Annons

Pentax Super-Takumar 50mm f/1,4

Betyg


(4.43/5)
(baserat på 7 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



gusten leander hemström
2013-02-13 gulehe
PLUS: allt
MINUS: motljusegenskaperna, men med ett motljusskydd så funkar det fint.

Fantastiskt fint objektiv som utmanar mig och ger mig fina bilder, använt det på både canon 1000d och canon 60d.

småknepigt att sätta fokus precis där man vill ha det ibland men oftast går det vägen. Byggkvaliten är riktigt bra och mitt ex är den tidiga varianten med åtta element, och enl vissa lite skarpare.

Pris: 600
Johan Wande
2011-02-20 fikkser
PLUS: Underbar fokusring, byggkvalité, skärpa
MINUS: Inte mitt bästa objektiv i motljus. Har dock inte testat med motljusskydd - lär hjälpa

Skarpt som tusan. Enligt tester på internet är det här skarpare än 50 1,4an som Canon säljer nu.

Jag äger två versioner av objektivet. Både den första versionen med 8 element från 1964 samt ett av den tredje generationen från 70-talet som "bara" har 7 element. Båda är enligt mig likvärdiga, det som skiljer är att det gamla objektivet har mer problem med motljus, men det har också det nyare. De är också olika i färgåtergivning och lite annorlunda bakgrundsoskärpa, även lite annat smått.

Han som recenserat objektivet under mig har förmodligen en defekt manuell fokusering eller ett defekt objektiv. Det ska vara så skarpt som väldigt få objektiv är.

Pris: 300
2010-03-05 dvogonen
PLUS: Välbyggt (som alla Takumarer).
MINUS: Inte skarpt. Flare-problem

Jag har genom åren provat ett antal av Pentax normal-Takumarer. Mekaniskt sett var denna en trevlig upplevelse, men där tog fördelarna slut. I alla fall min kopia av objektivet hade seriösa flare-problem och var allt annat än skarpt. Det är möjligt att nyare varianter hade bättre multicoating och mindre flare-problem, men skärpan blir ju inte bättre av det.

Ett tips: En av linserna i objektivet gulnar med tiden, vilket resulterar i trista färger. Problemet är lätt avhälpt genom att exponera objektivet för direkt solljus under en längre tid. Jag lade mitt exemplar i ett fönster och efter någon vecka var färgen borta.

Köpt hos: Begagnad av privatperson

Pris: 250
2008-05-09 gunnar nordin
PLUS: Ljusstyrka färger kantskärpa
MINUS: vad

Min recention gäller SMC Takumat den legendariska precis som ovan stående men med Pentax smc behandlig av glaset Jag kan bara instämma med ovanstående. Ett helt underbart Ljusstyrka, skärpa färger ja det andas kvalite´ rakt igenom. Inget plast
Jimi Axelsson
2006-07-14 jerevan
PLUS: Skärpan, det korta fokusdjupet, den stora bländaröppningen. Om man fotograferar digitalt kan man använda detta som ett kort tele på Pentax DL/DS och Samsungs kameror, med hjälp av en adapter. Mycket prisvärt.
MINUS: De tidigare versionerna har bara enkel antireflexbehandling. Den bakvända fokuseringsriktningen kanske stör den som jobbat med andra objektiv.

En klassiker som tillsammans med Tri-X fortfarande fungerar underbart bra. Mitt objektiv är ett tidigt, med den klassiska helmetallkonstruktionen (som på bilden ovan). Mycket mjuk fokusering, defintivt i klass med Leicaobjektiven. Fokuserar "bakvänt", dvs från oändligt och närmare, om man vrider fokuseringsringen åt vänster. Filtergänga 49 mm. Mycket litet och nätt med tanke på att det är ett f1.4-objektiv. Klara och rena bilder, med bra skärpa. Utmärkt till svartvitt, fungerar också helt okej till färg. Stor bländaröppning gör att man kan fotografera även under ganska mörka förhållanden.

Köpt hos: www.lpfoto.se
2005-08-22 Pontus Thuvesson
PLUS: Skärpan, känslan, ljusstyrkan
MINUS: Färgtonen

Bra för att vara ett så gammalt objektiv.
anders lundius
2005-07-19 anteleica
PLUS: Skarp, ljuskänslig och gedigen lins.
MINUS: Vet inte!

Skönt mjukt motstånd i fokuseringsringen. Saknar allt vad "plastighet" är. Tycker det är kul att ibland fotografera med en helmanuell lins. Motljusskyddet är tillverkad i svart stål vilket ger ett lite robust intryck till det hela.

Köpt hos: Lånat av min far
ANNONS