Annons

Pentax K-x


Summering

Digital systemkamera



Betyg


(4.38/5)
(4.19/5)
(4.38/5)
(baserat på 16 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Jean Raymond Kolbjörnsen
2016-10-11 Jray

Att använda: 3 Hållbarhet: 3
PLUS: Olik Färger
MINUS:

En rolig leksak men idag får du nästan samma bild kvalitet i en Telefon
Tord S Eriksson
2011-11-30 Tord S Eriksson

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Slitstark, bra på höga ISO, kompakt!
MINUS: Lite plastig!

Har nu haft min i flera år, utan några som helst problem! Bra första digitalkamera, som har lite färre finesser än sina dyrare bröder, K-R, K-7 and K-5. K-R är en uppdaterad version, lite snyggare, och med några fler finesser.

Liknande produkter: Diverse produkter från Nikon, Panasonic, och Olympus, bl.a. D300S, E-PL1.

Kundtjänst: Inte ens haft det minsta problem med min K-x!
Jan Andersson
2011-11-04 Spirit night

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Lätthanterlig och tar mycket bra bilder även då det är mulet/mörkt
MINUS: Skulle vara najs med två scrollrattar, en för tid & en för bländare.

Min första digitala systemkamera, har haft många analoga genom åren. Ja vad ska man säga, inget som jag retar mej på utan den gör det den ska och det mycket bra. Sen att den ligger bra till prismässigt.

Liknande produkter: Många

Köpt hos: Blocket

Pris: 3800
2011-03-18 chris82

Att använda: 1 Hållbarhet: 2
PLUS: Bra att håller.
MINUS: För dyrt, för dåligt bildkvalitet. men den har jag sålde.

Strul med inställningar.

Batteri äta så forts.

Går inte alltid få bra bilder.

K-x. värd 2.000kr och inte 4.995kr.

Kundtjänst: Det är hemskt dåligt affär.

Köpt hos: Haléns

Pris: 4995
Tord S Eriksson
2011-02-24 Tord S Eriksson

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Härlig hög ISO! Liten och kompakt! Bra sökare!
MINUS: Lite bullrig slutare/spegel

Liten och lätt, lite plastig, men får plats i en större jackficka! Min första SLR på över två decennier, och fick mig att köpa fler innan nästa nyår!

Kundtjänst: MediaMarkt i Bäckebol fungerade bra som vanligt!

Köpt hos: MediaMarkt

Pris: 6.5
2011-01-09 Fridaalind

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätthanterlig, skön att hålla och fota med.
MINUS: Jag tycker att bilderna blir ganska korniga ibland.(Och jag har inte hög ISO) Kan bero på det faktum att jag inte är så proffsig än?

Min första systemkamera! Jag tycker den är ganska bra och gillar att man har AA Batterier istället för med en laddare! Och att man kan ha nästan alla pentax objektiv till kameran!

Min kamera kommer från pixmania då jag fick med 2 objektiv ( 18-55 mm f/3,5-5,6 och 50-200 mm f/4-5,6) Ett paketpris.

Köpt hos: Pixmania

Pris: 7143
Anders Ekmark
2010-07-31 azek99

Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: AA batterier Formatet Bildstabilisering i kamerahuset
MINUS: Bildstabiliseringen läcker ljud vid filmning och blir obrukbar i det läget (om man inte väljer att lägga på eget ljud förstås)

Min första systemkamera så jag har inte mycket att jämnföra med. Är i alla fall nöjd med det mesta på kameran, tycker 4st AA batterier är topp. Kamerans storlek är kompakt men greppet om den är ändå skönt trots att jag har ganska stora händer. Kameran är lätt att hantera, det är få knappar på den, enkelt att hitta i menyerna och ställa in den som man vill.

En stor fördel men samtidigt en nackdel är bildstabiliseringen i kamerahuset, fördelen är att objektiven inte behöver ha det, nackdelen är att den "läcker" ljud vid filmning, den hörs tyvärr väldigt tydligt i tystare partier. För mig stör den så mycket att jag måste stänga av den när jag filmar.

Köpt hos: Cyberphoto
Sten Palmqvist
2010-06-27 stenp

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Hög ISO. Himla bra gränssnitt för att snabbt ändra inställningar. Kan använda alla gamla Pentaxobjektiv jag har. Liten och smidig.
MINUS: Fokuspunkt visas inte i sökaren. Kunde vara lite tystare slutarljud. Önskar även möjlighet till 5 alternativexponeringar istf 3 men det är lite av ett lyxbehov.

Jag hade ett behov att kunna använda min fetglugg = tamron 500mm spegeltele med fast bländare 8 och Pentaxfattning så efter mycket velande och testande bestämde jag mig för att inhandla k-x. Billigast var Haléns ! Hade faktiskt ingen aning om att det går att köpa kameragrejor där men sortimentet är minst sagt begränsat, tur hade jag i alla fall.

Kameran då ? Jo en pärla. Det GÅR faktiskt att fota med ISO 12800 och använda bilderna efter en mindre brusreducering i Lightroom 3 eller RawTherapee. Tillfredställer nästan alla mina behov.

Stackars min gamla trotjänare Samsung GX-10 som knappt blir vädrad längre.

När jag leker Kalle Ankas fotografiska expedition så får dock båda kamerorna hänga med och då tjänstgör k-x som högisoverktyg med mycket bra resultat.

Det har funnits en hel del kritik mot att det saknas synlig fokuspunkt i sökaren. Jag använder nästan uteslutande mittpunkts spotfokus så jag lider inte. Vid användning av 5 el 11 punkters autofokus skulle det ju vara bra att se var fokusering sker men de alternativen använder jag oftast när jag själv inte hinner fokusera och komponera om, t.ex. lekande barn och liknande, och då får man lita på tekniken ;)

Köpte alltså Pentax k-x inkl objektiv DAL 18-55 vilket är bättre än sitt rykte.

Hållbarhet = 5 men det har jag ju ingen aning om men det är baserat på att det inte verkar vara så många detaljer som kan gå sönder, men det får framtiden utvisa.

Jag vill också ge en eloge till Roland Mabo som sammanfattat och fått med alla väsentliga synpunkter om kameran. Hans recension var viktig för mitt beslut.

Jättenöjd.

Liknande produkter: Alla på marknaden men det som avgjorde var att jag fick väldigt bra ISO-prestanda för en liten investering. Jag var faktiskt beredd att byta till Nikon, Canon eller vadsomhelst för att slippa plocka fram blixten i tid och otid.

Kundtjänst: Av Pentax ingen erfarenhet. Mina kameror har alltid funkat. Av Haléns bara detta köp men det gick smidigt och snabbt.

Köpt hos: Haléns

Pris: 5495
Fredrik Karlsson
2010-06-22 Fredrik183

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Plus för att antiskaken fungerar med alla objektiv, även äldre manuella. Bra också att funktionen för automatiska alternativexponeringar (gaffling) kan ställas tom +/- 3 steg.
MINUS: Funktionsratten ändrar läge alltför lätt.

En trevlig kamera, liten och behändig men ändå bra grepp och skön ergonomi och känsla. Kompetent med många användbara funktioner som gör den mångsidig. Använder central fokuspunkt och har ännu inte saknat belysta autofokuspunkter efter ett års fotograferande med kameran. I mitt tycke snabb autofokus med kitobjektivet som fokuserar säkert, även i svagare ljus. De skruvfokuserande objektiv jag provat på kameran blir i mitt tycke rappa och tillförlitliga och ljudnivån är fullt acceptabel.

Kompetentare DSLR för pengarna finns nog inte.

Liknande produkter: Nikon D5000

Kundtjänst: Mycket bra, snabbt som blixten.

Köpt hos: Cyberphoto
Tord S Eriksson
2010-06-14 Tord S Eriksson

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: En utmärkt kamera till vettigt pris!
MINUS: Displayen är lite medioker, känns lite plastig över huvud taget!

Min första DSLR, dvs. min första digitalkamera som inte är en kompakt! Otrolig i dåligt ljus, relativt lättararbetad, bra objektiv kom med i köpet, osv.

Jag ville ha en kamera med bra ISO-kapacitet och det fick jag, med råge!

Liknande produkter: E-P1, E-P2, D300S, några Lumix ...

Köpt hos: MediaMarkt, Bäckebol, Göteborg
Reino Toivanen
2010-06-05 Repetti

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra i svagt ljus, snappa seriebilder, den gröna knappen kan programmeras mångsidigt. Liveview och video. Mycket mångsidig menu.
MINUS: Sökaren kunde vara större och klarare - Pentaprism.

Den bästa kameran i "denna prisklassen". Egenskaperna räcker länge med t.ex. inbyggda HDR.

Liknande produkter: Canon 500D, 550D, Nikon D5000

Kundtjänst: Utmärkt!

Köpt hos: Cyberphoto
Ingemar Basth
2010-05-08 beasten

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Otroligt bra i dåligt ljus. isoegenskaperna är i hästväg och med en bra glugg blir bildkvalitén nästintill i proffsklass. Bra autofokus i mörker och precis som min k 10 d verkar den gilla Sigmaoptik. Autofokusen är radikalt bättre än k 10 och sjuton vet om den inte klår k 7. Men det är mer en känsla än testresultat...
MINUS: Inga upplysta fokuspunkter. Men det kan jag leva med. tveksamt med vanliga Lithiumbatterier men jag har bränt ett antal hundra bilder utan några problem. Verkar vara känslig för noname minneskort då den kan missa någon bild. Med sandisk eller motsvarande kvalité är det inga problem.

Jag provsköt nikon bland annat D 700 som referens och K-X stod inte långt efter i bildkvalité. Häpnadsväckande med tanke på att Nikonmaskinen kostar nästan 3 ggr så mycket.

Jag behövde en snabbare bildhastighet och bättre känslighet där bilderna gick att använda trots höga Iso-tal. Det klarar denna kamera med glans.

Jag väntar nu på en prestandamodell i Pentaxfamiljen så jag kan pensionera min K 10 d som fortfarande presterar bra bilder men långsammare och med mer brus i dåligt ljus...

Kameran är lätt att lära smidig i formatet och snabbt klar för tagning.. För priset är denna kamera i mitt tycke ett fynd.

Ok den är inte vädertätad men det är inte konkurrenterna heller och söker man en bra kamera att växa med är detta ett mycket bra val..
Jag är imponerad av vad denna lilla tillverkare av systemkameror kan snickra ihop..

Liknande produkter: Nikon d 90
Nikon d 300
Canon eos 500
Canon EOS 7D
Pentax K7

Kundtjänst: Mycket bra!

Köpt hos: Torinsfoto Borås

Pris: 6999
2010-03-01 onathanj

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Otrolig iso - ofta ger 12 800 användbara bilder pga att det ger ett snyggt brus. Mycket bra bildkvaité. Smidig och ergonomisk.
MINUS: Ingen digital sökare. Dålig autofokus i mörker.

Har bara ägt min K-x i ett par veckor nu, men är hittills förstummad över hur bra den är. Iso-egenskaperna är väl det den i tester är mest omtalad och överlägsen, men upplever en väldigt bra bildkvalité i samtliga av de situationer jag fotograferat hittills.

Att det saknas digital sökare stör mig fortfarande, men har inte gett mig några fokuseringsmissar - än så länge. Autofokusen är inte lika dålig i mörker som min k10, men har ofta svårt att fokusera i mörker eller mot mörka motiv.

Hittar för övrigt inget negativt - den är underbart smidig och känns så stabil att ta med - även när jag bara använt en hand. Kan varmt rekommenderas!

Liknande produkter: Canon eos d500, Nikon d50000

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5995
Raphael Mabo
2009-12-20 FotoZ

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Snabb och säker autofokus, utmärkt bildkvalitet, många funktioner, lätt och smidig att använda, kompakt utförande, hög byggkvalitet,
MINUS: För många funktioner på "gröna knappen". Sökaren något liten

Detta är en kamera som fungerar utmärkt i kyla och är lätt att använda även med vantar på. Designen och ergonomin är föredömlig. Knapparna känns robusta och stabila. Byggkvaliteten och plastmaterialen som används känns solida och dessutom snygga.

Info-skärmen är lättläst och med lätt och bra styrning av kamerans funktioner och inställningar. Här finns det mycket att gotta sig åt, mängder med funktioner.
Skärpedjupskontroll, HDR läge, automatisk alternativexponering, högdager- och skuggkompensation för scener med hög kontrast, många roliga digitala filter - bland annat ett som försöker efterliknar Lomo och Diana-kamerorna som är populära bland kreativa fotografer. Inbyggd funktion för justering av distorsion och korrigering av lateral kromatisk aberration. Video med ljudinspelning (mono). Inbyggd skakreducering.
Ja hur mycket som helst, och det är användbart dessutom!

Sökaren är ljusstark och bra, det är lätt att ställa fokus manuellt. Möjligen är den något liten, iaf jämfört med den större pentaprismasökaren i K10D/K20D och K-7.

Gröna knappen är omställningsbar mellan många funktioner, och nog tycker jag att man hade kunnat dela upp detta på fler knappar.

Men bra är att ISO och vitbalansen har egna knappar.

Kameran exponerar väl även i motljussituationer med gnistrande snö, och det är rätt imponerande. Autofokusen är stabil, snabb och säker. Den automatiska vitbalansen kan ställas in för hur mycket som glödlampsljus kan korrigeras, och det är rätt unikt för en kamera i instegsklassen.

En utmärkt produkt som ger väldigt mycket för pengarna och som är rolig att fotografera med!

Kundtjänst: Utmärkt.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 6300
2009-11-28 larsilarv@tele2.se

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
Är oerhört imponerad över kamerans snabbhet och bildkvalitet. Jag har en K20 och en K7 förut men anser att bildkvaliten, speciellt på högre ISO, är överlägsen på K-x. Har bara haft kameran i 3 dagar så jag har ännu inte hittat några negativa sidor. Den är dessutom oerhört läcker i rött!

Kundtjänst: Liten butik, kanonservice

Köpt hos: Stefans Foto, VARA
2009-11-15 Jensfa

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Mycket bra brusprestanda och bildkvalitet. Bra byggkvalitet. Snabb autofokus. Gediget kit-objektiv. Bra grepp trots storleken. Snabb seriebildstagning. Bra Live View-funktion. Bra Film-funktion. Bildstabilisering i huset. Pålitlig "ta bort damm-funktion". Mycket prisvärd. Rolig och användbar bildbehandling i kameran.
MINUS: Få externa kontroller, som val av ISO, val av fokuspunkt, etc. Små knappar. Fokuspunkterna är inte belysta i sökaren. Fjärrkontrollen går bara att rikta mot främre delen av kameran. Multiexponeringsfunktionen går inte att använda tillsammans med fjärrkontrollen då man bara kan ha en av dessa funktioner aktiva åt gången. Ingen AF-assist lampa, blixten används istället.

Har haft min Pentax K-x i två veckor nu och gillar den otroligt mycket. Som en instegsmodell har den allt man kan begära och lite till. Jag gick från en Canon EOS 1000D för att jag ville ha HD-film och bättre ISO-prestanda.
Har man inte har råd med en massa ljusstarka objektiv (där bildstabilisering dessutom gör optiken ännu dyrare) kan en bra brusprestanda och bildstabilisering i huset vara räddningen.

Känns som att K-x'an kommer att bli en klassiker, med den fina bildkvaliteten, de roliga funktionerna, och de härliga kamera-färgerna. Men visst retar den nog upp en och annan med.

Liknande produkter: Nikon D5000, Canon EOS 500D

Köpt hos: Foto Pose Östersund

Pris: 6590
ANNONS