Olympus E-M1X

Artiklar om produkten

Betyg


(5/5)

Summmering

Proffskamera med Four Thirds-sensor, inbyggt vertikalgrepp och kraftig vädertätning.2020-03-17 mmakr


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Snabb, stabiliserad, god ergometri, robust. Möjligheten att använda ljusstarka ,relativt små och hyggligt prissatta objektiv. Sökaren laggar inte och tolerabel rollingshotter.
MINUS: För dyr, saknar uppdatering av Firmware till fler fokusfunktionent.ex. följande fokus generellt till ögon hos djur vore fint. Både skärmen och sökaren kunde definitivt ha en bättre bildkvalite.

Osannolikt tålig kamera. Ramlade baklänges vid skridskoåkning och fick kameran under mig . Det blev en lång repa i isen och endast en trasig ögonmussla.
Bildkvaliten är god så länge det är ljust, ser ingen skillnad mot min Canon EOS R. Det ökade brus som finns tar jag nu för tiden bort med Topaz Denoise med alldeles utmärkt effekt. Med Topaz Sharpen AI får man fram häpnadsväckande bra högupplösta bilder när jag använder High resolution hand held. Kamerans egen skärpning vid den funktionen ger fula effekter och RAW-filen svår att behandla med Lightroom.
Focus stackning i kameran mycket användbart vid fotografering av insekter. ProCap medverkar till en del bilder som det annars är svårt att få.
Bildstabiliseringen så bra att man vänjer sig att ha långa slutartider , får tänka om när jag använder andra kameror.
Mycket god ergometri.
Jag köpte den för att fotografera flygande sländor och fjärilar och med 300mm pro har det fungerat utmärkt.

Kundtjänst: Jag har en köpt servicetjänst för tre år hos Olympus som jag använt en gång för E MI-II och det var alldeles utmärkt. Rena F1-stoppet.
2019-07-07 ankarback


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Snabb och träffsäker autofokus, Bra ergonomi, Mycket vädertålig, Galet bra bildstabilisering.
MINUS: Kunde ha lite bättre kontrast i sökaren, Priset!

En snabb tålig kamera med väldigt bra ergonomi som går att konfigurera precis som du vill ha den.

Upp till 60b/s, 10b/s med följande AF och mekanisk slutare. Finns även helt tyst läge upp till 18b/s. 121 autofokuspunkter som går att gruppera enligt önskemål. Har också "intelligent" AF som kan följa bilar, tåg och flygplan. Denna fungerar men jag föredrar den vanliga följande AF-inställningen. En kul grej är att inställningen för flygplan faktiskt fungerar helt ok för större flygande fåglar.

Som nämnts tidigare går kameran att konfigurera i stort sett som man vill ha den. Tar ett tag att ställa in allt första gången men det mesta är enkelt och logiskt att ändra. Alla knappar känns som dom sitter rätt och dom viktigaste knapparna är dubblerade när man använder kameran stående. Det går snabbt att lära sig ändra inställningar utan att titta på kameran. Det går även att ställa in så att autofokuspunkterna inte ändras när du "tippar" kameran. Den är stor för att vara en m4/3-kamera men är bara marginellt större än en EM-1 mkII med batterigrepp.

Bildstabiliseringen är nästan osannolikt bra. Använder man bildstabiliserade PRO-objektiv som 12-100/4 eller 300/4 får man upp till 7 stegs stabilisering. Stabiliseringen när man filmar med ett 12-100 är så bra att man nästan måste testa för att tro på det. Handhålla 300/4 även med konverter är inga problem.

Sökaren är helt ok för att vara elektronisk. Den är mycket snabb och "laggar" aldrig men den kunde ha lite bättre kontrast.

Kameran är som sagt även riktigt bra som filmkamera. Bildkvalitén är mycket hög. Jag har även en Panasonic GH5-S som är en erkännt bra filmkamera och jag ser ingen skillnad i bildkvalité när jag använder dom parallellt Den har även som första olympuskamera ett logg-läge som ger en inspelning med lägre kontrast för att få ut mer i efterbearbetningen. Olympusen kan dock inte ge 10-bitars signal från HDMI-utgången som Panasonicen kan utan "bara" 8 bitar 4:2:2.

Kameran har samma sensor som EM-1 mkII men ger tack vare bättre processorer lite mindre brus än denna. m4/3-sensorn är liten och har sina begränsningar men för dom som har fotografering som intresse och inte "pixel-peeping" vid datorn är den helt klart tillräckligt bra. Jag bytte från Canon fullformat till m4/3 och ångrar mig iallafall inte.

Kan verkligen rekommendera den här kameran till den som vill ha en smidig kompetent kamera som tål i stort sett vad som helst och som troligen har marknadens bästa bildstabilisering.

Pris: 35000
ANNONS