Annons

Pentax SMCP-FA 85mm f/1.4 (IF)

Betyg


(5/5)
(baserat på 5 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



bengt hanson
2010-07-30 bassa
PLUS: Skarpt! Skarpt!
MINUS: kanske tyngden, eftersom jag har problem med min nacke

Absolut det bästa objektiv jag har testat. , Man bara ler när man kollar resultatet.

Köpt hos: Schönherrs Foto Online

Pris: 9000
Björn Ragnebrink
2009-11-25 Termik
PLUS: Skärpa, boké, förmåga att ta bilder med extremt kort skärpedjup och... välbyggd!
MINUS: STOR med motljusskyddet på...och TUNG! Silverfärgen är känslig och kan flagna vid slitage

Vad skall man börja med för att beskriva FA*85'an.. mäktig, stor, tung.. Man nästan ryggar bakåt när man ser den med motljusskyddet på för första gången. Den är groteskt stor. Ett gigantiskt motljusskydd med tillhörande objektiv och en liten liten kamera i ena änden.

Nu krävs det som tur är även stora ord för att beskriva bildkvaliteten. Tar bilder på full glugg (bl 1.4) och får ett sanslöst tunt skärpedjup (vilket jag älskar, dvs att skära verkligheten med "skärpe-osthyvel"). Det fantastiska är att jag även, näst intill på oändligt, kan få en liten zon, kanske 100 meter bort, att läggas i skärpa medan resten flyter ut i underbar boké. Skärpan på full glugg är kanon i mitt tycke, lite PF där som försvinner vid nerbländning.

Annars kan bildkvaliteterna sammanfattas som boké(!), skärpa(!), korta skärpedjup och underbara färger.

Som grädde för en gammal hankatt! Denna tillsammans med FA*24'an är en duo för finsmakaren, tillika exhibitionisten och tyngdlyftaren.

Liknande produkter: FA77 Ltd (Säkert inget dåligt val. Mindre, ytan tål säkert mer slitage än den silverfärgade besten, men jag ville ha legenden.

Kundtjänst: Nepp
2006-06-20 Rataskanken
PLUS: Riktigt bra skärpa på full öppning. Ofattbart skarpt efter bara ett eller två stegs nerbländning. Sagolik bokeh. Intern fokusering med snäppring som snabbt kopplar om mellan AF och MF med god känska. Signalerar även till kameran att objektivet ställts i MF-mod (kameran slutar vägra lösa ut innan AF-sensorn sagt OK). Mycket bra byggkvalitet.
MINUS: Aningen tungt, men det ger också bra stadga och balans. En rätt så markerad purple/green fringe för skarpa konturer som ligger *utanför* fokusplanet (som är extremt kort vid full öppning). Detta är en inneboende egenskap hos ljusstarka telen och avsaknaden av fringing vid exakt fokus visar att Pentax lyckats mycket bra i valet av ED-glas.

Bland mina fixbrännnviddsobjektiv finns många som är riktigt bra, men endast två av dessa Pentax-gluggar (SMC-FA 50/1.4 och SMC-FA 50/2.8 Macro) ger denna en riktig match. Många objektiv från filmeran matchar inte dagens digitalhus särskilt väl, men det gäller inte SMC-FA 85/1.4 IF. Spot AF är ett måste för att kontrollera var fokus ligger i bilden. Trots det ser jag ofta att autofokusen på min istDL inte klarar av att fokusera helt perfekt. Med de flesta andra objektiv skulle man inte märka detta, men här ser man omedelbart att fokus kan ligga någon cm (rent av bara någon mm) framför eller bakom närmaste ögat i ett porträtt i befintligt ljus och det kan kännas störande när man ser håret på näsroten tecknat med extrem skärpa och ögonfransarna aningen oskarpa.

Liknande produkter: Det finns inget ljusstarkt porträttobjektiv med AF för Pentax som kommer ens i närheten av denna.

Kundtjänst: Mycket bra.

Köpt hos: Privat på Blocket (av pålitlig säljare, med originalkvitto)

Pris: 2500
Helena Ljungbäck
2006-01-03 h.k.l
PLUS: Skärpan och ljuskänsligheten. Bra andrahandsvärde då det är mycket tåligt.
MINUS: Linsskyddsproblemet beskrivet tidigare.

Håller med föregående recensenter: Helt fantastiskt objektiv med superb skärpa, bra ljusegenskaper och stryktålig, robust känsla. Snabbt.

Köpt hos: Schönherrs foto, Stockholm

Pris: 7000
2004-09-09 coffe69
PLUS: Bra ljusstyrka, bra skärpa, snabb omkoppling mellan manuell och autofocus.
MINUS: Motljusskyddet gör det omöjligt att komma åt linsskydd och filter även när det förvaras omvänt på objektivet.



Köpt hos: Ericsson foto, Mölndal

Pris: 10000
Peter Atterfjäll
2003-09-27 quarc
PLUS: Superskarpt. Ljusstarkt. Kvalitet.
MINUS: Dyrt. Tungt.

Även om jag redan sorterat bort alla oskarpa objektiv så innebar detta objektiv ändå en annan klass. Stor bländare tillsammans med tele gör att man kan få mycket litet skärpedjup. Perfekt för de bilder jag gillar att ta. Detta objektiv sitter oftast på kameran (har ersatt 50/1.4). Tillsammans med en FA* 24/2.0 klara man sig långt. Robust konstruktion tål att ligga i ryggsäcken på långresan. Inbyggt motsljusskydd i metall. Som alla Pentax-* (STAR) så har objektivet val av autofokus, manuell inbyggt i skärperatten. Mycket bra. Kvalitetskänsla.

Kundtjänst: Rent allmänt så verkar Pentax inte satsa särskilt mycket på småbild i Sverige.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 9000
ANNONS