Annons

Hasselblad 1000F


Summmering2016-08-10 ajoe

PLUS: Negativformatet gav slarvmarginal.
MINUS: Tung, klumpig och opålitlig i kyla.

Nej, jag har den inte kvar, men jag tog med den eftersom jag tog mina första stapplande fotosteg med en sådan och det var ju en ganska pedagogisk kamera. Usel sökare, slutare som avfyrades med ett rejält "slabbaklonk" (stadigt stativ nödvändigt) och när man glömde blända ned fick man åka iväg och ta nya bilder.

Väldigt bra pedagog!

Kundtjänst: Fanns en farbror på Upplandsgatan som lagade slutaren.
2006-01-13 62174

PLUS: En klassiker som är mera robust än 1600 F. Kan ta Imagon-objektivet med silbländare.
MINUS: Carl Zeiss-Optik är OK men inte superskarp.

Detta är en klassiker, den andra modellen efter Hasselblads debutkamera 1600F som visade sig något opålitlig pga sin snabba slutare. Med 1000 F blev "plattformen" mera stabil. Min är från 50-talet. Optiken är väl i svagaste laget, med moderna mått mätt. Inga moderna objektiv passar heller; det är en sorts skruvgänga med stopp-skruv som gäller! Men det finns ett skäl till ha den kvar: Till den här kameran kan man använda soft-fokusobjektivet Rodenstock Imagon 120 mm med silbländare! Man kan välja mellan tre olika silar med en massa hål i. Dessutom kan hålbilden stängas på ett steglöst sätt och därmed graden av softning. Det är ett objektiv för den som vill smickra sina modeller (och vem vill inte det). Jag är nu ute på hal is men har märkt mycket positiv respons från kvinnor som plåtats med detta objektiv.

Kundtjänst: Min kamera servades av numera pensionerad man i Göteborg. Men det finns fortfarande service att tillgå, dock ej av Hasselblad/Profoto.

Köpt hos: Privat

Pris: 2000
2005-12-15 Mys-pysan

PLUS: Bildkvaliteten
MINUS: Stor

Jättebra kvalitet på bilderna. Lätt att använda och har allt man behöver....