Annons

Minolta Macro Twin Flash 2400

Betyg


(5/5)
(5/5)
(4/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Michael Johansson
2006-10-17 Michael Johansson

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Mycket flexibel makroblixt med massor av ljussättningsmöjligheter. Kontakt för batterieliminator. Många tillbehör.
MINUS: Saknar kontakt för sammankoppling av fler blixtar. 72mm adapterring ingår inte. Plastpluggarna som skyddar anslutningskontakterna till lampor eller ringblixt är lätta att tappa bort. Samma idiotiska batterilucka som på 5600HSD.

Detta är en blixt näst intill uteslutande för makrofotografering. Den består av en kontrollenhet som sätts i kamerans blixtsko. Till enheten kan sedan en eller två små blixtlampor anslutas som i sin tur fästs på objektivet via en adapterring. Lamporna kan sättas i några olika lägen runt ringen och med eller utan armar. Dessa armar kan vinklas i två lägen och ha två olika längder. Dessutom kan ljusmängden från kontrollenheten ställas individuellt i vardera sju lägen. Till råga på allt följer det med två softboxar till lamporna. Sammantaget ger detta närmast oändliga variationsmöjligheter. För att få lite hum om det slutliga resultatet kan blixten ge ifrån sig ett inställningsljus i form av en snabb stroboskopblixt.
Det medföljer adapterringar för 49mm och 55mm filterdiameter. Det finns också en ring för 72mm, men den måste köpas separat (hur lätt det nu är i dessa Minoltafria tider).

En sak som jag saknar på övriga Minoltablixtar, men som finns på denna, är ett uttag för batterieliminator (6V=).

En sak som finns på Minoltas stora blixt 5600HSD, men som saknas här, är ett uttag för kopplingssladdar till andra blixtar. Det kan ju vara bra att använda denna makroblixt i kombination med Minoltas andra blixtar för att exempelvis belysa en bakgrund eller få ett bakifrån infallande motljus. Detta går att göra med diverse extrautrustning i form av sladdar, adaptrar och förgreningskontakter, men hade blivit mycket smidigare och enklare med en kontakt på sidan av kontrollenheten.

Hela anordningen ser lite lustig och UFO-betonad ut när den sitter framtill på ett makroobjektiv. Särskilt med lamporna sittande på armarna och med softboxarna monterade. Men det är förvånansvärt smidigt och lätt att arbeta med blixten. Blixtlampor och hållare väger inte mycket och den tyngre kontrollenheten med sina fyra AA-batterier sitter på kameran vilket gör att det inte blir någon konstig viktfördelning. Den exponerar mycket bra ihop med D7D genom TTL-automatik. Den kan naturligtvis också köras helt manuellt.

Till kontollenheten kan också en ringblixt kopplas, dock inte samtidigt med de separata blixtlamporna.

Noteras bör att denna makroblixt inte är något bra alternativ till objektiv där frontringen vrider sig vid fokusering/zoomning.

Liknande produkter: Finns knappast, möjligtvis en från Novoflex.

Köpt hos: Från Singapore via dyxum.com

Pris: 5200
ANNONS