslag, bländare, slutartid, objektiv, m.m. lagras.

Förhandsvisningen av hur en bild exponeras är underbar! Man kan låsa AE på en punkt, se hur 14 delar på fotot exponeras, och kompensera i realtid. Fantastiskt! Det inger förtroende och man *vet* om ett kort blir korrekt exponerat eller inte.

Direct manual focus är också en klar förbättring. Man kan när som helst manuellt justera det fokus som autofocusen valt genom att vrida på fokusringen på objektivet. Blev imponerad över att det fungerar på alla objektiv. Skönt.

Upplever inte kameran som plastig. Tvärtom. Men så hade jag ju en Dynax 5 innan.. =)

Just ja; blev lite överväldigad av alla reglage i början, men det visade sig vara förvånansvärt lätt att lära sig. Varje gång man trycker eller vrider på en knapp så står en text i displayen som beskriver inställningen.
Är supernöjd!

Kundtjänst: Gillar minoltas kundservice. Har många gånger mailat foto@minolta.se och alltid fått svar inom 2 dagar. Har även ringt och frågat och fått bra svar och blivit bra bemött.
Däremot så sker tydligen all fysisk service i Tyskland, så om något händer så får man räkna med att det tar 4 veckor innan man får tillbaka kameran.

Köpt hos: Begagnad.

Pris: 4000
Steve Eriksson
2003-10-17 seson

Att använda: 4 Hållbarhet: 2
PLUS: Många instllningsmöjligheter, bra ljusmätning
MINUS: Dålig hållbarhet

Ett snyggt hus med många inställningsmöjligheter och en förnämlig ljusmätning. Tyvärr så överskuggas detta av en dålig kvalite på skalet. Jag har använt min kamera i snart två år och den har varit på reparation två gånger under denna tid. Första gången låg i ett kamerafodral och föll ned från skrinbordet varpå höljet sprack (kostnad 2700). Nr två hände när jag skull rengöra tittgluggen varpå glaset åkte ur sin infästning (kostnad?)(är inne för rep just nu)

Kundtjänst: Det tar lång tid om du behöver reparera ca 4ve för den första reparationen
Björn Hedquist
2003-04-02 SunKi

Att använda: 3 Hållbarhet: 3
PLUS: Perfekt grepp med tillhörande VC7 vertikalgrepp, knappar sitter på rätt ställen, alla funktioner jag behöver finns.
MINUS: Ljudet när spegeln slår är ovanligt högt, plastig.

Jag skulle köpa min första kamera, tittade länge och mycket på alla olika typer av småbildskameror, tills jag först fick se Dynax 7:an, jag blev kär.. den var så snygg, hade alla funktioner som ingen annan kamera i samma prisklass hade.. jag åkte och klämde lite på en med vertikalgrepp, och föll pladask!

Den är liten, men ändå stor, den är tung, men ändå lätt..

Vertikalgreppet är ett av de skönaste jag någonsin känt på, och alla reglage och knappar sitter helt rätt.

Funktioner och finesser...
Datafunktion som printar in ett id-nummer på filmen, och sparar exponeringsinfo (vilken bländare, slutare osv du använt, t.om vilken brännvidd) för upp till 7 rullar film.

Möjlighet att snabbt och lätt byta film mitt i rullen.

Spegeluppfällning, spotmätning.
Stor belys LCD-display på baksidan.
Stora lättåtkomliga knappar, jag kan hantera denna kameras alla funktioner med vantarna på! Oslagbart vintertid.

Batterier både i kameran och vertikalgreppet, när dom tar slut i greppet så kopplar du om till kamerans batteri, det har räddat många fototillfällen.

En kamera att älska.

Nackdelarna är att ytterhöljet är helt i plast, det känns lite B... och att spegeln låter rätt högt vid avtryck..annars är jag helt nöjd.

Liknande produkter: EOS 30, Nikon F80
Markus Norrback
2003-01-10 mnorrback

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Navigationsdisplayen, den enkla hanteringen
MINUS: Obekväm att hålla i utan det extra handgreppet VC-7, kunde ha tystare spegeluppfällning

Jag har haft min 7:a i snart ett år och är mer än nöjd. Jag har sedan tidigare en 800 si som även den är en utmärkt kamera men jämfört med den är det den enkla hantringen som imponerar mest på 7:an. Oavsett om man har handskar på eller inte så går det att nå alla knappar. Det enda som irriterar är det en aning höga ljudet som kommer av spegeln. Kort och gott oerhörd bra valuta för pengarna. Handgreppet VC 7 ett måste för att ha full kontroll. Det är synd att Minolda lever i skuggan av Canon och Nikon när man gör såhår kompetenta kameror!

Köpt hos: Scandinavian Photo
Martin Wasielewski
2002-11-05 w a s s e

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Priset, navigations displayen, reglagen, inställningsmöjligheterna...
MINUS:

Det bästa med den här kameran är placeringen av alla reglage. De är lättillgängliga och logiskt placerade. Möjligheten att byta funktioner för inställningsrattarna är mycket uppskattatade.Den stora och tydliga displayen på baksidan är fantastisk för informations presentation. Att exponeringsdata sparas för ett visst antal filmrullar är ju heller inte fel. Tillsammans med vertikalgreppet sitter den mycket bra i handen.
Den tekniska kvaliteten är mycket tillfredsställande.

Dynax 7:an uppfyller alla mina småbildsbehov för tillfället!!

Tack Minolta!

p.s.Alla egna uppfattningar om en kamera handlar enbart om ens egna fotografiska behov. d.s.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 8000
Bernhard Meijer
2002-08-23 Bobo_m

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätt att använda, bra autofokus, smart plaserade reglage, mycket bra vertikalgrepp, priset.
MINUS: Inte så skön att hålla i utan vertikalgreppet. Lite högljudd spegel.

Jag har haft kameran i 6månader nu och är hur nöjd som hällst. Den har inga som hällst irretations moment som kan störa under fotograferingen. Det enda som jag kan störa mig lite på ibland är att spegeln slår lite hårt...inget irreterande men skulle vara skönt om den var lite tystare. Förutom det som redan nämnts så är det nog det bästa köp jag någonsin gjort. Jag tycker att vertikalgreppet VC-7 är ett måste om man har Dynx 7'an...det är inte samma sak utan.

Liknande produkter: Minolta Dynx 800si, Canon EOS 30, Nikon F-80

Kundtjänst: Minolta är schyssta

Köpt hos: Expert foto Skärholmen

Pris: 14000
eva lundh
2002-08-08 Liza

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Liten, lättanvänd och ligger utmärkt i handen. Autofokus som en dröm, reglagen mycket lätta att nå utan att titta efter först. Den stora informationsdisplayen på baksidan är superbra för information.
MINUS: Det går inte att använda riktig IR film vilket är irriterande och jag saknar möjligheten att kunna förhandstitta på panoramabilderna som det gick på 9xi. Underexponerar konstigt ibland men jag misstänker att det snarast beror på mig och hur jag valt exponeringsmätning för de specifika situationerna.

Efter att ha haft en Minolta 9xi känns det som att gå från en tanks till en sportvagn och jag saknar inte dessa små extrakort.
Två saker som fulländat kameran för mitt användande hade varit: inbyggd eyepiece shutter då jag aldrig fattat hur man fäster den lösa och manuellt uppfällbar spegel - men man kan inte få allt.
Vertikalgreppet ökar kamerans stabilitet och möjlighet till alternativa batterier.

Liknande produkter: kikade på Minolta Dynax 9, Nikon F90 och F100 men ansåg att 7an var mest användarvänlig och prisvärd för mig

Kundtjänst: har efter nästan 1½ år fortfarande ine haft någon form av problem dock ska den in på service och rengöring snart för att upprätthålla toppkonditionen

Köpt hos: Scandinavian Photo
Fredrik Johansson
2002-08-07 Maverick

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Den är precis så lättanvänd som en semesterfotograferande amatör kan begära, samtidigt innehåller den alla de funktioner som den avancerade amatören kan begära för det priset. De är dessutom förhållandevis lättinställda de också.
MINUS: En del reglage känns lite felplacerade. T ex knappen för skärpedjupskontroll. Den saknar ett distinkt tryck. Samt att väljaren för fokuspunkt inte kan nås i vertikalläge om man har ett vertikalgrepp monterat.

Har haft min kamera i 8-9 månader och jag stormtrivs med den. Den är snabb att arbeta med och perfekt om man ägnar sig åt dokumentära fotouppgifter.

Modellen jag har är en jubileumsutgåva så den stämmer väl inte i alla avseende med Dynax 7. Men limited-modellen som den kallas uppfattar jag inte som plastig utan snarare som ganska gedigen. Åtminstone är min 700si betydligt plastigare även om jag trivs med den också. Den stora fördelen är dock att olika reglage bytts ut mot rattar vilket går betydligt snabbare.

En annan trevlig egenskap är den display som finns på baksidan som kan visa allehanda information. Bl a exponeringsinfo från respektive mätfält. Där kan man då se om ljuset skiljer sig mycket i olika delar av bilden. Där kan man också se aktuellt skärpedjup om man tycker det är svårt att se i sökaren, det fungerar dock bara med deras D-objektiv.

Kameran kan också lagra exponeringsdata av olika slag för ett antal rullar 18st på limited-modellen. Vilket kan vara praktiskt ur lärosynpunkt, under förutsättning att man kan hålla reda på vilken rulle som var vad vill säga. Det ska dock gå att få filmen märkt med ett data nummer. Men eftersom jag oftast sätter objektivet i knät så har jag inte fått detta att fungera tillfredsställande.

Ur hållbarhetssynpunkt har jag inget ont att säga. Jag har tappat kameran från ca en meter ner i köksgolvet utan att det hände något med kameran.

Det finns en hel del custom funktioner, allt från om räknevärket ska räkna upp eller ner, till att styra hur olika knappar och autofokusen ska fungera.

Liknande produkter: Jag tittade aldrig på andra produkter eftersom jag hade Minolta sen tidigare. Men Canon Eos 3, Nikon F100 är två kameror i samma klass. Pentax har säkert en motsvarighet de också.

Kundtjänst: Inte behövt nyttja den.

Köpt hos: Uppsala Fotokompani

Pris: 10000
Lasse Enfjord
2002-07-21 bushmaster84

Att använda: 4 Hållbarhet: 2
PLUS: många funktioner,stor display, bra prestanda
MINUS: plastig,dyrt kontrollgrepp,blir lätt skitig, ömtålig

haft min 7a nnån vecka så jag kan inte uttala mig så mycket om bildkvaliten o sånt.men vad jag märkt så har den inga stora minus utom att den känns plastig och att min sprack vid ett lågt fall vilket känns as sunkigt.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7995
Niklas Arnfelt
2001-11-18 Niklas Arnfelt

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Kompakt och lättskött kamera med alla funtioner man kan önska sig plus några till.
MINUS: Underexponerar vissa bilder som inte borde innebära några svårigheter...

Har ägt min 7:a i ett par månader nu och jag trivs jättebra med den. Den är liten, lätt, lättmanövrerad med alla reglage på rätt ställen. Autofukusen funkar grymt bra och är snabb som f-n.
Ett stort plus är också den stora displayen på baksidan. Dock har jag haft lite problem med underexponerade bilder... Det skumma är att kameran underexponerar i väldigt "lätta" ljusförhållanden men klarar "svåra" ljusförhållanden med stora kontraster i med bravur.
Blixtbilderna blir också kalasbra tack vare den nya ADI blixtmätningen (antar jag) och D objektiven.
Annars så har den allt man kan begära; slutartider 1/8000 - 30 sek, 4 bps; snabb 9 punkters autofokus; Tydliga reglage och riktiga "rattar" (inte en massa små knappar och dylikt som på tex 800si); skitskön att hålla i, den ligger kalasbra i handen, speciellt höjdbilder med vertikalgreppet är en fröjd att ta.
KÖP!!!

Köpt hos: Kodak Image Center

Pris: 15000
ANNONS