Nikon D40x

Betyg


(4.68/5)

Summmering

10,2 Megapixel

2,5 tum LCD

100-1600 ISO

Bildserie 3b/s

0,18s i starttid2014-01-05 neriksson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra instegskamera med ganska många inställningar och valmöjligheter för att växa och utforska som fotograf.
MINUS: Kan inte komma på några.

Efter 6 år och två månader har nu min gamla trotjänare gott i stupet.

Det var min första kamera som jag var mycket nöjd med! Storleken är bra och känns bra i händerna (har "medelstora" händer). Autofokusen fann jag inget fel på och hyfsat med inställningar och valmöjligheter för en så pass billig instegskamera.

Om det är din första kamera kan jag garantera att du kommer bli väldigt nöjd!

Det som till slut tog död på den var det lilla röda hjulet i kamerahuset som tydligen är ett ganska känt fel på Nikon D40 och D40x - dock höll den som sagt i över 6 år och tiotusentals bilder.


edit: Priset avser även ett kitobjektiv Nikon AF-S DX 18-55mm

Kundtjänst: Suverän kundtjänst och extremt bra service. En seriös sida som själva testar och lägger ut testbilder på de flesta produkterna. Dessutom följer det alltid med ett litet tillskott i paketen.

Pris: 6490
2012-10-06 pilgrimsfalk


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Enkel, liten, bra bilder,
MINUS: Inga med tanke på pris och ålder.

Om man betänker ålder och prisklass - en mkt bra kamera. Bättre känsla/kvalitet än Canons instegskameror.
Säljs med kitoptik som också är klart bättre än Canons.
2011-08-01 Damm på sensorn


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Grym AF, pricksäker. Endast tre fokuspunkter är ett plus. Jag använder endast den mittersta.
MINUS:

Mitt D40X-hus har gått 88.000 exponeringar och fungerar fortfarande helt perfekt. Batteriet visar inga tecken på att bli sämre heller. Räcker ledigt 300-500 bilder, vilket för mina behov känns helt okej.

Bildmässigt känns den äldre typen av CCD-sensor på många sätt överlägsa dagens nyare CMOS. Iaf så länge man håller sig på lägre ISO-tal. Något med färgerna som bara känns rätt.

Det enda jag stör mig på är den gärna överexponerar ljusare partier, jag kör därför alltid med exponeringskompensation på -0,3 eller -0,7. - för att vara på den säkra sidan. Som alltid gäller det att lära känna sin utrustning och anpassa sig efter dess brister, på så sätt blir det ofta riktigt bra.

Köpt hos: beg.

Pris: 1000
2010-04-20 Yen


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten lätt, tålig, bra hållbarhet på batterier
MINUS: Svårt att få rent sensorn när den väl blivit smutsig.

Min Nikon D40X var den första digitala SLR kameran jag skaffade och idag i april 2010 har jag passerat 57 000 exponeringar, med råge (har slutat räkna). Det har varit en stabil och trogen följeslagare, liten och lätt, om än något undermålig för det fotograferande jag gör. Jag har tagit många bra foton som jag är riktigt nöjd med och även om man saknar vissa knappar som snabbmeny så är inställningsmenyerna inte så krångliga.
Köpte med kitobjektv 18-55 och 55-200VR DX, det senare gav betydligt bättre bilder. När man senare köpte macro och normalobjektiv fick man ut betydligt mer av kameran.

Liknande produkter: D60, D40, D5000

Kundtjänst: Ville få Nikon att ta in den för rengöring men de ville inte göra det då kameran använts för mycket menade de. Det tycker jag var väldigt dåligt, jag hade inte ens haft kameran ett år då.

Köpt hos: Cyberphoto
2010-04-08 jennifee-r


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Jättebra som första systemkamera!
MINUS: Finns väl inte lika mycket inställningar att fnula med som man kanske skulle vilja, när man utvecklat sig till lite mer avancerat.

Jag har bara bra erfarenhet av den! Älskar Nikon i huvudtaget, det är antagligen något jag ärvt från min kära far. Men det är som sagt en kanon kamera till nybörjare och med ett lite bättre objektiv än det standard 18-55 man får med, funkar det alldeles utmärkt till vardags.
I paketpriset fick jag även ett till objektiv, 55-200 och ett minneskort på 1 Gb. Det var hösten 2007.

Kundtjänst: Kanon

Köpt hos: Dustin

Pris: 9100
2009-11-05 Molte


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Den är väldigt lätt att sätta sig in i.
MINUS: Mycket knappande i menyerna för att göra enkla ändringar.

Riktigt bra instegskamera om man vill prova på att fotografera med systemkamera.

Kundtjänst: Har inte behövts.

Köpt hos: Expert

Pris: 6500
2009-02-05 C.Larsson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra kvalité, snygg och snabb. Riktigt bra batteritid, och funkar direkt första gången man pluggar in den i en dator med Windows eller Mac.
MINUS: Ingen senrorrengöring, svårt att få den att funka med Linux Ubuntu 7.10.

Köpte den 2007, och älskar den! Kameran har aldrig svikigt mig, autofokusen är snabb och fokuserar i 9 fall av 10 på det man vill fota, och det är sällan den inte kan fokusera... Är i stort dett bara på stora plana utor som den har problem. Spelar ingen roll om det är ljust eller mörkt. Har för mig alltid funkat i alla väder.

Liknande produkter: Canon EOS 400D, Någon fujifilm m.m i samma prisklass.

Kundtjänst: Har inte behövt använda.

Köpt hos: ONOFF

Pris: 6000
2008-08-28 malincatrin


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Billig och fullt duglig som instegskamera. Lätt att förstå dess menyer.
MINUS: Att den saknar autofokusmotor + batterigrepp då det aldrig kommer komma till Nikons instegskameror.

Fick en fix idé att skaffa en systemkamera och efter mycket velande mellan Canon EOS 400D och Nikons D40x som båda ska vara bra instegskameror blev de tillslut en Nikon. Den har fungerat utmärkt, lätta menyer och jag har verkligen lärt mig massor under mitt halvår med en systemkamera i mina ägor.

Men efterhand har jag insett att den inte är tillräcklig och redan nu vill jag uppgradera mig till någon vassare eftersom jag sakner lite mer finesser. Bland annat att kunna ha batterigrepp + att den inte har någon autofokusmotor vilekt gör att jag bara kan använda manuell fokus på mitt favorit objektiv, 50mm f/1.8.

Liknande produkter: Canon EOS 400D

Köpt hos: Expert
2008-08-05 vedeldare


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra grepp, lätt. Enkel, bra bilder
MINUS: Få mätpunkter, motor i objektiv, kräver mycket ljus med kit objektivet. Fotokursen som medföljde var inget att hurra för, kursen visade bara knapparnas funktion inget annat.

inköpt -07.Det kräver lite menytryckande för att få en överblick hur det fungerar.Dock hanterar min minderåriga dotter den bra: "Grön på ratten", titta i gluggen och tryck av. Lika enkel som vår gamla Poweshot A80. Batteriet varar länge. Själva bilden blir hur bra som helst, det är mest fel på personen bakom kameran. Denna kamera blev det mest för att jag hade en "Nikon 501" liggande med tillbehör.

Liknande produkter: En flock Canon småmodeller,Canon systemkameror

Kundtjänst: Fel personer i tjänst de dagar jag var på besök i affären, kunde inget när jag ögnade igenom kameran. Kameran beställdes på plats till nästan samma pris som via postorder. Gratis 2Gb kort ,så det var inget att orda om.

Köpt hos: ONOFF
2008-06-19 llamas


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Storleken, Vikten, Ergonomin, Genomtänkta funktioner, batteritid
MINUS: Få autofokus zoner, Ingen display på ovansidan, endast en programerbar knapp, osmidig i helmanuellt läge

Det finns ohyggligt mycket positivt att säga om denna kamera. Det är dock viktigt att tänka på att kameran ger vissa begränsningar för den mer avancerade fotografen som kanske bör lägga några extra kronor på ett mer avancerat hus.

Det som jag tycker är mest positivt jämfört med andra liknande produkter är storlek och vikt. Om man använder kitobjektiv så är kameran och optiken väldigt liten och lätt vilket gör att den inte upplevs som otymplig. Det är väldigt lätt att ta beslutet: kameran skall med.

Det som är lite trist med kameran är de få autofokuspunkterna. Jag har löst det med att programmera kameran att alltid fokusera med en punkt för att vara säker på var fokus kommer ligga.

Jag använder kameran tillsammans med lite ljusstarkare optik och då kan greppet kännas lite väl litet men i det stora hela funkar det mycket bra.

Ett bra hus för den som inte vill ruinera sig. Rekommenderas! men tänk på hur du tänker använda den. Fundera många gånger innan du t.ex. väljer mellan D60 och numera D90 (har redigerat lite här)

Köpt hos: Kameraexperten
2008-06-12 Dimman68


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätt att förstå och bekväm att arbeta med. Mycket bra bildkvalitet med VB glugg.
MINUS: Finns inga

En fantastisk kamera att jobba med. Mycket logisk meny och bekväm att jobba med. Snyggaste systemkameran på marknaden.

Liknande produkter: Jag köpte en Canon G9 innan som var en total besvikelse. Jag återlämnade den och köpte D40x som jag älskar.

Kundtjänst: Jag köpte den av Scandinavian Photo där jag fick ypperlig service och råd.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4995
2008-05-05 Matteatc


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätt, pålitlig, snabb & i översikt BRA :)
MINUS: Osäker AF I-BL-A-N-D. Ingen AF i huset alltså begränsat objektiv utbud. Snålt med knappar på kameran så mycket måste göras via menyer.

En helt okej instegskamera i kamera världen.
Den är snabb, mycket lätt & framförallt pålitlig.
Men dock har den ingen AF i huset vilket begränsar utbudet av objektiv... Nikon har också snålat med knapparna på kamerna så mycket måste göras via menyer men det jämnar ut sig hyfsat med deras "snabb-meny."
I översikt en helt okej kamera. :)

//Mathias

Liknande produkter: Nikon D40, Canon EOS 400D

Kundtjänst: Elgiganten men har ej någon erfarenhet av den.

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 6600
2008-04-26 csy


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Liten, lätt, smidig, bra batteritid
MINUS: För liten?, inget batterigrepp, ingen AF motor, få AF punkter, saknar CLS blixt fjärrstyrning, ser ynklig ut med 105/2,8 eller 18-200 VR optik på :-)

För att vara min första systemkamera är jag mycket positiv.

Nu efter ett halvårs användning hemma och på resa samt efter ytterliggare några gluggar/blixtar framträder de positiva och negativa sidorna allt bättre.

Alla de negativa egenskaper som har noterats avhjälps givetvis med att gå upp ett steg till D80, vilket gör D40x till en mycket bra instegs DSLR.

Personligen saknar jag ett batterigrepp eftersom kameran är något för liten för mina händer. Saknar även AF motor i huset, då vissa fasta optiker (tex 50/1,4) inte har detta inbyggt samt fler AF punkter.

Har inte saknat inbyggt VR i huset eller dammfångare.

Liknande produkter: Canon 400D

Köpt hos: Privat
2008-03-25 Rasmus Pedersen


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Riktigt bra bilder, bra batteritid, snygg.
MINUS: Den har ju tyvärr ingen AF i huset, så utbudet av objektiv är mer begränsat.

Väldigt bra instegskamera, min första systemkamera och jag lärde mig det mesta snabbt. I stort sett oftast riktigt bra bildresultat.
Kameran är även snygg, det är ju ingen nackdel...

Liknande produkter: Canon EOS 400D, Nikon D40

Pris: 6500
2008-03-11 Nicke78


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten, enkel att komma igång med men samtidigt avancerad för den som vill. Bra bildkvalitet, många funktioner.
MINUS: Inget

En riktig toppenkamera! Har allt en amatörfotograf kan behöva, enkel att använda och väldigt kompetent. Känns gedigen och tålig. Utmärkt bildkvalitet.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 4190
2007-10-24 bjahlb


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten och smidig, snabb och enkel att använda samt tar jättebra bilder
MINUS: Har inte hittat några ännu.

Med Nikon D40x får man en utmärkt bildkvalitet, som är i klass med de dyrare modellerna D80 och D200, bra hantering och lågt pris.
Dessutom är den lätthanterlig med hjälpsamma menyer och tydlig grafik. Tidningen FOTO utnämner den till testvinnare av kameror under 8000 kr

Liknande produkter: Olympus 510, Canon EOS 400D, Sony Alfa 100

Köpt hos: Media Markt

Pris: 4998
2007-10-22 PeterSfa


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Snabb uppstart.Knivskarpa bilder. Underbara färger. Enkel hantering.
MINUS: Skulle gärna önskat Compact Flash som minnekort på samma sätt som storebröderna har, istället för den långsamma SD som sitter i nu.

En underbar kamera. Lätthanterlig, sitter bra i händerna trots att den är kompakt och jag har stora händer.
Underbart brusfria bilder, både när jag pressar med långa exponeringstider och låga ISO tal och även med höga ISO tal.

Personligen tycker jag det känns lite leksak med autofokussystem med flera områden. Finns inte en chans i värden att en kamera kan lista ut var jag vill ha fokus oavsett hur mycket cpu och områden som läggs in. Men det är tydligen mode i det numera.

Äntligen också "rätt" megapixelantal. Om man som jag också fixar det sista i photoshop, så är det guld att ha den upplösningen. För att inte tala om detaljrikedommen i skuggorna.

Liknande produkter: Canon EOS 400D,

Kundtjänst: Ingen erfarenhet av dem ännu, då kameran fungerar ypperligt.

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 6495
2007-10-20 Rickenbacker


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: - Liten och smidig. - Extremt mycket kamera för pengarna. - Stor och skarp skärm, likaså sökare.
MINUS: - Bara en inställningsratt på greppet. - Lite osmidig för stora händer. - Längre blixtsynktid än D40. - Ingen autofokusmotor.

Trevlig kamera att ha med sig, det minimala formatet gör den smidig och lättpackad. Tyvärr inte så skön att hålla med stora händer, men med lite pillande hittar man en position som funkar helt okej. Det kit-objektiv som oftast följer med (18-55) är bra, men omfattar brännvidder från för smal vidvinkel till för kort tele. Som tur är finns det hyfsat billiga objektiv med inbyggd fokusmotor (AF-S och AF-D, samt några Sigma-objektiv) och mängder av asbilliga manuella objektiv om man kan använda vänsterhanden.

Tyvärr är x-versionen (som jag provat) i praktiken sämre än normala D40, på grund av längre blixtsynktid. 10 Megapixlar är i praktiken ingen kvalitetsförbättring från 6. Men ska man köpa en ny kamera idag är det egentligen igen skillnad mellan dem om man inte plåtar mycket med blixt. Precis som föregångaren har den bara tre autofokuspunkter, men allvarligt talat; hur ofta använder du mer än en i verkligheten?

Liknande produkter: D40
2007-10-07 JÄgarn 11


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Det är inte bara en kamera.....det är en NIKON!
MINUS: Saknar AF motot & den har bara 3 fokus pungter.

En bra kamera som är lätt att använda.Passar amatörer/nybörjare men även en erfaren fotograf finner den som en trevlig liten kamrat.
En liten sak som många har missat är att även Sigma har gluggar som har AF motor som går till D40/D40X. Så nog finns det utbud på objektiv. Se på Cyberfoto.se

Liknande produkter: Canon Eos400 & Olympus E500...Har även tittat på Pentax K100.

Kundtjänst: Nikon har BRA kund suport & servis via internet. Snabb servis när man lämnar in kameran på ex: Rengörning.

Köpt hos: Expert butik

Pris: 7200
2007-09-29 Jansson.


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt!
MINUS: Saknar inbyggd motor för AF

Nikon D40x är en mycket bra nybörjarkamera men passar även dom som har kommit längre. Kameran är mycket lättanvänd och tar klart godkända kort i AUTO läget. I övrigt så är det en en riktigt bra kamera man får för pengarna.

Liknande produkter: Nikon D40, Canon 400D

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 6700
2007-09-04 AlexTM


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Bra bilder, lättanvänd, bra manual.
MINUS: Endast ett fåtal Nikon-objektiv (AF-S eller AF-I) kan användas på den.

Detta är min första systemkamera och jag är mycket nöjd med den. Den är mycket lättanvänd samtidigt som den är kraftfull.
2007-08-30 Mr.Berg


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätt. Enkel, Bildkvaliten. Auto-ISO.
MINUS: Möjligtvis ett separat hjul för installning av bländare i M-läget.

Paketet med D40x + 18-135mm passar mig som nybörjare perfekt. Bristen på kvalité i vissa bilder har inget med varken kamera eller objektiv att göra utan handlar enbart om fotografens kunskapsbrist.

Köpt hos: Expert, Vänersborg

Pris: 8999
2007-08-18 aidis


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Enkel, lättbegriplig kamera som ger bilder med suverän kvalité.
MINUS: Något plastig känsla, samt det metalliska, kvardröjande ljudet hos kitobjektivet (18-55mm) vid exponering.

Jag har bara haft kameran en dag, så mitt omdöme kanske inte ska väga så tungt, men här kommer det i alla fall. Som jag har förstått av alla recensioner jag läst och provbilder jag sett så levererar den här kameran bilder i toppklass. Av det lilla jag har fotograferat med kameran håller jag helt och hållet med. Det enda jag reagerar på är den något plastiga känslan av kameran samt det högljudda metalliska ljudet hos kamerans kitobjektiv (18-55mm) som det ger ifrån sig vid varje exponering. Olympus E410 med kitobjektiv har ett mycket bättre ljud. Är jag petnoga nu kanske? Jag vänjer mig nog och accepterar väl ljudet med glädje så fort jag lär mig hantera kameran och ser vilka resultat den ger. Eller så byter jag objektiv helt enkelt. :-)

Liknande produkter: Canon EOS 400D, Olympus E410.

Kundtjänst: Snabb och trevlig kundservice på Nikon vilka jag endast kontaktat för frågor angående Nikons cashback-kampanj än så länge. TBH har jag inte kontaktat över huvud taget, men företaget ordnade en snabb leverans av kameran. Beställde den på onsdagen och hade den i handen på fredagen samma vecka.

Köpt hos: TBH.se

Pris: 6635
2007-08-18 Lukasz


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lättanvänd,prisvärd.
MINUS: Auto vitbalans funkar inte alltid så bra,Få AF-områden.

Som så många andra som har köpt denna kamera så är även jag amatörfotograf och detta är min första systemkamera. Det finns dock en god anledning till att man köper den som sin första systemkamera. Recensionerna jag läste innan jag köpte den stämmer, den har väldigt bra menyer och är allmänt lätt o andvända.

Liknande produkter: Canon EOS 400D

Kundtjänst: Perfekt kundservice.

Köpt hos: Allfoto Kristianstad

Pris: 7195
2007-06-24 aeriksson91


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lättanvänd även för nybörjaren.
MINUS: Som tidigare nämnt att serie tagningen skulle ha funnits på funktions hjulet.

Är amatörfotograf och detta är min första systemkamera. Förvånad över hur lätt det var att lära sig kameran.

10,2 Megapixel lite väl om man bara hobby fotar kanske,Men jag tackar och bugar!

Köpt på elgiganten då SB-400 blixten ingick tillsammans med en 2 H lång kurs och rengöring en gång per år i tre år.

Liknande produkter: Canon EOS 350D,Nikon D50

Köpt hos: El-Giganten

Pris: 7000
2007-06-22 308FOR


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätthanterlig med stora valmöjligheter
MINUS: Funktionsväljaren skulle behöva ha ett läge för seriebildstagning.

Efter att ha gått och "suktat" i många år efter en bra digitalkamera så infinners sig äntligen D40X:n. Köpte kameran på Expert i ett kit med hus och 18-55 lins till det facila priset 7695. Har sedan dess haft stort nöje med kameran, ibland lite "smågrymtningar" ibland foto objekten. Helt suverän kamera. Härnäst på listan står ett vidvinkel och ett skapligt tele.
Ett minus är att för att få igång seriebildstagningen måste man in i menyn, borde ligga i funktionsväljaren.

Har nu haft kameran i drygt ett år och är fortfarande mycket nöjd med den. Kör nästan uteslutande i läge "M" eller "P" och sparar bildfilerna i "RAW". Ännu har det inte haft några problem med den, det brukar annars vara så att när jag köper dyra grejer, så brukar det oftas bli sk "måndagsexemplar".

Köpt hos: Expert

Pris: 7695
2007-06-18 Elises


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Extremt liten och lätt, bra grepp för dem med mindre händer. Smidig, prisvärd, högkvalitativa bilder. Väldigt enkel layout och utformning i menyer.
MINUS: Ger proffsfotograferna begränsningar (men passar bra för amatörfotografer).

Jag är helt överväldigad av kamerans enkelhet och smidighet. Liten, lätt men samtidigt otroligt högpresterande. Det medföljande zoomobjektivet 18-55mm fungerar utmärkt, även som ett enklare macro. Kameran är liten (vikt ca 500gr) vilket passar tjejer och killar med små händer och mindre styrka i armar. Jag orkar faktiskt fota länge, länge! Menyer och layout är otroligt enkla, men för den sakens skull inte begränsade. Kameran är genuin och känns hållbar i sin utformning och i materialet.

Liknande produkter: Canon EOS 400D och Nikon 80D.

Kundtjänst: Studentpresent, men vet att kundservicen är bra. Paketköp med kameran, 18-55mm objektiv, speedlight SB-400-blixt, 1GB minneskort, UVfilter, lenshold HB-33.

Köpt hos: Kamerahuset

Pris: 7000
2007-05-02 fritte3000


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Enkel att använda, men framförallt väldigt fina bilder.
MINUS: Autofokusen fokuserar fel ibland vid porträttläge. Kameran kan då fokusera på saker som är bakom personen i fråga.

Köpt på OnOff. Skulle köpa en D40 men fick en D40x av försäljaren till samma pris. 5790 med 1 Gb minneskort.

Köpt hos: ONOFF

Pris: 5790

Miops Smart Trigger