Annons

Pentax SMC-DA* 16-50/2,8 ED AL (IF) SDM


Summering

Standardzoom med ypperliga optiska egenskaper. Inbyggd Supersonic motor ger snabb och mjuk autofokus. Vädertätad för att klara varierande förhållanden. Frontlinsen är belagd med SP beläggning vilket ...

Läs mer


Betyg


(4.75/5)
(baserat på 8 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Jörgen Gucco Sundelin
PLUS: Tyst, skarpt, vädertätad, välbyggd
MINUS: Något tungt, välbyggt men kännbart att arbeta med under längre fokussessioner. Jag upplever att batteriet drar ut snabbare än med fast optik (fokusmotorn?)

En optik som fyller sin funktion, bättre än vissa rykten gör gällande. Fokusmotorn arbetar förhållandevis snabbt, inte lämplig för actionfoto dock. Inte Pentax skarpaste (jämfört med mina fasta objektiv) men klart godkänd. Jag upplever att fokusmotorn drar ur batteriet snabbt. När jag demonterade det medföljande UVglaset, uppstod plötsligt en betydligt bättre skärpa. Vädertätningen gör denna lins attraktiv. Ett tips, om ni finner fokusmotorn långsam... lämna in det till Kameraservice i Kungsör. Jag har just fått veta att min fokusmotor varit trasig (troligtvis sedan begköpet), att byta var i sammanhanget en spottstyver:)Efter reparation och gediget test under en vigsel, mitt omdöme ändras till strålande. Skarpt i närmast alla lägen, stark sol och dovt lampsken. En mycket glädjande erfarenhet.

Liknande produkter: Tamron

Kundtjänst: -

Pris: 4000
Pierre Pehrson
2012-04-28 Pippo
PLUS: Välbyggd, mycket skarp och underbar rendering av färger.
MINUS: Stor, tung och distorsion vid vidvinkel.

Ville ha en normalzoom när jag gick tillbaka till Pentax och velade ett bra tag om vilken som skulle införskaffas.

Tittade på Tamrons 17-50/2,8, Sigmas 17-50/2,8 och denna Pentax. Tamronet har jag haft och trivdes bra med, men lockades av bättre byggkvalitet, SDM och vädertätning. Sigmas tyckte jag var för dyr i förhållande till vad man får samt att jag tidigare haft front- eller bakfokusproblem med i stort sett alla Sigmagluggar jag ägt. Vad gäller Pentaxen var jag orolig för problem med SDM- haveri men slog ändå till på en sådan. Detta har jag inte ångrat en sekund. ;)

Gediget byggd, otroligt skarp på samtliga bländare och underbara färger. Det enda negativa jag kan komma på är väl storleken och vikten som "tvingar" mig införskaffa ett batterigrepp, men hellre det än halvtaskig byggkvalitet. Distorsionen i vidvinkelläget är väl också lite irriterande när jag väl tänker efter.

Liknande produkter: Tamron 17-50/2,8 och Sigma 17-50/2,8.

Kundtjänst: Inga.
Lars Andersson
2009-11-20 Remegius
PLUS: Skärpan, Tystheten, Väderskyddet
MINUS: Får återkomma om/när det dyker upp

Kompletterar K-7 perfekt. Både kamera och optik är tysta och ordentligt väderskyddade. Är klart bättre än Pentax DA 16-45mm/4 ED över hela registret. Svårt att säga säkert men i vidvinkelläget är 16-45 likvärdig eller möjligen t.o.m något bättre. Men överlag upplever jag 16-50 som klart bättre. Priset kan vara tufft, särskilt i jämförelse med 16-45 som kostar mindre än hälften. Jag hade tur att hitta Fujicenter i Linköping där de låg kvar med det gamla Pentaxpriset.

Liknande produkter: Pentax DA 16-45mm/4 ED

Köpt hos: Fuji Fotocenter /Rapps Foto

Pris: 7495
Erik Olsson
2009-02-28 evry
PLUS: Färgåtergivning, bra vidvinkel, vädertätad, tyst AF
MINUS: Aningen hög kromatisk aberration, hög distortion (men vilken normalzoom har inte det i 16 mm-läget?)

Skarp vidöppen, snorskarp ut i hörnen nedbländad och framförallt renderar den färger underbart. Gediget byggd.

Liknande produkter: Inga med samma byggkvalitet.

Kundtjänst: Har inte behövts.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7194
Anders Nilsson
2008-12-29 andnils
PLUS: Rejäl, mkt bra optik
MINUS: Långsam autofokus. Möjligtvis storlek och tyngd, men jag ser inte det som ngt problem

En rejäl normalzoom. Stort och hyfsat tungt, men på ett bra sätt. Vädertätat och mkt bra byggkvalitet som känns. Optiskt är den mkt bra. Den är bra redan fullt öppen, men bländar man ner cirka två steg så blir den ännu bättre. Vädertätningen testades i en RIB-båt utanför lofoten i november - det stänkte ordentligt men objektivet (och kameran) mådde bra.

Liknande produkter: Ingen - det var den här jag ville ha

Köpt hos: MediaMarkt

Pris: 5000
Tommy Karlsson
2008-01-31 klapper
PLUS: Byggkvalitet.Vädertätning. Snabb och mycket tyst.
MINUS: Inga än så länge.

Äntligen fick man fingrarna i ett av de nya objektiven. Förväntningarna överträffades med råge. Känns så grymt skönt. Kitobjektivet är bra men en leksak i jämförelse. Jag har haft L-objektiv till Canon tidigare och känslan är att det är i samma klass. Men nu ska de optiska egenskaperna testas också. Autofokusen verkar mycket bra. Hittar snabbt rätt och går knappt att höra.
Köpte den i USA då den inte finns i lager härhemma. Frakt, tull och moms ingår i priset.

Köpt hos: BH-photovideo

Pris: 6900
2007-08-13 interpix
PLUS: Optiska prestanda (med reservation nedan), området från 16mm, ljustyrkan och vädertätningen.
MINUS: Distortion på vidvinkelsidan och kromatisk abberation i högkontrastområden som toppar på 16/2.8

Optiken har bra mittskärpa från f 2.8 i hela registret och nedbländad är den mycket skarp. Svagaste punkten är 16 mm och full öppning då distortion och CA är som störst och kantskärpan som sämst. Mittskärpan är dock fortfarande bra.

Nedbländad ett steg eller två är den mycket bra på alla brännvidder men inte helt utan CA på vidvinkelkanten.

Byggkvalitén känns rejäl med en blandning av metal och kompositmaterial. Zoomringen är onödigt smal men man vänjer sig snabbt vid det.

Köpt hos: Cyberphoto
2007-08-12 KennethF
PLUS: optiska egenskaper, pris, byggkvalité, regn-, och dammskyddad, AF
MINUS: mjuk vid f:2.8, tunnformig förvrängning vid vidvinkelläget 16 mm

Vidvinkelläget 16 mm: på f2.8 är skärpan mjuk i mitten och i kant/hörn är den oskarp, kontrasten är något låg och den har en viss vinjettering. Vid bländare 4.0 blir det klart bättre! Skärpan i mitt samt kant/hörn blir bättre, kontrasten ökar och vinjetteringen försvinner. Vid bländare 5.6 är optiken knallskarp diagonalt från hörn till hörn. Den har mycket bra kontrast och färger. Dock har den en tunnformig distorsion på alla bländare. Den har bra motljusegenskaper.

Tele 50 mm: den har bättre kantskärpa än vidvinkelläget vid bländare 2.8. Vid bländare 4.0 blir skärpan och kontrasten bra. Vid bländare 5.6 är den lika bra som i vidvinkelläget d.v.s. mycket bra. Det finns ingen tunnformig distorsion i teleläget. Bra motljusegenskaper.

Bra byggkvalité. Väderskyddad! Autofokusen är tyst och snabb. En bra detalj är att man även kan ställa in skärpan manuellt i autofokusläget. Ingen krypzoom. Omfånget startar vid 16 mm vilket motsvara 24,5 mm på FF kamera. Bra om man vill ha vidvinkel. Den är inte tung eller klumpig. Motljusskyddet är lite klumpigt.

Betyget är en bedömning mot pris/prestanda. Optiken motsvarar mina förväntningar och kan rekommenderas.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7495
ANNONS