Annons

Nikon D1H

Betyg


(4.8/5)

Summmering2007-11-19 chry


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Pro-känslan, snabb, perfekt för sport
MINUS: Omodern design av bakstycket, batterierna fallerar ibland

Stannade i utvecklingen med D70, superzoom, och skräcken för damm på sensorn.

I stället köpte jag den här begagnad på nätet, plus några av de ljusstarka fasta objektiven jag alltid velat ha. Plötsligt blev det roligt igen. Det går bra att ta bilder på rörliga motiv inomhus, man kan smälla iväg hundratals bilder utan att fylla kortet, och man har koll på det mesta (utom möjligen vitbalansen). För att ha full koll har jag alltmer gått över till RAW vilket också varit utvecklande. Bilderna från D1h går utmärkt att jobba med i ViewNX och Capture NX.

Nackdelar då? LCD-skärmen är med dagens mått mätt liten, otydlig, och värst av allt felplacerad så att den ständigt möter nästippen och blir smutsig därav. Batterikapaciteten kan vara fullt godkänd för mitt bruk, men man bör ha reservbatterier med sig. Jag har råkat ut för trilskande batterier som visar full laddning för att helt dö efter en bild, men som funkar igen om man lossar och ansluter igen. Vet inte om det beror på något fel i batteriet eller elektroniken i kamerahuset, men problemet försvann då man gjorde "refresh" på batteriet.

Edit: Gick vidare till D2H och blev lite besviken. D2H fick gå, men D1H fick vara kvar, ett tag till...

Liknande produkter: D1, D1x, D2h

Köpt hos: KEH

Pris: 3500
2007-05-13 filip_nilsson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Känslan att använda kameran, snabb AF, bilderna tar liten plats på kortet, fem bilder/s i 27 bilder i raw (40 i JPEG)
MINUS: Batteritiden, upplösningen, greppen släpper med tiden

Väldigt hög kvalitet på huset. Kameran presterar bra trots sin ålder. Går att få för ganska små pengar idag. Upplösningen 2,7 MP räcker till det mesta men möjligheten att beskära blir ju starkt begränsad.

Liknande produkter: Nikon D1

Pris: 2500
2006-11-17 schaki


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Driftsäker, hållbar, handhavandet & allmänt Snabb, vädertätad, sökaren, snabb intern AF,Skriver snabbt till kortet. Lågt brus på högre iso. Bra direkt ur kamera jpegs
MINUS: Ej löstagbart grepp, Orginalbatterierna, liten display, AF kunde väsnas mindre. SignalHanteringen vid längre exponeringar. Skrymmande laddare och dynamiskt omfång kunde vara bättre.

Då jag har kört den vanliga D1'an tidigare får nog det här bli lite av en jämförelse.
Dynamiskt omfång är fortfarande inte riktigt vad det borde vara efter Nikon D1.
Trist det för det leder till att man ibland tvingas LCD chimpa och kolla så att inte ljusa partier har blåsts bort. Och ibland blir det till att ta om en bild fastän den första var korrekt exponerad men sensorn inte riktigt räckte till.
Summan blir att man ibland tyvärr får ägna sig åt lcd chimping i stället för att lägga den lilla extra tid på det som är viktigt såväl som roligt - komposition.


Snabbare skrivning och läsning till kort är bra. Raw-fotandet går smidigare & det går snabbt att bläddra bland bilderna i kameran.


Orginalbatterierna är väl ingen höjdare tyvärr. Jag rekommenderar piratBatteri antingen från ebay.com eller Kjell o Company.


Det kan va ide att göra en s.k. tripple-refresh på batterierna när dem är nya för att få ut full kappacitet, iaf. om man ska tro användare på DpReview och på andra forum.

Custom-inställningar går att utföra i menyer. (var allmänt bökigt, speciellt då jag inte har snabb-dataKortet till vanliga D1)

Övrigt.
Den interna fokusMotorn är faktiskt snabbare än den i t.ex. D2-serien, något som kan va bra om man vill spara lite pengar och använda den äldre 80-200 2.8 Zoomen. utan AFS
WB-preset är tyvärr nästan en nödvändighet inomhus, när glödlampsbelysning råder. Blir irriterande gulstick annars.
Jag använder mycket hellre en D1H än en D50/D70/D100 då den har: snabbare AF, ordentlig sökare, stödjer MF-objektiv, vädertätad och lägre brus på högre iso.

Som den amatör jag är utnyttjar jag knappast kameran till fullo, jag köpte den för: 2.7mp räcker för mig, stor sökare, stöd för MF-objektiv, högisoEgenskaper, vädertätad och att det är en utmärkt första-kamera att utvecklas med nu när priserna har rasat.

Såvida man inte absolut måste ha suverän batteriprestanda eller inte vill ha vertikalGrepp är D1H helt klart att föredra istället för t.ex. D70 som brusar en hel del.
D1 och D1H's raw-filer går att dra upp till 6mp och skriva ut i god kvalitet.
Även D50 som påstås brusa midnre än D70 är att föredra.

D1H borde va Nikons bästa på hög-iso bland deras kameror med APS-sensor. D40 påstås va bra den också men det är en klart sämre kamerakropp vi talar om + det brus / spår av brusreducering som syns i bakgrunder är allt annat än snyggt medan D1H är neutral.

Kanske kan D300 slå D1H på brus?

Liknande produkter: D2Hs

Köpt hos: privat

Pris: 2800
2004-08-17 jpg


Att använda: 2 Hållbarhet: 4 : 5
PLUS: Solid, gör vad den ska. Tyngd och storlek Ok. Har en F4 och D1H är mindre. Snabb, pålitlig, kort sagt den levererar. Har inte trånat efter jätteförstoringar så <3MP har inte känts för lite ännu. Mindre MP -> mindre filstorlek -> snabbare att jobba med på datorn, mindre CF kort behövs.
MINUS: Batterierna, batterierna, batterierna. Min gamla SB24 blixt fungerar inte så bra. Måste använda blixtens automat, dock godtagbart. Dyr batteriladdare!

Valde mellan en ny D100 och denna begagnade D1H. När jag fick känna på D1H var det ingen tvekan. Den må ha sina brister vad gäller mängden pixlar men den är verkligen allt annat som man kan förvänta sig av en modern spegelreflex.
Autofokus var rejält mycket snabbare med mina gamla AF objektiv (ej D varianten)än D100. Detta var också en anledning till att gå med D1H.
Uppgraderade firmware och efter det inget problem.
Men köp inte Nikons originalbatterier. Skaffa pirat, Polaroid eller Lenmar. Mitt piratbatteri på 2400 mAh är minst dubbelt så bra som originalet för en tredjedel av priset.
Kan helhjärtat rekommenderas. Särskilt om man vill känna på digital fotografering och har Nikkor objektiv.

Liknande produkter: D100

Kundtjänst: Inga problem

Köpt hos: Kameradoktorn
2002-12-03 ekequist


Att använda: 3 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Kameran är snabb, riktigt snabb. Både i handhavandet och i AF och FPS. Reglagen sitter mycket bra placerade. Bra färgåtergivning. Robust byggd, D1H är definitionen på kvalitet.
MINUS: Kamerahuset blir kallt vid låga temperaturer pga materialval. Batterilivslängden är lite i kortaste laget om man använder LCD-skärmen som man vill.

Direkt när man tar upp kameran ur kartongen känner man vilket storverk Nikon har levererat. Nikon har inte tummat på kvaliteten i den här kameran. Bytte från en EOS 3 till en D1H pga att EOS 3 inte är digital. D1H är allt som EOS 3 är och lite till...dessutom är den digital. Ett oslagbart verktyg vid actionfotografering då buffertminnet rymmer 40 bilder (intällbart) och hastigheten är 5bps (inställbart). Det är en helt underbar känsla att kunna "fire away" utan att tänka på varken filmkostnader(analog kamera) eller buffert(andra digitala systemkameror). Har tidigare testat D1 och D100 och måste säga att D1H slår D1 på fingrarna när det gäller det mesta. Generellt snabbare funktioner och mindre brus vid höga ISO är kanske de främsta skillnaderna.
När det gäller D100 så är det svårt att jämföra. D100 är inte i samma kvalitetsklass rent fysiskt och det enda som D100 har som fördel är dess högre antal pixlar (och det lägre priset).

Rekommenderar starkt D1H till de som har behov och pengarna till det. Har inte ångrat en sekund att jag till slut bet i äpplet och la ut de pengar som behövdes.

Kommer inte att byta kamera på riktigt länge...

Liknande produkter: Nikon D1, D1X

Kundtjänst: Nikon har mycket bra kundtjänst. Vänliga och kunniga.