Annons

Pentax SMCP-FA 24mm f/2.0 AL(IF)

Betyg


(4.67/5)
(baserat på 3 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Björn Ragnebrink
2009-11-25 Termik
PLUS: Välbyggd och skarp. Gamla tiders "I will last forever and at the same time give you great shots" feeling
MINUS: Stor.. och silverfärgen tar lätt stryk

Tung med mycket glas och stål. Här har det inte snålats i byggkvalitet, och inte i bildkvalitet heller! Det finns de som tycker att FA*24'an är soft på full glugg och behöver bländas ner 2-3 steg för att ge skarpa bilder. Jag måste ha ett praktexemplar eftersom den är kanon på full glugg och ruskigt skarp nerbländad.

Nämnde jag att bokén är finfin och färgerna är varma och fina. Vi kommer att bli kompisar min 24'a och jag!

Liknande produkter: FA20 och DA21. (FA20 hade usel boké men DA21'an hade kvaliteter.. )

Kundtjänst: Nepp
Fredrik Eliasson
2008-04-08 F.Eliasson
PLUS: Byggkvalitén, Den übersnabba Autofokusen, Färgerna, Kontrasten
MINUS: mosig på största bländarna

Nu har jag haft ovanstående lins i min ägo i cirka två månader. Det första euforin över en fast, ljusstark 24´a har lagt sig och realiteten kommit ikapp mig. Jag hade höga förväntningar på den här linsen och blev därför besviken från start. Jag gjorde mig av med DA 16-45/4 till förmån för FA* 24/2. 16-45 är knivskarp från f4 och nedåt medan FA* 24/2 behöver bländas ned till 3.5 - 4 innan den där riktiga skärpan över hela bilden infinner sig. Centerskärpan är bra från f2 och neråt, men som sagt kantskärpan kommer först efter några stegs nedbländning.

Byggkvalitén är HÖG, Mycket metall, vilket gör linsen tung och att den känns gedigen. Autofokusen är den snabbaste jag upplevt. Helt galet snabb, då har jag ändå bara K100D-huset, lär ju vara ännu snabbare på K10D, K20D.
Färgteckningen är superb. Bra kontrast också, utan att vara överdriven.
Detta är en omdebatterad lins om man kollar recensionerna på bla photozone och pentaxforums.com. Jag är böjd att hålla med om att den inte är 100% tiptopp optiskt men det är ändå en glugg som är helt fantastisk att jobba med.

Slutsatsen blir att det är en mkt bra glugg, Hade den varit skarp över hela bilden redan på f2, f2.4, f2.8 ,hade den fått full pott.
Men ser du en till salu - KÖP.

080424 *edit* Har nu införskaffat mig en begagnad K10D. Som jag trodde och hoppades är numera AF totalt idiotsnabb. Trodde inte den kunde vara snabbare än på K100´an, men detta liknar ingenting. Sjukt snabbt.

Liknande produkter: SMC-FA 28/2.8, Sigma 24/1.8

Köpt hos: Privat
Helena Ljungbäck
2006-01-03 h.k.l
PLUS: Skärpan. Stryktåligt. Rel ljusstarkt. Bra pris.
MINUS: Kommer inte på ngt.

Mycket bra objektiv med suverän skärpa och schysst ljuskänlighet. Casing och motljusskydd i metall ger bra stryktålighet. Detta tillsammans med 85mm SMC P-FA* 1:1.2 är i stort sett de enda objektiv jag använder.

Köpt hos: Schönherrs foto, Stockholm

Pris: 3000
ANNONS