Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Nikon Nikkor-N Auto 24mm f/2.8


Summering

Vidvinkel "F-mount" objektiv tillverkat 1967-1972.



Betyg


(3/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Anders Gavare
2012-12-19 anders-g
PLUS: Skarp i mitten fullt öppen. Lätt att fokusera på oändligheten. Icke-roterande frontlins, bra för pol-filter (52mm). Skön gedigen/robust känsla.
MINUS: Hörnen och kanterna kräver att man bländar ner några steg (t ex för landskapsfoto).

Efter att kanten filades ner (dvs konvertera från pre-Ai till Ai) så har jag kunnat prova detta objektiv på FX (D600). För normalt fotograferande fungerar det helt okej. För pixelpeepande i hörnen på bilden bör man blända ner några steg från full öppning.

Rimligt bra närgräns (30cm från sensorplanet).

När jag har försökt använda det här objektivet för astrofoto så fick jag problem med distortion och moon-flare (även när månen inte var synlig i bild). Enligt anteckningar så bländade jag ner till f/5.6 vid det tillfället, och jag har ett minne av att det var för att undvika koma och andra underligheter i hörnen på bilden.

Kort sagt: inget magiskt perfekt objektiv, inget jag skulle uppmana någon att försöka skaffa, men för de som hittar något i en gammal låda så är det ju bara att prova (eventuellt efter konvertering), om man inte har något annat fixt 24mm-objektiv. Bra som landskapsobjektiv. På enklare kameror såsom D3100 passar det dessutom utan modifikation.
ANNONS