Annons

Pentax *ist DS

Betyg


(4.78/5)
(4.78/5)
(4.78/5)
(baserat på 9 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering

The Pentax *ist DS digital SLR was announced on 14th September 2004 in the run-up to Photokina 2004. The *ist DS is Pentax's second digital SLR and is aimed at a lower price point than the original *ist D. At the time of writing this review Pentax are quoting a body only price of $ 700 in the US and £ 700 in the UK, essentially the same price as Canon's EOS 300D (Digital Rebel). The *ist DS continues the *ist D's position of being the smallest and lightest digital SLR on the market, it's even slightly smaller. The *ist DS features a six megapixel CCD sensor and has a Pentax K lens mount which supports K, KA, KAF and KAF2 lenses. Just like the *ist D it is also possible to use screw mount lenses, 645 and 67 series lenses with an adapter.Agneta Gärdin
2007-05-02 agnetag


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Bra storlek, lättanvänd.
MINUS:

Som hängiven Pentaxanvändare passar produkten mig bra. Den är perfekt att ha i handen och dessutom kan jag använda alla gamla objektiv.Kitobjektivet, 18-55, är helt Ok

Liknande produkter: Canon 350

Köpt hos: Fotoquick

Pris: 7100
bengt luthman
2006-09-20 bengt luthman


Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: smidighet, bra bildkvalite, stabil, lätt att hantera
MINUS: hastighet, lite krångligt att komm aåt vissa funktioner

jag hade min DS i ungefär ett år innan jag bytte upp mig till en K100. min DS var ypperlig, funkade alltid såväl på sommarvandringar runt kebenkaise, vintertid i skidryggan och som "studio"kamera. det enda jag saknade var snabbheten. 3b/s är inte jättesnabbt, men man kan inte vänta sig mer på en kamera i den prisklassen, och pentax vänder sig ju inte i första hand till actionfotografer. frutom hastigheten var jag mycket nöjd med den, liten och smidig, låg bra i handen, de flesta funktionerna kom man åt hyfsat lätt. tyvärr inte byte mellan af-c och af-s, även iso talet skulle ha varit lite lättare att komma åt, men det funkar ju som det är också, lite bökigare bara.

Liknande produkter: ist DL, k100

Kundtjänst: aldrig behövt prova...

Köpt hos: importerad från usa

Pris: 5100
Gustav Andersson
2006-05-11 makari


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra grepp, snabbjobbad, relativt liten och nätt, bakåtkompabilitet med gamla objektiv, dock inte fullt ut.
MINUS: Icke-A-objektiv funkar inte fullt ut.

Har haft den i två veckor och är jäkligt nöjd med den. Jag har redan tagit ca 1200 bilder, antagligen mer än jag tagit på 5 år med min Program A...

Man bör nog öppna instruktionsboken innan man ger sig i kast med den, men det tog bara nån dag innan jag hade koll på alla funktionerna och vad de fanns nånstans. Upplägget är logiskt och snabbjobbat och det mesta går att komma åt snabbt utan onödigt menybläddrande.

Jag var lite skeptisk först till att ändra bländare och tid med samma ratt på kameran istället för med bländarringen på objektivet, men jag ska erkänna att man vande sig snabbt och det funkar riktigt bra.

Greppet är riktigt bra och kameran känns stabil och inte alls plastig eller ömtålig på nåt sätt, kitobjektivet däremot...

Tar ett antal olika batterityper, även vanliga R6 (även om pentax bara rekommederar dem i nödfall) så det borde alltid gå att få tag på batterier om man är på resa eller nåt sånt. Tyvärr ingår inga uppladdningsbara i paketet. Ett paket med en uppsättning laddbara R6 (Ni-MH) och laddare rekommederas definivt som första tillbehör.

Gränsen för när bruset börjar bli störande gå ungefär vid iso1600. En välexponerad bild på iso 1600 är ok, men råkar man underexponera så man måste ljusa upp den efteråt så blir det rätt brusigt. Iso 3200 är inte helt vackert men inte oanvändbart.

Bright-läget är inte att rekommendera, fixa hellre sånt i efterhand, så har man bättre kontroll. Jag har inte utforskat auto-lägena närmare, så jag kan inte uttala mig om dem.

Liknande produkter: Nikon D70, Canon 300D/350D

Kundtjänst: Ingen erfarenhet.

Köpt hos: Netonnet

Pris: 7100
2006-02-08 andersolsson


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: AA-batterier SD-kort Bra sökare Liten storlek Kompatibilitet med äldre objektiv
MINUS: Inte lika stort utbud av begagnade grejer som Canon och Nikon

När jag köpte den var alternativen i samma prisklass Canon 300D och Nikon D70 och då var valet enkelt. Pentaxen är mycket mindre, har bättre sökare och större LCD än båda dessa och har mycket mer gedigen konstruktion än 300D. Detta samtidigt som bildkvaliteten är mycket lika mellan dessa modeller. Idag finns det lite mer att välja på i samma prisklass men jag tror att mitt val skulle ha fallit på efterföljaren DS2 av ungefär samma skäl som jag valde DS för ett år sen.

Andra avgörande faktorer var standard AA-batterier, mycket praktiskt, stort utbud av billiga batterier och laddare. Jag har alltid med 2 st CR-V3 batterier i väskan som backup, då behöver man aldrig vara strömlös. Dessa är dessutom mycket lätta.

Att den använder SD-kort ser jag också som ett stort plus. Det gör att jag kan använda samma kort i kompaktkameran och i PDAn. SD-läsare verkar också bli standard i bärbara datorer vilket är mycket smidigt. CF-kort och xD-kort är mycket mindre universellt gångbara men om man bara tänker använda kortet till sin D-SLR så spelar det förstås mindre roll vilken typ det är.

De elva autofokuspunkterna är mycket användbara då man använder tripod. Då behöver man inte fokusera manuellt om man inte vill och man slipper flytta kameran för att fokusera på en specifik punkt.

Det finns ganska många inställningar man kan göra för att anpassa kameran efter det sätt man vill använda den, vilket är bra. Man kan tex ställa in om man ska låsa både fokus och exponering med avtryckaren eller om man tex hellre vill autofokusera med OK-knappen så går det bra.

Angående undre gränsen för ISO vid 200 så kan jag bara anta att konstruktörerna kom fram till att kameran inte presterar bättre bilder vid lägre ISO än 200, jag har aldrig sett någon nämna detta någon annanstans men det måste väl vara den logiska förklaringen? Om man ändå hade inkluderat lägre ISO-tal så skulle det ju ha fördelen att man skulle ha lite större frihet att välja längre slutartider men det är nog ganska ovanligt och man kan ju använda filter för att åstadkomma samma sak.

Hanteringsmässigt och ergonomiskt har jag inget att invända mot förutom några mindre saker:

Som så många andra tycker jag att Pentax skulle ha lagt val av exponeringsmätning som det fjärde alternativet i Fn-snabbmenyn istället för val av inbyggd blixtfunktion. Jag tror inte jag är ensam med att först välja manuell blixtfunktion och sen aldrig mer ändra den inställningen.

Jag minns inte vad det kallas men det skulle vara smidigt att kunna ändra bländare eller slutartid och ändå ha konstant exponering, istället för att tex först justera ned bländare två steg och sen justera upp slutartid två steg.

Om jag håller tummarna tillräckligt mycket så kanske Pentax släpper en firmware med dessa funktioner... antagligen inte men man kan ju hoppas :) Senaste firmware innehåller förresten svenska menyer och lite annan uppdaterad funktionalitet. Det inger ju förtroende att det fortfarande satsas lite på vidareutveckling av DS:en som är en i sammanhanget gammal modell.

Sammantaget är jag en kanonnöjd DS-ägare!

Liknande produkter: Canon 300D
Nikon D70

Köpt hos: Photo Warehouse, Auckland

Pris: 9000
Lars Lundell
2006-02-06 lasse2k


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Liten storlek, lättanvänd, bra bildkvalitet
MINUS: Lägst ISO 200

Är helnöjd med min *ist DS - inte minst för den behändiga storleken, dvs en typisk Pentax. Bra grepp, bra sökare och bra bildkvalitet. Eftersom jag tidigare har en Optio 555 så känner jag igen menyer och jag kan använda mina SD-kort. Dessutom mina objektiv från MZ-5N. Det gör ju inte saken sämre.

Liknande produkter: Samsung GX-1S (=Pentax *ist DS2)

Kundtjänst: Är nöjd med servicen

Köpt hos: Butik.it

Pris: 8040
Lennart Andersson
2005-09-12 david2


Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Underbar ergonomi, handhavandet är kanon. De viktigaste reglagen finns lätt tillgängliga med några få undantag.
MINUS: Skall väl i så fall vara att ljusmätningen kunde finnas med ett knappreglage. Men det är inget stort problem direkt.

Trivs alldeles utmärkt ihop med denna kameran. De andra recensinerna nedan beskriver på ett bra sätt min känsla.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 8500


Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 5
PLUS: Utmärkt bildkvalitet Skön och enkel att handha Bra sökare Vettiga funktioner Bra pris Äldre objektiv fungerar
MINUS: Ljusmätningsval endast nåbart i meny, hade gärna haft en knapp på kameran.

Jag kände mig hemma med en gång med DS:en, den är lätt att använda och förstå. Bra urval av automatiska och manuella möjligheter. Vettiga funktioner till ett bra pris. Kameran känns väldigt stabil och gedigen, internt har den samma uppbyggnad som den dyrare D:n (metallchassi). Sökaren är lika bra som en vanlig 35mm filmbaserad kamera, långt från "tunnelvisionen" som många digitala systemkameror har. Det är lätt och smidigt att styra fokuseringspunkt och andra val, dock hade jag gärna sett en snabbare väg till ljusmätningen. Hade gärna ersatt blixtfunktionerna under Fn knappen med ljusmätningsvalen.

Autofokusen är snabb och precis utomhus, tänker lite extra inomhus eller vid låga ljusnivåer med långsamma objektiv (f/5.6) (den inbyggda blixten används som fokuseringsstöd).

Bildkvaliteten är suverän, med en naturlig färgteckning (med kameran inställd på "Natural tone") och helt brusfria upp till ISO 800 där det kan börja skönjas lite. En nackdel med digital media är det minskade exponeringsomfånget jämfört med film, det gör att man måste vara mer nogrann vid ljusmätning och tänka sig för vad som är viktigast att det blir rätt exponerat. För att utjämna nivåerna och kanske rädda vissa motiv, rekommenderar jag en liten bärbar reflexskärm.Dock tycker jag kameran hanterar denna problematik utomordentligt väl, helt klart över förväntan - även med högkontrast motiv. Den är justerad för att inte bränna ut högdagrar, vilket jag tycker är ett klokt val. (lätt att lätta upp låg och mellandagrar i datorn). Vitbalanseringen fungerar toppen utomhus, inomhus har jag inte tagit så mycket men tycker den fungerar bra där med.

Ungefär 160 bilder (JPEG högsta kvalitet) får plats på ett 512Mb kort (jag kör med SanDisk Ultra II). Ungefär 40 i RAW format. Tycker JPEG fungerar bäst i läget Natural tone, med +1 skärpa. Med Bright tone valt - som ger extra tryck i färger och kontrast - känns bilderna lite hårda och "too much". RAW och konvertering till TIFF eller JPEG i datorn, ger - som väntat - allra bäst resultat.

Med CR-V3 batterier bara går och går den... en befriande känsla jämfört med en digital kompakt som tar slut fortare än minneskortet om man använder blixt...

Summa summarum, detta är en riktigt fin och bra kamera! Jag rekommenderar den varmt.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 7295
Lars Anmark
2005-01-13 holmbo


Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 4
PLUS: Känns väldigt bra och gedigen att hålla i. Bildkvaliten är mycket hög. Batterilivslängden är suverän.
MINUS: Mina gammla SMC-M objektiv funkar bara med manuell inställning ej med bländarförval men det är som tidigare sagts inget stort problem.

Jag har haft kameran en dryg månad och tagit runt 1500 bilder, dom flesta bara för att lära mig kameran. Originalbatterierna räckte till nästa 1000 bilder innan kameran protesterade. Det tycker jag är mycket bra. Ungefär 20% av bilderna är tagna med blixt. Även jag har sett vissa tendenser till övereponering. Bilderna verkar dock inte tappa detaljer utan kan mörkas ner lite i datorn utan problem. Bilderna blir brusiga vid 3200 ASA men det kan man nästa förvänta sig vid den känsligheten. På några enstaka bilder har jag sett ljusa band över bilden vid 3200 ASA. Det kan möjligen bero på att jag tog bilder med blixt när den fortfarande laddade. Vid lägre känslighet har jag inte sett problemet. Uppdateringen 1.01 kanske löser problemet. Det fjärrstyrningsprogram som finns till istD fungerar inte helt men delvis till istDS (och ska ej fungera enligt Pentax Sverige). Man kan tex bara fotografera RAW-format och bilden visas ej i fönstret. Det kan bero på att RAW-formatet är nytt för DS. Alla inställningarna fungerar inte heller som dom ska. Man kan bara hoppas att det kommer en ny version för DS också (om man nu är intresserad fjärrstyrning). Kameran är liten, smidig och enkel att använda. I AutoPict-läget behöver man inte veta mycket om fototeknik för att ta bra bilder viket är bra för eventuella nybörjare. Vad gäller hållbarheten så har jag inte så stor erfarenhet än men den känns mycket gedigen. Som normaloptik valde jag 16-45 mm för att få en bra vidvinkel.

Liknande produkter: Nikon D70, Cannon 300D

Köpt hos: Dustin AB

Pris: 11500
Peter Atterfjäll
2004-12-04 quarc


Att använda: 5 Hållbarhet: 5 : 4
PLUS: Gedigen känsla. Bra reglage och enkelt att komma åt de funktioner man behöver. Suverän bildkvalitet. I mitt fall plus för att det har Pentaxfattning så jag kan använda mina objektiv. modigt och bra av Pentax att gå till SD-kort tycker jag. Bra sökare.
MINUS: Skulle gärna vilja kunna använda bländarinställningen på objektivet, men det är ju en vanesak. Stödet för äldre objektiv fungerar annorlunda än för nya. Synd, men inget jätteproblem.

Har bara haft kameran ett par dagar, men så här långt är jag väldigt nöjd. Kameran är liten och lätt, men känns samtidigt robust och gedigen. Underbar sökare. Av någon underlig anledning har jag fått bäst bildkvalitet med ISO 400, och inte med ISO 200 ??? Och det beror inte på skakningar, då slutartiderna var korta i alla fallen (såvida jag inte varit väldigt skakig).
Jag har sett en liten tendens till överexponering, vilket verkar konstigt då Pentax ju brukar vara bäst på just det. Kanske har man inte klarat övergången till så många segment, kanske har jag hanterat kameran fel. Jag återkommer med mer info när jag är säker.

Liknande produkter: Nikon D70, Canon 10D, Canon 300D

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 8600
ANNONS