Ricoh GXR P10

Betyg


(5/5)

Summmering

En annorlunda kamera. Det är en systemkamera, men påminner till användning om en kompaktkamera.
Kamerahuset, GXR, innefattar ergonomin med grepp, knappar och display samt batteri, bildlagring och blixt. Därpå sätter man en modul med det som skapar bilden: objektiv, slutare, sensor och bildbehandlingselektroniken.
Det finns nu inte så många moduler, men de som finns har antingen en liten sensor a'la kompaktkamera och zoomobjektiv eller en APS-C-stor sensor a'la DSLR och fast brännvidd. Det blir därmed helt olika kameror beroende på vilken modul som monteras.


Denna registrerade produkt gäller huset med modulen 28-300/3,5-5,6 VC. Det här objektivet är ett mångsidigt objektiv, som passar såväl till landskap som till konserter och sport. Objektivet har även ett macroläge, där närgränsen ligger på 1cm vid vidvinkelfoto och 27cm vid telefoto. Objektivet är utrustat med bildstabillisator
CMOS (upplösning). Upplösningen är på 12,3 miljoner effektiva pixlar med en bildsensor som är 23,6 mm x 15,7 mm. Brännvidd: 28-300mm. Ljusstyrka: f/3,5-5,6. Bländaromfång: f/3,5-f/22

Kameran är gediget byggd helt gjuten i magnesium. Kameramodulerna är kapslade för att hämma problemen med damm. Det finns gott om reglage som dessutom är konfigurerbara såsom fotografen vill ha det. Displayen är på 3" och 920000 pixlar.2011-02-17 FSR COMP


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Känslan, byggkvalitén. Snabb autofokus och seriebildtagning 5/sek (använd senaste firmware) Möjlighet att "byta" glugg. Ej damm i sensorn. Tålig som få.
MINUS: Kunde få vara stereoljud vid film samt bättre flöde på zoomning vid filmning. Man köper inte denna kamera primärt för att filma med.

Var på jakt efter en liten långzoomare med raw, snabb seriebildtagning och i mitt tycke finns det inte så många kompetenta alternativ. Har också en S95 och dlsr 50D för andra ändamål samt att jag haft LX3 och TZ10 tidigare som backup. GXR med P10 är för min del en klockren kombination. Lagom storlek och byggkvalitén är ypperlig. Vid "klicka, tryck" är kvaliten på bilderna likvärdiga min S95. Jobbar man lite mer med inställningarna (och det finns massor av bra och unika sådana) tycker jag att GXR är bättre under vissa förhållanden. Faktiskt ibland i klass med min 50D och en normalzoom monterad (ej vid crop). Vid porträttfotografering, då slår GXRén S95:an. Är smått imponerad av den då och då. Kräver lite fotovana och är inget för "det gröna läget" fotografer.

Liknande produkter: Sony NEX5, G12, P7000, GH2,

Köpt hos: Media Markt

Pris: 4300

Miops Capsule360